Με αγωγή κατά του Δημοσίου θα ζητήσει αποζημίωση η Εκκλησία

από fimotro

Ο κ. Ιερώνυμος, αφού εξήρε τη συνεργασία με την πολιτεία, για το νόμο για τη μισθοδοσία του κλήρου και τις οργανικές θέσεις των κληρικών καθώς και για τη συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, στο κτήμα του Σχιστού- Σκαραμαγκά, προανήγγειλε αγωγή κατά του Δημόσιου για αποζημίωση απο διαφυγόντα κέρδη, στο θέμα τους κτήματος στην Βουλιαγμένη.

Όπως είπε μιλώντας στους ιεράρχες, η εκκλησία προσέφυγε κατα της πολιτείας του 2013 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και δικαιώθηκε 9 χρόνια μετά: «Η Εκκλησία τής Ελλάδος κέρδισε στις 2-6-2022 τη δίκη στο Ε.Δ.Δ.Α. πού αφορά τον χαρακτηρισμό τής αδικαιολόγητης άρνησης τού Κράτους να ρυθμίσει πολεοδομικά τα ατακτοποίητα τής Βουλιαγμένης, ως παραβίαση τού δικαιώματος σέ δίκαιη δίκη. Ἡ παραβίαση αυτή έχει ως συνέπεια την απώλεια εισοδήματος για την Εκκλησία τής Ελλάδος τής τάξεως των 20.000.000 κατ’ έτος», είπε και πρόσθεσε: «Ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη αποζημίωση της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη ζημία που υπέστη καθόλα τα έτη λόγω της αδικαιολόγητης καθυστέρησης της Διοίκησης να ρυθμίσει πολεοδομικά τα ακίνητά της, ως νομίμως όφειλε. Η Εκκλησία της Ελλάδος θα ασκήσει αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου ζητώντας αποζημίωση,» είπε ο αρχιεπίσκοπος.

Μάλιστα προανήγγειλε ότι η Εκκλησία θα κινηθεί αντιστοίχως και σε άλλες περιπτώσεις , όπου η εκκλησία δεν μπορεί να αξιοποιήσει την περιουσία της με υπαιτιότητα της πολιτείας, αναφέροντας ονομαστικά τις εκτάσεις στην Φασκομηλιά, τα Λεγραινά, της Βάρης, της Στροφυλιάς, του Κοκκιναρά κα του Φλαμουρίου Μαγνησίας.

«Μακαριστός προκαθήμενος είχε πει: “Σεις  οι νεώτεροι μη κοιτάτε τό 96% της εκκλησιαστικής περιουσίας που χάθηκε. Αξιοποιήστε το 4%. Αυτούς τους βράχους, αυτές τις πέτρες, αυτό το χώμα να το κάνετε πνεύμα΄.  Ιδού ένα όραμα, ιδού ένας στόχος. Και όλα αυτά μόνο για τον λαό μας και τη πατρίδά μας”», σημείωσε με νόημα ο κ. Ιερώνυμος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα