Με άλμα 2% πιο κοντά στις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο

από fimotro

Ένα μεγάλο βήμα για την ανάκτηση των 900 μονάδων έκανε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο υποδέχτηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επιτάχυνση των εμβολιασμών, τα νέα φορολογικά μέτρα, αλλά και τις επιχειρηματικές εξελίξεις σε κρίσιμους τίτλους, οι οποίες βελτίωσαν την επενδυτική ορατότητα.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,09% στις 893,76 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 878,43 μονάδων (+0,34%) και 896,82 μονάδων (+2,44%). Ο τζίρος ανήλθε στα 90 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 45,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 249 χιλ. τεμάχια.

Με άλμα 2% πιο κοντά στις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε επίσης με άνοδο 2,09%, στις 2.164,47 μονάδες, ενώ στο +2,31% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.305,64 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,12% στις 594,30 μονάδες.

Δύο συν μία στο επίκεντρο

Αναμφίβολα ο τίτλος που πρωταγωνίστησε σήμερα ήταν αυτός του Ελλάκτωρ, ο οποίος έκλεισε με κέρδη 14,64%, μετά και την έκβαση της σημερινής έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, η οποία έδωσε ένα τέλος στην πολύμηνη αβεβαιότητα του ομίλου. Η ΓΣ ενέκρινε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ, ύψους 120,5 εκατ. ευρώ, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τιμή διάθεσης 90 λεπτά ανά μετοχή και αναλογία 1,25 νέες μετοχές για κάθε 2 παλαιές.

Στο επίκεντρο και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία στο πρώτο μισό της συνεδρίασης έδειχνε ικανή να ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους του προηγούμενου τριημέρου, φτάνοντας μάλιστα έως και το +5%. Ωστόσο, όπως φάνηκε στο τέλος το τριήμερο -62,6% δεν έφτανε, με τον τίτλο και πάλι να κλείνει σε αρνητικά εδάφη, αυτή τη φορά όμως με απώλειες 1,68%.

Μετά από δύο ημέρες συνεχόμενες με κέρδη άνω του 3%, η μετοχή της Alpha Bank ήταν αυτή που συνέχισε με πιο έντονο ρυθμό το ράλι της, καταγράφοντας κέρδη 6,59%. Μάλιστα, στη πιο μεγάλη εικόνα, η μετοχή έχει ανακάμψει από τα επίπεδα των 0,84 ευρώ στις 19 Μαρτίου σε πάνω από 1,21 ευρώ σήμερα, επιδρώντας θετικά και στον γενικό δείκτη.

Το στοίχημα του εμβολιασμού και οι φορολογικές ελαφρύνσεις

Όπως επισημαίνουν σήμερα αρκετοί εγχώριοι αναλυτές, εκτός από τις επιχειρηματικές εξελίξεις, η αγορά δείχνει να αντιδρά θετικά στα σχέδια της κυβέρνησης για επιτάχυνση των εμβολιασμών, αλλά και στα σχέδια φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων. Και οι δύο εξελίξεις έχουν αναχθεί σε κρίσιμες παραμέτρους για τους επενδυτές τόσο από τους εγχώριους όσο και από τους ξένους αναλυτές, δεδομένου του ότι η εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τους τουρισμό είναι τεράστια.

Όπως έχουν επισημάνει, ιδίως οι ξένοι αναλυτές, εάν η Ελλάδα επιταχύνει τους εμβολιασμούς και καταφέρει να παράσχει ένα ασφαλές περιβάλλον για τον τουρισμό φέτος, θα είναι εκ των μεγάλων ωφελημένων της επιστροφής στην ομαλότητα. Εάν, μάλιστα, αυτός ο στόχος επιτευχθεί πριν την έλευση του Ιουνίου, τότε οι φετινές απώλειες του τουρισμού, ο οποίος συμβάλει άμεσα και έμμεσα κατά 30% στο ελληνικό ΑΕΠ, θα είναι πολύ περιορισμένες, σε σύγκριση φυσικά με την περσινή βουτιά.

Στο παραπάνω άλλωστε οφείλεται και η αβεβαιότητα των προβλέψεων για την πορεία της οικονομίας, με τελευταία τη Citigroup να εμφανίζεται αισιόδοξη για τις προοπτικές μακροπρόθεσμα, ωστόσο εμφανίζεται και… αναποφάσιστη σε ό,τι αφορά την πορεία της ανάπτυξης της Ελλάδας φέτος, καθώς οι προβλέψεις της κινούνται σαν… ασανσέρ. Συγκεκριμένα, η αμερικάνικη τράπεζα επισημαίνει ότι η πορεία του τουρισμού -η οποία ακόμη παραμένει αβέβαιη- καθώς και το παρατεταμένο lockdown, είναι από τους παράγοντες που οδηγούν προφανώς αυτήν τη μεταβλητότητα στις προβλέψεις, καθώς τα δεδομένα μεταβάλλονται συνεχώς και εξαρτώνται από την πορεία των κρουσμάτων, τις αντοχές του υγειονομικού συστήματος αλλά και των εμβολιασμών.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, εκτός των ισχυρά κέρδη του Ελλάκτωρ και της Alpha Bank, η Βιοχάλκο συνέχισε το ανοδικό της ξέσπασμα με +5,22% σήμερα (+6,44% χτες), με τις Φουρλής, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Εθνική και Σαράντη να ακολουθούν με κέρδη που ξεπέρασαν το 3%.

Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίο, Coca Cola, Aegean, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ και ΕΧΑΕ, ενώ άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Titan, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΤΕ. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα και Eurobank, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΔΕΗ και Jumbo. Η Τέρνα Ενεργειακή υποχώρησε κατά 2,52%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα