Εντός του τρέχοντος μηνός αναμένεται να ανακοινωθεί, εκτός απροόπτου, η εθελουσία της Εθνικής, οι όροι της οποίας φαίνεται να βρίσκονται σε τελική διαδικασία έγκρισης από τις εποπτικές αρχές.
Το πρόγραμμα αναμένεται να απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους της τράπεζας και στόχος είναι να αποχωρήσουν ως το τέλος του έτους τουλάχιστον 1.000 άτομα.
Η τράπεζα, σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης, θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2018 να έχει μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων της κατά 2.100 άτομα, δηλαδή σε λιγότερους από 10.000 εργαζόμενους από τις 12.013 που ήταν στο τέλος Ιουνίου 2016.
Τα κίνητρα που θα δοθούν σε όσους αποχωρήσουν θα είναι ανάλογα με αυτά των προγραμμάτων που υλοποίησαν πρόσφατα οι Τράπεζες Πειραιώς και Eurobank. Να σημειωθεί ότι το κόστος του προγράμματος που υπολογίζεται στα 118 εκατομμύρια ευρώ, έχει εγγραφεί ως πρόβλεψη στο τελευταίο τρίμηνο του 2015.
Φέτος, προγράμματα εθελούσιας εξόδου «έτρεξαν» η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank, μέσω των οποίων αποχώρησαν περίπου 2.000 εργαζόμενοι.
Σημειώνουμε ότι οι τράπεζες δεσμεύονται, με τα αναθεωρημένα σχέδια αναδιάρθρωσης, να μειώσουν το προσωπικό τους στην Ελλάδα τουλάχιστον κατά 4.349 άτομα (Εθνική 1.605, Πειραιώς 1.570, Eurobank 1.000 και Alpha 174), μέχρι το τέλος του 2017. Μάλιστα οι τράπεζες για να υλοποιήσουν τα συγκεκριμένα προγράμματα εθελουσιών έχουν λάβει από τα τέλη του 2015 συνολικές προβλέψεις 400 εκατ. ευρώ.
Oι εθελούσεις έξοδοι έχουν στόχο να μειώσουν τα κόστη μισθοδοσίας, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των λειτουργικών δαπανών, ώστε οι δαπάνες να διαμορφωθούν σε χαμηλότερο επίπεδο απ΄ ό,τι προβλέπεται στα πλάνα αναδιάρθρωσης.
Στο τέλος του Αυγούστου ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εθελούσιας της Eurobank, του οποίου έκαναν χρήση περίπου 700 εργαζόμενοι (ο αριθμός υπερβαίνει τα 1.000 άτομα μαζί με τους εργαζόμενους από την Eurolife).
Η εθελουσία της Eurobank απευθυνόταν κυρίως σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, με το ύψος της αποζημίωσης να φτάνει τους 45 μισθούς και κατ΄ ανώτερο τις 180.000 ευρώ, ενώ το ποσό ήταν προσαυξημένο κατά 30% για τους εργαζόμενους του δικτύου επαρχίας. Προηγήθηκε η εθελουσία της Πειραιώς, η οποία πέτυχε απόλυτα τους στόχους της.
Η εθελουσία έξοδος είναι ένα σημαντικό κομμάτι της αναδιάρθρωσης των πιστωτικών ιδρυμάτων που συνοδεύει τις πωλήσεις μη τραπεζικών θυγατρικών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και τον περιορισμό του δικτύου των ελληνικών τραπεζών.
Το μεγαλύτερο όμως κομμάτι της αναδιάρθρωσης των πιστωτικών ιδρυμάτων το οποίο θα αναπτύξει σημαντική δυναμική το αμέσως προσεχές διάστημα είναι εκείνο των κόκκινων δανείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα