Μειώνονται οι χριστιανοί στην Αγγλία και στην Ουαλλία

από fimotro

Μειώνονται οι χριστιανοί στην Αγγλία και στην Ουαλλία, σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2021, με την επίσημη θρησκεία της χώρας να ακολουθείται για πρώτη φορά από λιγότερο από τον μισό πληθυσμό. Η Βρετανία έγινε λιγότερο θρησκευόμενη –και λιγότερο λευκή– τη δεκαετία που μεσολάβησε από την τελευταία απογραφή, όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Βρετανίας.

Σε ποσοστό 46,2% του πληθυσμού σε Αγγλία και Ουαλλία δηλώνουν χριστιανοί το 2021, από 59,3% το 2011. Ο μουσουλμανικός πληθυσμός αυξήθηκε στο μεταξύ από 4,9% σε 6,5%, ενώ 1,7% δήλωσαν ινδουιστές, από 1,5% το 2011. Περισσότεροι από ένας στους τρεις –ποσοστό 37%– είπαν ότι δεν ανήκουν σε καμία θρησκεία, από 25% το 2011. Η ενίσχυση του Ισλάμ και του ινδουισμού οφείλεται στη μετανάστευση και στον μεγάλο αριθμό παιδιών στις μουσουλμανικές οικογένειες. Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία δημοσιεύουν ξεχωριστές στατιστικές.

Η απογραφή πληθυσμού έδειξε αύξηση μουσουλμάνων, ινδουιστών και άθεων.
«Η μεγάλη αύξηση όσων δεν ακολουθούν κάποια θρησκεία κάνει τη Βρετανία μία από τις λιγότερο θρησκευόμενες χώρες στον κόσμο. Κανένα κράτος στην Ευρώπη δεν αποδίδει τόση σημασία στη θρησκεία, παρά την αδιαφορία της κοινωνίας», τονίζει ο Αντριου Κόπσον, επικεφαλής της ανθρωπιστικής οργάνωσης Humanists UK. Ο αρχιεπίσκοπος του Γιορκ, Στίβεν Κοτρέλ, λέει ότι τα στοιχεία της απογραφής δεν τον εκπλήσσουν. «Η εποχή κατά την οποία πολλοί δήλωναν σχεδόν αντανακλαστικά ότι είναι χριστιανοί έχει πια παρέλθει. Δημοσκοπήσεις δείχνουν, όμως, ότι οι πολίτες αναζητούν πνευματική τροφή, σοφία και σύστημα αξιών», σημειώνει ο αγγλικανός αρχιεπίσκοπος. Ποσοστό 82% των ερωτηθέντων στην απογραφή Αγγλίας και Ουαλλίας καταγράφηκαν λευκοί, από 86% το 2011. Στο 9% το ποσοστό Ασιατών, στο 4% οι μαύροι και 3% «πολλαπλής καταγωγής». Ενα στα δέκα νοικοκυριά στη σημερινή Αγγλία αποτελείται από μέλη διαφορετικών εθνοτήτων, από 8,7% κατά την προηγούμενη απογραφή. Η πόλη του Λέστερ έγινε η πρώτη στη Βρετανία όπου οι λευκοί έπαψαν να αποτελούν την πλειονότητα, με 41% λευκούς σήμερα, έναντι 51% το 2011. Σε ό,τι αφορά την εθνική καταγωγή, όσοι δήλωσαν αλλοδαποί ήταν στην πλειονότητά τους Πολωνοί, με τους Ρουμάνους να καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα