Μετ΄εμποδίων οι αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


«Τρέχουν» στον ΕΦΚΑ να προλάβουν να δώσουν τις αυξημένες συντάξεις χηρείας στα τέλη του τρέχοντα μήνα που πληρώνονται οι συντάξεις Ιουλίου. Αν και ο σχετικός νόμος που αυξάνει κατά 40% περίπου τις συντάξεις χηρείας πήρε ΦΕΚ στις 17 Μαΐου, μέχρι τώρα οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ δεν είναι έτοιμες να τον εφαρμόσουν.

Από το υπουργείο Εργασίας έχει δοθεί η εντολή να περάσουν «πάση θυσία» οι αυξήσεις και τα αναδρομικά στα τέλη Ιουνίου λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές, αλλά με τις μέχρι τώρα πληροφορίες η επιτυχία του εγχειρήματος είναι αμφίβολη καθώς δεν υπάρχει ακόμα σύμβαση με τον πάροχο για τη δημιουργία της σχετικής εφαρμογής.

Να υπενθυμίσουμε πως ο νόμος 4611/2019 που ψηφίστηκε εντός του Μαΐου προχωρά στην κατάργηση του ορίου ηλικίας των 55 ετών και ορίζει ότι οι συντάξεις λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου θα καταβάλλονται στους επιζώντες συζύγους ανεξάρτητα από την ηλικίας τους ακόμη και μετά την παρέλευση της 3ετίας.

Επίσης αυξάνει το ποσοστό αναπλήρωσης που δικαιούνται οι χήρες – χήροι από την σύνταξη του θανόντα σε 70% από 50%. Την αύξηση δικαιούνται και οι επιζώντες λόγω θανάτου ασφαλισμένου και οι επιζώντες λόγω θανάτου συνταξιούχου.

Παρά τις θετικές προβλέψεις του νόμου που αφορούν 45.000 δικαιούχους ο ΕΦΚΑ ακόμη δεν είναι σε θέση να τις υλοποιήσει προκαλώντας έναν ακόμη προεκλογικό πονοκέφαλο στο υπουργείο Εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα