Με νίκη του ΓΑΠ το κεντρώο ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσει μαζικά τη ΝΔ

από fimotro

Βενιζελικοί, Σημιτικοί και Λοβερδικοί δύσκολα θα παραμείνουν υπό τον Παπανδρέου

Γιατί η επικράτηση του ΓΑΠ δίνει στη ΝΔ αυτοδυναμία και με απλή αναλογική

Κομβικές εξελίξεις για το πολιτικό σκηνικό θεωρούν στη ΝΔ τα όσα θα συμβούν στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ. Στο Μαξίμου και με δεδομένη την κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος και του πρωθυπουργού απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Α. Τσίπρα προσωπικά, βλέπουν ως μια πρώτης τάξης ευκαιρία να κερδίσουν με αυτοδυναμία και στις εκλογές με απλή αναλογική, προσεγγίζοντας ποσοστά πάνω από 38%-39% κερδίζοντας το κεντρώο κομμάτι του ΚΙΝΑΛ, το οποίο δυσαρεστημένο από την εξέλιξη με τον Γιώργο Παπανδρέου θα φύγει με προορισμό τη ΝΔ.

Ο μεσαίος χώρος θα κρίνει και αυτές τις εκλογές

Με αυτά τα ποσοστά η ΝΔ θα κερδίσει όλες τις μονοεδρικές και θα σχηματίσει κυβέρνηση και με απλή αναλογική (151-152 βουλευτές). Στην συνέχεια ο Μητσοτάκης, όπως ο ίδιος έχει πει, θα προκηρύξει νέες για να τις κερδίσει με αυξημένη πλειοψηφία. Στο κυβερνών κόμμα εκτιμούν ότι ένα ποσοστό από 6%-10% στο σύνολο του εκλογικού σώματος επηρεάζεται καθοριστικά από τρία πρόσωπα που σχετίζονται με το ΚΙΝΑΛ. Τον Κ. Σημίτη, τον Ε. Βενιζέλο και τον Α. Λοβέρδο.

Συν τοις άλλοις, στη ΝΔ εκτιμούν ότι εάν τελικά εκλεγεί ο Γιώργος Παπανδρέου στην κούρσα της ηγεσίας, τότε ένα σημαντικό ποσοστό θα φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφοντας στις ρίζες του. Είναι κυρίως ψηφοφόροι άνω των 60 ετών που έχουν Παπανδρεϊκά και αντιδεξιά χαρακτηριστικά και βρήκαν καταφύγιο στον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Σε όλες τις περιπτώσεις και τις επόμενες εκλογές θα της κρίνει η μάχη του κέντρου. Η ΝΔ κυριαρχεί στη μάχη αυτή και έχει ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα κερδίζοντας ακόμα περισσότερες ψήφους εκμηδενίζοντας τις απώλειες που μπορεί να έχει από τα δεξιά.

Θα συρρικνωθεί από την πόλωση η ακροδεξιά

Το σημαντικό για τη ΝΔ είναι στα δεξιά της δεν υπάρχει μεγάλη φθορά. Μόνο ο Βελόπουλος μπορεί να ξεπεράσει το 3%. Όταν όμως έρθει η ώρα της κρίσης και πολωθούν οι εκλογές ακόμα και η Ελληνική Λύση δεν θα είναι εύκολο να διασωθεί. Πολλοί έχουν φιλοδοξίες αλλά όταν τεθεί το δίλημμα ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ θα εξαφανιστούν όπως συμβαίνει σε όλες τις εκλογές. Άρα, οι εσωκομματικές κάλπες στο ΚΙΝΑΛ είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη ΝΔ και την κεντροδεξιά.

Το κακό σενάριο για τη ΝΔ

Για τη ΝΔ το κακό εκλογικό σενάριο θα είναι κερδίσει τη μάχη διαδοχής ο Ανδρέας Λοβέρδος. Μπορεί να θεωρείται μετριοπαθής και να συνεργαστεί μετεκλογικά μαζί του, όμως έχει υψηλή αποδοχή και επηρεάζει ένα μεγάλο κομμάτι του μεσαίου χώρου. Αυτό σημαίνει ότι εάν τελικά θα είναι στις επόμενες εκλογές επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ θα μειώσει το ποσοστό της ΝΔ.

Αυτό όμως θα μας απασχολήσει σε επόμενο ρεπορτάζ…

Fimotro

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα