Μαύρη Τρίτη στο ΧΑ – Στο 4,65% σκαρφάλωσε το 10ετές

από Philippos

Σεισμός ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και τον στασιμοπληθωρισμό γκρέμισε τις ελληνικές μετοχές. Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών όχι απλώς κινήθηκε μόνιμα σε αρνητικό πεδίο, αλλά οι εντολές πώλησης εντάθηκαν μετά το πρώτο ημίωρο των συναλλαγών ενσωματώνοντας προφανώς το κενό που άφησε η χθεσινή μέρα που ήταν αργία για την αγορά. Ανησυχητικό σημάδι ότι ο Dax υποχωρεί και σήμερα στις 13.393 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. τερμάτισε τις συναλλαγές σε χαμηλό 15 μηνών, στις 822,84 μονάδες και απώλειες 4,6%, ενώ ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 854,05 μονάδων (-0,99%) και 818,56 μονάδων (-5,10%). Οι συναλλαγές έσπασαν το φράγμα των 100 εκατ. ευρώ, αγγίζοντας τα 116,5 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι ενεργοποιήθηκαν funds στο πλαίσιο του stop loss. Δηλαδή παίρνουν τις ζημιές τους και επανακαθορίζουν τη στάση τους. Λίγο πριν σπάσει και τις 530 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης καθώς η πτώση που κατέγραψε άγγιξε το 6,3%. Άλλωστε, οι τράπεζες ενσωματώνουν πολλά από τα ρίσκα που αναπτύσσονται τον τελευταίο καιρό στην οικονομία και την αγορά.

Η πτώση στο Χ.Α. ήρθε μία μέρα μετά το sell off στην Wall Street που παρέσυρε το Dow στις 30.540 μονάδες και τον S&P στις 3.750 μονάδες. Οι αγορές ανησυχούν για το ενδεχόμενο της ύφεσης ως αποτέλεσμα του στασιμοπληθωρισμού που τείνει να διαμο0ρφωθεί στις οικονομίες. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ανησυχούν για τη συνταγή που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες. Για παράδειγμα, σημειώνουν ότι η Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα αποφάσισε να διακόψει τα προγράμματα στήριξης των κρατών μελών που είχαν ξεκινήσει κατά την περίοδο της πανδημίας. Και όχι μόνο αυτό αλλά έβαλε σε ομηρία τις αγορές για ένα μήνα μέχρι την αύξηση των επιτοκίων του ευρώ, ενώ δεν μίλησε συγκεκριμένα για τις επαναγορές ομολόγων σε Ιταλία και Ελλάδα που η μεν πρώτη βλέπει το 10ετές της να πετάει στο… 4,2%, ενώ η χώρα μας στο 4,65%, επίπεδα τα οποία έχει να δει από την περίοδο των μνημονίων του Αλέξη Τσίπρα. Σημειωτέον, ότι αύριο Τετάρτη η Fed προβαίνει σε μία ακόμα άνοδο επιτοκίων, με την Wall Street να αντιδρά νευρικά και σήμερα.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στο κλείσιμο της μετοχής της ΕΤΕ, περί τα 3,15 ευρώ και με βαριές απώλειες πάνω από 7%, βγήκαν πάνω από 1 εκατ. τεμάχια για αγορές. Μένει να φανεί αν το ενδιαφέρον στο τέλος θα έχει συνέχεια και την Τετάρτη…

Σχεδόν 6% η βουτιά στην Alpha στα 84 λεπτά και 6,8% για την Πειραιώς στα όρια του 1 ευρώ, επίπεδα που συνιστούν νέα χαμηλά, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε και στα 99 λεπτά! Πάνω από 5,8% οι απώλειες στην Eurobank.

Οι ξένοι δεν άφησαν τίποτα όρθιο. Οι όποιες στηρίξεις είχαν στηθεί στον ΟΤΕ κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος. Η μετοχή έφτασε να υποχωρεί και 7% με περισσότερα από 1 εκατ. τεμάχια. Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε και ο Μυτιληναίος με πτώση 7,4%, στα 14,89, η ΔΕΗ υποχώρησε στα 5,34 και απώλειες πάνω από 5%, πάνω από 4% η πτώση στη Βιοχάλκο, πάνω από 4% στην Μότορ Όιλ, πάνω από 4% στην Τέρνα Ενεργειακή. Παρατηρεί κανείς ότι στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκαν οι μετοχές εκείνες που είχαν συγκεντρώσει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα και οι θεσμικοί είχαν την μεγαλύτερη θέση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα