Μεγάλη αύξηση στις νοσηλείες – Ανοιχτή η επιστράτευση γιατρών

από fimotro

Πώς θα συμβάλλουν οι ιδιώτες στη νοσηλεία

Το “καμπανάκι” του κινδύνου σήμανε μετά την πρόσφατη αύξηση κατά 30% στον εβδομαδιαίο μέσο όρο των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Εντωμεταξύ, η πίεση στα συστήματα Υγείας αρχίζει να απειλεί πολλές χώρες της Ευρώπης, στις οποίες έχει επικρατήσει η μετάλλαξη Όμικρον. Ίλιγγο προκαλούν οι εκατοντάδες χιλιάδες νέες μολύνσεις σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, εξαιτίας της νέας υπερμεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον.

Παρά το γεγονός ότι ο χρόνος νοσηλείας από τη νέα μετάλλαξη αναμένεται να είναι βραχύς και η νόσος που προκαλεί δεν φαίνεται να απειλεί τους εμβολιασμένους, ο τεράστιος όγκος των νέων λοιμώξεων οδηγεί χιλιάδες ασθενείς με Covid-19 και πάλι στα νοσοκομεία.

Στη νέα αυτή επιβάρυνση, έρχονται να προστεθούν οι δεκάδες μολύνσεις του υγειονομικού προσωπικού από την Όμικρον, κατάσταση που απειλεί να αποδεκατίσει τα ήδη επιβαρυμένα και αποψιλωμένα νοσοκομεία.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην επικράτεια κατά την τελευταία εβδομάδα ξεπέρασε τις 260.000, ενώ σχεδόν 20.000 νέα κρούσματα σημειώθηκαν μόνο χθες στην Αττική. Ο αυξημένος αριθμός των νέων μολύνσεων έφερε νέους ασθενείς με Covid στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, όπου διαπιστώθηκε πως το 70% εξ αυτών είχαν προσβληθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον.

Η γρήγορη ταυτοποίηση του νέου ιού στους ασθενείς υλοποιήθηκε με βάση ένα νέο σύστημα ταυτοποίησης (s gene dropout) που έχει ενεργοποιήσει από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας, με το οποίο καταγράφεται η νέα παραλλαγή σε όλα τα νέα κρούσματα που εισέρχονται στα νοσοκομεία.

Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει και η αύξηση στις νοσηλείες, αν και δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πόσες από αυτές οφείλονται στην Όμικρον ή σε πιθανή έξαρση της διασποράς του κορονοϊού εξαιτίας των εορτών.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, πάντως, ο κινούμενος επταήμερος μέσος όρος των εισαγωγών στα νοσοκομεία παρουσιάζει μία αύξηση της τάξεως του 30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ την ίδια στιγμή σε μικρή πτώση παραμένουν οι διασωληνώσεις και σταθεροποιούνται οι θάνατοι. Μέχρι αυτήν την ώρα δεν υπάρχουν στοιχεία για διασωληνωμένους ασθενείς με Όμικρον.

Να σημειωθεί πως η κάλυψη των απλών κλινών Covid ανέρχεται περίπου στο 55% και των κλινών ΜΕΘ Covid στο 93%.

Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης (4/1) με εντολή του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ολοκλήρωσε την προαναγγελθείσα συνεργασία με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ), το Δ.Σ. του οποίου συμφώνησε τελικά να παραχωρήσει στο ΕΣΥ Αττικής από την ερχόμενη Δευτέρα (10/1/22) 300 κλίνες Covid, με το προσωπικό και τον εξοπλισμό τους.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι ιδιωτικές κλινικές θα θέσουν τις κλίνες που παραχωρούν στην απόλυτη διάθεση του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ (ΚΕΠΥ), ώστε μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι ασθενείς με Covid να κατευθύνονται απευθείας σ’ αυτούς, από τις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων.

Το υπουργείο Υγείας, μάλιστα, ετοιμάζεται να παραχωρήσει και ειδικό εξοπλισμό (high flow) από το απόθεμα του, στις ιδιωτικές κλινικές που δεν διαθέτουν παρόμοια μηχανήματα.

Οι 300 νέες κλίνες Covid αποτελούν μόλις το 10% της συνολικής δυναμικότητας κλινών του ιδιωτικού τομέα στην Αττική, κι έτσι δεν αποκλείεται -εάν υπάρξει δραματική αύξηση των αναγκών στο ΕΣΥ- να υπάρξουν περαιτέρω απαιτήσεις και να επεκταθεί η συνεργασία. Ο ΕΟΠΥΥ μάλιστα έχει προειδοποιήσει πως θα καταγγέλλει τη σύμβαση με όσες ιδιωτικές κλινικές δηλώνουν αδυναμία να αναλάβουν Covid περιστατικά.

Παράλληλα, στο τραπέζι είναι πάντα η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών για να καλυφθούν κενά στο ΕΣΥ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα