Με απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ έγινε περικοπή σε 5.500 συντάξεις χηρείας

από fimotro

Μειώσεις που έρχονται από το παρελθόν είδαν στις συντάξεις τους πάνω από 5.500 συνταξιούχοι χηρείας στις πρώτες πληρωμές της εβδομάδας.

Όπως αποκαλύπτει ο Κώστας Κατίκος στον Ελεύθερο Τύπο, οι περικοπές είναι απόρροια ρυθμίσεων του νόμου 4387/2016 (γνωστού ως νόμου Κατρούγκαλου), που προβλέπει ότι μετά την πρώτη τριετία από το θάνατο του συνταξιούχου οι συντάξεις χηρείας υπόκεινται σε περικοπή 50% από το αρχικώς καταβαλλόμενο ποσό αν ο δικαιούχος της σύνταξης εργάζεται ή παίρνει δική του σύνταξη.

Ο ΕΦΚΑ ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι σε όσους από τους 5.500 συνταξιούχους έγινε εκ παραδρομής περικοπή ενώ δεν εργάζονται, η περικοπή αυτή είναι προσωρινή και θα εξεταστούν οι περιπτώσεις αυτές κατά προτεραιότητα.

Ακύρωση

Για να ακυρωθούν οι μειώσεις, λέει ο ΕΦΚΑ, οι συνταξιούχοι που εμπίπτουν σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τα τοπικά υποκαταστήματά του και να προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν εργάζονται, ώστε με τις καταβολές Ιουλίου να επανέλθει το ποσό της σύνταξης στο 70% και να τους επιστραφεί το ποσό που περικόπηκε τώρα.

Για τις περικοπές υπενθυμίζει πως αυτό που γίνεται τώρα είναι ότι εφαρμόζονται οι διατάξεις των νόμων 4387/2016 και 4611/2019 που προβλέπουν ότι, όπου ο θάνατος συνταξιούχου επήλθε μετά την 13η/5/2016, καταβάλλεται στον επιζώντα σύζυγο το 70% από τη σύνταξη του θανόντος, για μια τριετία. Μετά την πάροδο της τριετίας, αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη, η σύνταξη λόγω θανάτου μειώνεται κατά 50% και ο συνταξιούχος λαμβάνει το 35% της σύνταξης του θανόντος.

Το δε ποσό της νέας μετά την περικοπή σύνταξης χηρείας δεν μπορεί να υπολείπεται των 360 ευρώ (κατώτατο όριο συντάξεων λόγω θανάτου).

«Εξαιτίας της καθυστέρησης υλοποίησης του λογισμικού από την ανάδοχο εταιρία», συνεχίζει ο ΕΦΚΑ, φωτογραφίζοντας την Intrasoft, «η εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων (σ.σ.: περικοπές στο 35% της σύνταξης του θανόντος) πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά με τις καταβολές συντάξεων Ιουνίου που πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα».

Σε κάθε περίπτωση διαβεβαιώνει ότι όπου βρεθούν αδικαιολόγητες μειώσεις αυτές θα ακυρωθούν με την προσκόμιση των υπεύθυνων δηλώσεων από μέρους των συνταξιούχων χηρείας ότι δεν εργάζονται. Ενώ για όσους πήραν και τη δική τους σύνταξη μετά την πρώτη τριετία χηρείας, οι περικοπές δεν θα ακυρωθούν και θα είναι μόνιμες σύμφωνα με το νόμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα