Μειωμένα “κόκκινα” δάνεια παρά την πανδημία

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Το κακό χρέος στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών της ευρωζώνης υποχώρησε σε νέο χαμηλό το τελευταίο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες που εποπτεύει η ΕΚΤ διολίσθησε στο 2,63%, το χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της εποπτείας το 2015, παρά τη βαθιά ύφεση που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Στην Ελλάδα, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε στο 25,54% από 28,85% στο προηγούμενο τρίμηνο.

Οι τράπεζες της ευρωζώνης έχουν καταφέρει να βελτιώσουν τα χαρτοφυλάκια δανείων χάρη στα κρατικά προγράμματα στήριξης που κρατούν τον εταιρικό τομέα όρθιο.

Ωστόσο, η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει τις τράπεζες ότι θα έρθουν σύντομα αντιμέτωπες με την πραγματικότητα, υποστηρίζοντας ότι κάποιες από αυτές δεν είναι προετοιμασμένες για τις επιπτώσεις που θα έχει η σταδιακή απόσυρση των κυβερνητικών μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν μια αύξηση στα «κόκκινα» δάνεια, καθώς ο βασικός δείκτης κεφαλαίων CET1 ανήλθε στο 15,6%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2015.

Σε μια ενδεχομένως πρόγευση της επιδείνωσης της πιστωτικής ποιότητας που αναμένεται να ακολουθήσει, οι απομειώσεις και οι προβλέψεις σχεδόν διπλασιάστηκαν πέρυσι, ενώ η κερδοφορία κατέρρευσε, με την απόδοση κεφαλαίου να υποχωρεί στο 1,53% το τέταρτο τρίμηνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα