Market Pass: Δείτε αν είστε δικαιούχοι και πώς θα πάρετε τα χρήματα

από fimotro

Πώς θα γίνεται η αίτηση και η πίστωση χρημάτων – Οι αιτήσεις θα γίνουν μέσω της πλατφόρμας vouchers.gov.gr

Από τον ερχόμενο Φεβρουάριο και για έξι μήνες, η πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών του νοικοκυριού στα σούπερ μάρκετ και τις επιχειρήσεις τροφίμων.

Market Pass: Οι αιτήσεις θα γίνουν μέσω της πλατφόρμας vouchers.gov.gr και οι πληρωμές θα γίνονται με δύο τρόπους:

1. Πίστωση χρημάτων κάθε μήνα σε ψηφιακή άυλη κάρτα. Απαιτείται smartphone κινητό με υπηρεσία ανέπαφων πληρωμών NFC. Η πληρωμή θα γίνεται δεκτή μόνο σε POS καταστημάτων τροφίμων: σούπερ μάρκετ, φούρνοι, κρεωπολεία κλπ. Δεν θα «περνούν» αγορές από καταστήματα που έχουν άλλο κωδικό δραστηριότητας (πχ πρατήρια καυσίμων,καταστήματα ρούχων κλπ).

· Πληρωμές θα γίνονται δεκτές και σε λαϊκές αγορές, εφόσον οι έμποροι και παραγωγοί που δέχονται τις πληρωμές με POS έχουν Κωδικό Δραστηριότητος σχετικό με τρόφιμα. Ερωτηθείς αν στην ψηφιακή κάρτα θα συμπεριληφθούν τα προϊόντα από τη λαϊκή αγορά, ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι « θα μπορούσαν να είναι και οι λαϊκές επειδή εκεί γίνεται αγορά τροφίμων και υπάρχει ταμειακή αλλά ας περιμένουμε τους αρμόδιους υπουργούς να το αναλύσουν. Στα γενικά χαρακτηριστικά του μέτρου προσχεδιάζεται να είναι και οι λαϊκές».

· Καλύπτονται αγορές κάθε είδους, από τα καταστήματα που έχουν κωδικό εμπορίας τροφίμων. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αγοραστούν επίσης, μεταξύ άλλων, χαρτικά, απορρυπαντικά, καθαριστικά από παντοπωλεία, σχολικά είδη, έπιπλα ή ρούχα από σούπερ μάρκετ κλπ.

2. Κατάθεση χρημάτων σε τραπεζικό λογαριασμό. Ο δικαιούχος που θα επιλέξει αυτόν τον τρόπο θα λάβει το επίδομα σε 2 τριμηνιαίες δόσεις στο ΑΤΜ. Δεν θα ελέγχεται πού δαπανά τα χρήματα. Μπορεί να τα κρατήσει στο λογαριασμό του ή να τα ξοδέψει για ταξίδια, betting ή ό,τι άλλο θέλει. Το ποσό όμως θα είναι 20% μικρότερο από όσο θα έπαιρνε αν είχε επιλέξει την άυλη κάρτα.

Market Pass: Παραδείγματα μηνιαίας ενίσχυσης

· Μονομελές νοικοκυριό: 22 ευρώ μηνιαία ενίσχυση ή 132 στο εξάμηνο (105 αν μπει σε ΙΒΑΝ)

· Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 32 ευρώ μηνιαία ενίσχυση ή 192 στο εξάμηνο (153 αν μπει σε ΙΒΑΝ)

· Μονογονεϊκή οικογένεια με 1 παιδί: 32 ευρώ μηνιαία ενίσχυση ή 192 στο εξάμηνο (153 σε ΙΒΑΝ)

· Μονογονεϊκή με 2 παιδιά: 42 ευρώ μηνιαία ενίσχυση ή 252 στο εξάμηνο (202 σε ΙΒΑΝ)

· Ζευγάρι με 1 παιδί: 42 ευρώ μηνιαία ενίσχυση ή 252 στο εξάμηνο (202 σε ΙΒΑΝ)

· Ζευγάρι με 2 τέκνα: 52 ευρώ μηνιαία ενίσχυση ή 312 στο εξάμηνο (250 σε ΙΒΑΝ)

· Ζευγάρι με 3 εξαρτώμενα τέκνα: 62 ευρώ μηνιαία ενίσχυση ή 372 το εξάμηνο (298 σε ΙΒΑΝ)

· Ζευγάρι με 4 εξαρτώμενα τέκνα: 72 ευρώ μηνιαία ενίσχυση ή 432 το εξάμηνο (345 σε ΙΒΑΝ)

· Ζευγάρι με 4 εξαρτώμενα τέκνα: 100 ευρώ μηνιαία ενίσχυση ή 600 το εξάμηνο (480 σε ΙΒΑΝ)

Από το νέο σύστημα δεν εξαιρούνται όσοι θα πάρουν φέτος επιταγή ακρίβειας. Αντιθέτως θα λάβουν και άλλοι που αποκλείστηκαν (πχ συνταξιούχοι άνω των 800 ευρώ, άνεργοι μη εγγεγραμμένοι σε ΔΥΠΑ/ΟΑΕΔ κλπ).

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά των οποίων το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται:

· έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό

· 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης

· 29.000 με 3 μέλη

· 34.000 με 4 μέλη

· 39.000 με 5 μέλη

· 44.000 με 6 μέλη

Το όριο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού. Το περιουσιακό όριο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε ότι από τον ερχόμενο Φεβρουάριο η Πολιτεία θα καλύπτει το 10% των τροφίμων σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων για έξι μήνες.

«Η πρωτοβουλία μας κλιμακώνεται με βάση τις ανάγκες κάθε οικογένειας. Θωρακίζουμε τα σημεία που χτυπά η ακρίβεια», είπε και σημείωσε: «Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από την υπερφορολόγηση των διυλιστηρίων. Από τον ερχόμενο Φεβρουάριο η Πολιτεία θα καλύπτει το 10% των τροφίμων των σούπερ μάρκετ και όλων των άλλων καταστημάτων τροφίμων για έξι μήνες». Μάλιστα, εξήγησε ότι η διαδικασία θα είναι εξαιρετικά απλή, όπως το fuel pass, με μία κάρτα, που θα λάβουν οι πολίτες ενώ τόνισε ότι ο πολίτης έχει τη δυνατότητα τα χρήματα να πιστωθούν και στους τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά τότε το ύψος της επιδότησης θα είναι στο 80%. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας οι αρμόδιοι υπουργοί θα παρουσιάσουν τα μέτρα.

Άκουσα μία φωνή ότι δεν θα είμαστε κυβέρνηση τότε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται στα 650 εκατ. ευρώ, είναι το σύνολο του ποσού που θα εισπράξουμε από τα δύο ελληνικά διυλιστήρια. Το συγκεκριμένο μέτρο θα αφορά οικογενειακά εισοδήματα έως 24.000 ευρώ με προσαύξηση 5.000 για κάθε παιδί. Το μέτρο καλύπτει 85% των νοικοκυριών και ανακουφίζει 8.4 εκατ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα