Χρηστικές πληροφορίες για τι θα συμβεί από την 1η Ιουνίου

Τα καλά επιδημιολογικά δεδομένα, κυρίως η αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών, καθοδηγούν την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στις σημερινές της εισηγήσεις όσον αφορά στη χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους. Η συνεδρίαση των ειδικών ξεκίνησε στις 2 το μεσημέρι και βασικό θέμα στην “ατζέντα” είναι η μάσκα, το μοναδικό μέτρο που έχει παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον έως τις 31 Μαΐου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η μάσκα παραμένει:

  • Νοσοκομεία
  • Γηροκομεία
  • Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αστικού τύπου
    (Λεωφορεία, Μετρό, Τραμ, Ηλεκτρικός)

Προαιρετική χρήση:

  • Αεροπλάνα
  • πλοία
  • ΚΤΕΛ

Παρόλο που τις τελευταίες ημέρες έχει “φρενάρει” ο ρυθμός αποκλιμάκωσης της πανδημίας, η χώρα μας παραμένει σε μια πολύ καλή επιδημιολογική φάση, γεγονός που αποτελεί το “εισιτήριο” για τη χαλάρωση της μάσκας σε ορισμένους χώρους. Αξίζει να σημειωθεί όπως κάνουν σαφές οι ειδικοί ότι η κατάργηση της μάσκας σημαίνει ότι καταργείται η υποχρεωτικότητα και όχι “πετάμε τη μάσκα”, κάτι εντελώς διαφορετικό. Η σύσταση για χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους ειδικά όπου υπάρχει έντονος συγχρωτισμός παραμένει αδιαπραγμάτευτη.

Οι λεγόμενοι σκληροί πανδημικοί δείκτες θυμίζουν τον πρώτο καιρό της πανδημίας, πριν … σαρώσουν οι παραλλαγές Δέλτα και Ομικρον. Ειδικότερα, οι νέοι θάνατοι χθες ανήλθαν σε 21, οι διασωληνωμένοι ασθενείς έχουν πέσει στους 167 ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν μειωθεί στο επίπεδο των 100 ημερησίως. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου διαμορφώνεται σε 111 ασθενείς. H κάλυψη των απλών κλινών covid είναι στο 26,11% ενώ των ΜΕΘ covid στο 40,26%, με αποτέλεσμα πλέον τις μονάδες Υγείας να απασχολούν περισσότερο τα non covid περιστατικά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τις τελευταίες ημέρες η πτώση των δεικτών είναι πιο μικρή, γεγονός όμως λογικό για τους επιστήμονες καθώς ήδη η πανδημία στην Ελλάδα έχει αποκλιμακωθεί σε μεγάλο βαθμό. Τα παραπάνω δεδομένα αποτελούν τη “βάση” για να βγει η μάσκα από εσωτερικούς χώρους λιγότερο επικίνδυνους όπως είναι οι εργασιακοί. Η εισήγηση των ειδικών και οι αποφάσεις της κυβέρνησης αναμένονται σήμερα ενώ θεωρείται δεδομένο ότι η μάσκα θα παραμείνει υποχρεωτική σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, νοσοκομεία και χώρους με συγχρωτισμό.

Σε κάθε περίπτωση η άρση του μέτρου θα είναι για το διάστημα του καλοκαιριού όπως και τα υπόλοιπα μέτρα που βρίσκονται επί της ουσίας σε αναστολή. Από το φθινόπωρο είναι πολύ πιθανό να επανέλθουν όλα καθώς θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι η χώρα μας θα βιώσει ξανά “κύμα”.

Οπως λένε μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, το τι ακολουθεί σε επίπεδο πανδημίας τους επόμενους μήνες το δείχνει η νότια Αφρική η οποία μπαίνει στη χειμερινή περίοδο και καταγράφει αύξηση κρουσμάτων. Ηδη οι παραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Ομικρον έχουν αρχίσει να εξαπλώνονται με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων (ECDC) σε πρόσφατη αναφορά του να μην αποκλείει την κυριαρχία τους στην Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Πορτογαλίας εκτίμησε ότι η BA.5 αντιπροσώπευε ήδη περίπου το 37% των θετικών κρουσμάτων στις 8 Μαΐου 2022. Επίσης, με βάση τον ρυθμό ανάπτυξης της BA.5 προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές ότι θα είναι κυρίαρχη στην Πορτογαλία στις 22 Μαΐου.

Παράλληλα, το φθινόπωρο, η αλλαγή του καιρού ο οποίος ψυχραίνει καθώς και η μετάβαση από τους ανοιχτούς σε κλειστούς χώρους, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η προστασία από τον εμβολιασμό αλλά και τη νόσηση θα έχει εξασθενίσει, ευνοούν την αύξηση των μολύνσεων κορονοϊού.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα