Με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ βάζει λουκέτο η εφημερίδα Αυγή

από fimotro

Σε εξαιρετικά οριακή κατάσταση και άλλα ΜΜΕ που στηρίζουν τον Α. Τσίπρα

Από το κακό στο χειρότερο οδεύουν τα κομματικά ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία έχουν  απαξιωθεί στην κοινωνία και πλέον οδηγούνται σε λουκέτα καθώς ούτε έσοδα φέρνουν, ούτε πωλήσεις έχουν, ούτε παρέμβαση σε πολιτικό επίπεδο μπορούν να κάνουν.

Την ίδια στιγμή σοβαρά προβλήματα έχουν και άλλα ΜΜΕ τα οποία δεν είναι κομματικά αλλά στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς η εκλογική και πολιτική βάση του κόμματος συρρικνώνεται συνεχώς και αυτό θα φέρει νέα λουκέτα.

Όπως αποκαλύπτει το topontiki.gr, πραγματοποιείται συνεδρίαση του ΔΣ της εμβληματικής Αυγής, οι εναπομείναντες δημοσιογράφοι της οποίας έχουν βάσιμους λόγους να ανησυχούν για την επόμενη ημέρα.

Η αίσθηση του φόβου για κύμα απολύσεων, έπειτα από το σχέδιο εθελούσιας εξόδου (γίνεται λόγος για αποχώρηση 14 ατόμων σε σύνολο περίπου 80 εργαζομένων), απλώνεται στα γραφεία της εφημερίδας.

Ενισχύεται δε από την απόφαση του Άγγελος Τσέκερη να παραιτηθεί από την διεύθυνση της «Αυγής», την οποία υπέβαλε νωρίτερα το μεσημέρι και πριν την συνεδρίαση του ΔΣ.

«Μάλλον αναμένονται άγρια πράγματα και ο Τσέκερης δεν ήθελε να χρεωθεί την αιματοχυσία που μεθοδεύεται», έλεγε στο topontiki.gr άνθρωπος που είναι σε θέση να γνωρίζει τις συνθήκες στην ενδοχώρα των ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακούγεται έντονα ότι ως πιθανότερο σενάριο εξετάζεται η αναστολή έκδοσης του καθημερινού φύλλου. Ότι επίσης στο πλαίσιο του οικονομικού συμμαζέματος συζητείται η μείωση κόστους και στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Συρρίκνωση μισθολογίου κατά 1/3 μέσα σε μια πενταετία

Πάντως το μισθολόγιο της «Αυγής» από 2.045.274,32 ευρώ που ήταν το 2016, έφθασε στο 1.387.221,58 ευρώ το 2020, σύμφωνα με στοιχεία που είχε δώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος των δημοσιογράφων στην ΕΣΗΕΑ, Νίκος Μορφωνιός. Πρόκειται δηλαδή για μείωση 658.052,74 ευρώ (ήτοι 32% μαχαίρι στους μισθούς). Με άλλα λόγια το μισθολόγιο της εφημερίδας έχει περικοπεί κατά το 1/3 την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των δημοσιογράφων στην ΕΣΗΕΑ.

Ανάλογη μείωση είχε συμβεί και στις θέσεις εργασίας. «Το 2014 η «Αυγή» είχε 102 άτομα προσωπικό, το 2015 είχε 99, το 2016 είχε 101, το 2017 είχε 93, το 2018 είχε 71, το 2019 είχε 73 και το 2020 είχε 77 (με τα νέα μέλη ου ΔΣ και τις επιπλέον προσλήψεις που έκαναν). Μείωση δηλαδή 24,5%. Στο διάστημα 2014-2020 έχει φύγει το 1/4 των εργαζομένων της ΑΥΓΗΣ».

Φόβοι για λουκέτο από μια διοίκηση χωρίς σχέδιο

Οι δημοσιογράφοι της «Αυγής» καταγγέλλουν το ΔΣ της εταιρείας ότι εξ αρχής κινείται χωρίς σχέδιο και στόχο, ότι τα μέλη του δεν έχουν σχέση και επαφή με το αντικείμενο και ότι ακόμα και τώρα που η εφημερίδα αντιμετωπίζει το φάσμα της χρεωκοπίας και του λουκέτο δεν υπάρχει ενημέρωση, ούτε καν ανεπίσημη.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη (11 Ιανουαρίου) στις 11.00 διαδικτυακή γενική συνέλευση των εργαζόμενων στο πλαίσιο της οποία οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να ορίσουν νέο εκπρόσωπο τους στο ΔΣ καθώς η συνάδελφο τους, Ελένη Ζώτου που είχε αυτά τα καθήκοντα αποχώρησε στο πλαίσιο της εθελούσιας εξόδου.

Στη αυριανή συνέλευση θα συζητηθεί το σχέδιο κλιμακούμενων κινητοποιήσεων σε μια- μάλλον ύστατη- προσπάθεια να αποτραπούν τα χειρότερα για την εφημερίδα της Αριστεράς με ιστορία 70 χρόνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα