Μαριούπολη: Ο κορονοϊός και η χολέρα «μαστίζουν» την πολύπαθη πόλη

από Philippos

Σε lockdown βρίσκεται η υπό ρωσική κατοχή Μαριούπολη στα ανατολικά της Ουκρανίας, καθώς ο κορονοϊός «θερίζει» τόσο τον ντόπιο ουκρανικό πληθυσμό, όσο και τους Ρώσους κατακτητές της πόλης.
Το lockdown ενδέχεται να διαρκέσει έως τις αρχές Ιουλίου, όπως επιβεβαίωσε στην ουκρανική τηλεόραση ο Πέτρο Αντριουσένκο, σύμβουλος του δημάρχου Μαριούπολης πριν τη ρωσική εισβολή.

Οι νέες αυτές συνθήκες καθιστούν τη ζωή για τους κατοίκους της Μαριούπολης ακόμη δυσκολότερη. Οι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να διαβιούν με τα συσσίτια των Ρώσων, όντες αποκλεισμένοι από κάθε μεριά και έχοντας να αντιμετωπίσουν τραγικές συνθήκες υγιεινής. Πέραν του κορονοϊού, μια ακόμη ασθένεια απειλεί την περιοχή – η χολέρα.

«Είναι αρκετά δύσκολο να προσδιοριστεί η αιτία θανάτου, αλλά σίγουρα παρατηρούμε μια τάση αυξημένης θνησιμότητας. Όλα δείχνουν ότι τώρα η Μαριούπολη ουσιαστικά διανύει την πρώτη φάση της επιδημίας. Οι τοπικές διοικητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι οι εισβολείς έχουν θέσει την πόλη υπό αποκλεισμό. Προς το παρόν πρόκειται για μια “μαλακή” εκδοχή του lockdown, η οποία είναι μάλλον μια γραφειοκρατική τυπική διαδικασία. Ωστόσο, υποθέτω ότι ακόμη και οι Ρώσοι έχουν ήδη συνειδητοποιήσει ότι έχουν να κάνουν με επιδημία», εξήγησε ο Ουκρανός πρώην αξιωματούχος.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αντριουσένκο, η ομάδα ελέγχου της πανδημίας που έστειλε η Μόσχα στην Μαριούπολη ασχολείται με το ξέσπασμα τόσο του κορονοϊού, όσο και της χολέρας. Καθημερινά σοροί μεταφέρονται με φορτηγά και οδηγούνται για αναγνώριση ή για απευθείας ταφή. Οι εισβολείς δεν έχουν αρκετή χωρητικότητα σε νεκροταφεία και ανοίγουν ομαδικούς τάφους, λέει ο Αντριουσένκο.

Ο υδροφόρος ορίζοντας της παραθαλάσσιας πόλης είναι υπερφορτωμένος με μολυσματικούς παράγοντες, πολλοί από τους οποίους καταλήγουν στο νερό, με το οποίο τροφοδοτείται η πόλη. Η κατάσταση χειροτερεύει, αν λάβουμε υπόψη τους πολλαπλούς ρηχούς τάφους και τα σάπια απόβλητα που έχουν κατακλύσει τους δρόμους της Μαριούπολης.

«Το νερό, η θάλασσα, οι πηγές πόσιμου νερού μολύνονται και ο κίνδυνος ξεσπάσματος μεταδοτικών ασθενειών γίνεται κρίσιμος σε τέτοιο σημείο που έχουμε ήδη καταγράψει αρκετά μεμονωμένα κρούσματα. Βασιζόμαστε μόνο στα δεδομένα στα οποία μπορούμε να έχουμε πρόσβαση υπό τις δεδομένες συνθήκες, αλλά ακόμη και αυτά τα δεδομένα αρκούν για να ισχυριστούμε ότι η επιδημία έχει ήδη ξεκινήσει», δήλωσε ο Αντριουσένκο.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ξαφνικό και μαζικό θάνατο θαλάσσιων ψαριών, κάτι που είναι ασυνήθιστο κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου χωρίς εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες.

Ο Αντριουσένκο εξήγησε ότι τα κρούσματα χολέρας που καταγράφονται μπορεί να ξεκινούν από μια απλή δυσεντερία.

«Όλα αυτά τα κρούσματα μπορεί εύκολα να προκληθούν από την κακή υγιεινή. Ωστόσο, το χειρότερο είναι ότι υπό τις δεδομένες συνθήκες της πλήρους αποτυχίας του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, της έλλειψης φαρμάκων, της μη πρόσβασης σε εξειδικευμένα εργαστήρια, της έλλειψης εμβολίων και άλλων βασικών προμηθειών ρουτίνας, ακόμη και ένα τόσο απλό πράγμα όπως το ξέσπασμα δυσεντερίας μπορεί να οδηγήσει σε πολλές χιλιάδες θανατηφόρα περιστατικά».

«Δεν χρειάζεται καν να περιμένετε να ξεκινήσει η εποχή της χολέρας. Αν και αν η χολέρα μπει στο παιχνίδι, ο αριθμός των νεκρών θα είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί», τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα