19 Απριλίου 2024 / 10:45 μμ
19 Απριλίου 2024 / 10:45 μμ

Μακρόν και Σολτς πιέζουν την Κίνα να παρέμβει για να σταματήσει ο πόλεμος

από fimotro

Σε εξέλιξη διπλωματικός μαραθώνιος για την Ουκρανία

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ επικοινώνησε την Τρίτη (8/3) μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, λέγοντας ότι οι τρεις χώρες θα πρέπει από κοινού να υποστηρίξουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Μια μεσολάβηση της Κίνας υποστηρίχθηκε και από τους δύο Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι τόνισαν ότι μια κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία θα ήταν προς το συμφέρον της ασιατικής υπερδύναμης.

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία, ενώ το ίδιο το Πεκίνο φοβάται ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα μπορούσαν τελικά να έχουν αντίκτυπο στην  Κίνα και δη στην οικονομία της χώρας – κάτι που υπενθύμισαν οι Σολτς και Μακρόν στον Κινέζο ομόλογό τους, για να ασκήσουν πίεση στην Κίνα ώστε να παρέμβει.

Οι οικονομικοί δεσμοί του Πεκίνου εκτείνονται σε όλες τις γωνιές του κόσμου, ιδιαίτερα στη Δύση. Το να παραμερίζεται η Ρωσία σε μια νεοσύστατη παγκόσμια τάξη πραγμάτων απειλεί τις μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες της Κίνας.

Η Κίνα, η οποία αρνήθηκε να καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία ή να τις χαρακτηρίσει εισβολή, έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή της στις «παράνομες», όπως λέει, κυρώσεις στη Ρωσία.

Η φιλία της Κίνας με τη Ρωσία ενισχύθηκε τον περασμένο μήνα όταν ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παρευρέθηκε στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, την ίδια μέρα που οι χώρες ανακήρυξαν την στρατηγική εταιρική σχέση τους «χωρίς όρια».

Για πρώτη φορά, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ κάλεσε την Τρίτη για «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στην Ουκρανία και είπε ότι η Κίνα «πονάει που βλέπει τις φλόγες του πολέμου να αναζωπυρώνονται στην Ευρώπη».

Σε κάποιο σημείο της τηλεδιάσκεψης, η ζωντανή μετάδοση διεκόπη. Όταν επανήλθε, ο Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι όλες οι πλευρές είχαν συμφωνήσει να υποστηρίξουν πλήρως όλες τις διαπραγματεύσεις με στόχο τη διπλωματική λύση της σύγκρουσης. Και οι τρεις τάχθηκαν υπέρ της ανθρωπιστικής διευκόλυνσης και της πρόσβασης στις διαμφισβητούμενες περιοχές καθώς και υπέρ της δημιουργίας λειτουργικών ανθρωπιστικών διαδρόμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα