Μέσα σε μία ώρα εξαφανίστηκαν τα €900 εκατ. του “Εξοικονομώ”

από fimotro

Μάχη… φαίνεται πως έδωσαν οι ιδιοκτήτες σε Ηπειρο και Ιόνια Νησιά προκειμένου να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ- Αυτονομώ» συνολικού προϋπολογισμού περί τα 900 εκατ. ευρώ, που έκανε πρεμιέρα χθες με απόλυτη επιτυχία. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και στην πράξη, αφού σε λιγότερο από μία ώρα δεσμεύτηκε το πόσο που αναλογούσε στις εν λόγω περιοχές!
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Ξυπνητού στον Ελεύθερο Τύπο, με την Αττική να παίρνει τη σκυτάλη τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, θα συνεχιστεί η υποβολή των αιτήσεων, ενώ για όσους δεν «πρόλαβαν» ή δεν θα καταφέρουν να κάνουν πιο γρήγορα «κλικ» στην πλατφόρμα, το 2021 αλλά και τα επόμενα χρόνια, θα έρχονται αντίστοιχα προγράμματα ώστε η χώρα να επιτύχει το στόχο της ενεργειακής αναβάθμισης των 60.000 κτιρίων ετησίως.

Οπως έκανε γνωστό το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ήταν απόλυτα επιτυχημένη η έναρξη του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» στις Περιφέρειες της Ηπείρου και των Ιόνιων Νήσων. «Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων άνοιξε στις 10.00 το πρωί και λειτούργησε απολύτως ομαλά, παρά το υψηλό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε και που είχε ως αποτέλεσμα τη δέσμευση του ποσού που είχε προϋπολογισθεί σε λιγότερο από μισή ώρα για την Ηπειρο και σε μία ώρα και 40 λεπτά περίπου για τα Ιόνια Νησιά».

Ειδικότερα, όσον αφορά στην Περιφέρεια Ηπείρου, η πλατφόρμα έκλεισε στις 10.23 π.μ. και υποβλήθηκαν 5.378 αιτήσεις, από τις οποίες εγκρίθηκαν οι 2.761, δεσμεύοντας 61,8 εκατ. ευρώ. Η μέση επιχορήγηση διαμορφώνεται στις 22.344 ευρώ.

Για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η πλατφόρμα έκλεισε στις 11.43 το πρωί. Υποβλήθηκαν 1.057 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 430, δεσμεύοντας τα 9,1 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού. Η μέση επιχορήγηση διαμορφώνεται στις 21.216 ευρώ.

«Το ξεκίνημα του Εξοικονομώ-Αυτονομώ σήμερα ήταν πολύ καλό. Οχι μόνο γιατί το σύστημα λειτούργησε ομαλά και με τους γνωστούς κανόνες διαφάνειας. Αλλά και διότι παρά τις ενστάσεις και τις απαισιόδοξες προβλέψεις ορισμένων, εκδηλώθηκε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Οσοι εντάσσονται στο πρόγραμμα μπορούν με σημαντική ενίσχυση από τα κονδύλια του προγράμματος να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους μειώνοντας έτσι το κόστος των λογαριασμών ρεύματος. Οσοι δεν κατόρθωσαν να μπουν, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τον επόμενο χρόνο θα προκηρυχθεί νέα αντίστοιχη δράση «Εξοικονομώ». Και αυτή θα είναι η πρακτική για όλα τα επόμενα χρόνια !

Το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» είναι το πιο λαϊκό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και θα στηριχτεί αποφασιστικά από την κυβέρνηση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα