Μέχρι πότε θα ισχύσουν τα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Παράταση των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία, μέχρι και το τέλος του 2020 σηματοδοτεί η χθεσινή εξαγγελία του υπουργού Ανάπτυξης Αδώνιδος Γεωργιάδη για τις πληρωμές μειωμένων ενοικίων μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Πάνου Ζώη από την Ναυτεμπορική, τη μείωση του ενοικίου έως το τέλος του έτους σε όσους πλήττονται από την κρίση, αλλά και ειδικό πακέτο στήριξης για τους επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης που ανοίγουν την 1η Ιουνίου προανήγγειλε χθες Πέμπτη (14/5), σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Αναφερόμενος στην ειδική ρύθμιση για το θέμα των ενοικίων, που στόχο έχει την περαιτέρω στήριξη των επιχειρήσεων, ο υπουργός ανέφερε ότι μελετάται ο επιμερισμός της ζημίας, απαντώντας ουσιαστικά στα αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ. Αναφέρθηκε στο ζήτημα των ενοικίων και προανήγγειλε ότι θα υπάρξει σχετική ρύθμιση.

«Θα υπάρχει ρύθμιση για τα ενοίκια μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό θα αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί θεσμικά από το υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε να υπάρχει ταυτόχρονα και το κομμάτι το φορολογικό, που πρέπει να αφορά τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, για να μπορεί να είναι δίκαιο. Θα υπάρχει, δηλαδή, ένας επιμερισμός της ζημιάς μεταξύ όλων μας»,ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Υπενθυμίζεται ότι για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο οι πληττόμενες επιχειρήσεις καταβάλλουν το 60% του ενοικίου. Δεν είναι σαφές, ωστόσο, εάν η έκπτωση θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο και για τους επόμενους μήνες έως το τέλος του 2020, όπως επίσης και ποιες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα θα αφορά.

Ο ΥΠΑΝ ανακοίνωσε ότι μελετάται ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο βοήθειας για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ μιλώντας για την εστίαση προανήγγειλε ειδικό πακέτο στήριξης για τους επαγγελματίες του κλάδου, το οποίο θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Δεσμεύθηκε προς τους δεκάδες προέδρους επιμελητηρίων που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη ότι θα προχωρήσει στην αλλαγή της νομοθεσίας για την ανανέωση της θητείας στα επιμελητήρια και ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΕΕΑ Γ. Χατζηθεοδοσίου για τη συνεργασία, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η βελτίωση πολλών από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Χαλάρωση των μέτρων

Οριστικά την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν εστίαση και καφετέριες. Αυτό δήλωσε ο υφ. Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. Όπως εξήγησε, τα αποτελέσματα των πρώτων φάσεων της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων θα γίνουν γνωστά στο τέλος Μαΐου και είναι λογικό να περιμένουμε να γίνει το βήμα σωστά, ώστε να μη χρειαστεί να υπάρξει πισωγύρισμα.

Ως γνωστόν, από το Σάββατο ανοίγουν και οι οργανωμένες παραλίες, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 25 Μαΐου, τα εμπορικά κέντρα. Για τα γυμναστήρια δήλωσε ότι σύμφωνα με το σχέδιο η επανεκκίνησή τους προγραμματίζεται για τις 29 Ιουνίου. Ο κ. Παπαθανάσης διευκρίνισε επίσης πως όταν θα επιτρέπεται η μετακίνηση στα νησιά, στις 25 Μαΐου, θα επιτρέπεται και η μετακίνηση με όλα τα ιδιωτικά σκάφη. Για την ίδια ημερομηνία προσδιορίζεται το άνοιγμα των θερινών κινηματογράφων.

Νέες διευκολύνσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαίσιο στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων δεν θα περιοριστεί μόνο στα μειωμένα ενοίκια, αλλά θα ενσωματώνει και άλλες διευκολύνσεις, όπως είναι:

– Οι αναστολές πληρωμής φόρων και εισφορών και των επομένων μηνών.

– Η αναγκαστική ρύθμιση των χρεών, καθώς με τις αναστολές οι οφειλές θα συσσωρευθούν στους μήνες από τον Αύγουστο μέχρι και τον Δεκέμβριο και θα είναι ανέφικτη η εμπρόθεσμη πληρωμή τους.

– Η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στην εστίαση.

– Η αξιοποίηση του προγράμματος SURE και η επιδότηση των θέσεων εργασίας, ώστε να διατηρηθεί η απασχόληση.

– Η αξιοποίηση κοινοτικών και εθνικών πόρων για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα