25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Μάχη στη Σύνοδο Κορυφής για τα 750 δισ. ευρώ

από fimotro

Πότε αναμένονται οι τελικές αποφάσεις

Ιδιαίτερα σκληρές αναμένεται να είναι οι διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής, που συνεδριάζει αυτή την ώρα μέσω τηλεδιάσκεψης, με κύριο θέμα την πρόταση της Κομισιόν για τη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ, και την πρόταση για τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ (2021-2027), ύψους 1,1 τρισ. ευρώ.

«Η τηλεδιάσκεψη … ξεκίνησε», ανήγγειλε στο Twitter ο Μπάρεντ Λέιτς, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Αποτελεί συλλογική ευθύνη μας να καταλήξουμε» σε συμφωνία, είχε γράψει νωρίτερα στο Twitter ο ίδιος ο Σαρλ Μισέλ.

Οι συζητήσεις για τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης προχωρούν μετ’ εμποδίων, καθώς στις αρχικές αντιδράσεις αρκετών χωρών, προστίθενται και επιφυλάξεις και αιτήματα από άλλες χώρες, με αποτέλεσμα το ζήτημα να περιπλέκεται και όλους να εκτιμούν πως σήμερα δεν αναμένεται να βγει «λευκός καπνός».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οικονομίες της ευρωζώνης μπορούν να λάβουν 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ σε δάνεια (750 δισ. ευρώ συνολικά) προκειμένου να καλύψουν και τις ζημιές από τον κορωνοϊό.

Τι θα ζητήσει η Ελλάδα – Σταϊκούρας: Δύσκολες συζητήσεις

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως τόνισε και στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την Τετάρτη, θα επισημάνει την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία εντός του Ιουλίου ενώ αναμένεται να θέσει και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας έχοντας υπογραμμίσει ότι την ανάγκη να σταλεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση κοινό αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, ότι δεν μπορεί να επιτραπεί μια υποψήφια προς ένταξη χώρα, να απειλεί χώρες, μέλη της Ε.Ε. ζητώντας η ευρωπαϊκή αντίδραση να μην μείνει μόνο σε επίπεδο δηλώσεων.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας τις εργασίες της σημερινής συνόδου, έκανε λόγο για «δύσκολες συζητήσεις και μεγάλο χάσμα μεταξύ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρκετών ευρωπαϊκών χωρών», οι οποίες ζητούν να υπάρξουν κυρίως δάνεια (και όχι επιχορηγήσεις) και με αυστηρές προϋποθέσεις. Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ των αυξημένων επιχορηγήσεων, ενώ δήλωσε πως εάν υπάρξουν προϋποθέσεις, αυτές θα είναι ίδιες για όλα τα κράτη-μέλη. Με δυο λόγια, «λευκός καπνός» δεν πρόκειται να υψωθεί σήμερα από τη Σύνοδο, ενώ ο δρόμος προς τα 32 δισ. ευρώ που αναλογούν στην Ελλάδα από το Ταμείο είναι μακρύς. Η Αθήνα θα αργήσει πολύ να δει το χρώμα του χρήματος. Οι πόροι από το Ταμείο θα εισρεύσουν μετά την άνοιξη του 2021, ενώ τα άλλα «πακέτα» (ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, πρόγραμμα SURE και ίσως και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) θα ξεκινήσουν τέλος Ιουλίου/αρχές Αυγούστου.

Το σχέδιο της Κομισιόν βασίζεται σε 3 πυλώνες χρηματοδότησης

– Ο πρώτος πυλώνας θα χρηματοδοτήσει τις χώρες-μέλη με βάση τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης που θα υποβάλει καθεμία από αυτές. Τα σχέδια θα πρέπει να ενσωματώνουν επενδυτικές και μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες συμβατές με τους ευρύτερους στόχους της Ε.Ε. για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη ανάπτυξη, αλλά και με το δημοσιονομικό πλαίσιο.
Προβλέπεται η ενίσχυση των πόρων συνοχής με 55 δισ. ευρώ, ένα νέο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη ρυπογόνο παραγωγή ενέργειας σε άλλες πηγές με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, αλλά και η ενίσχυση του Γεωργικού Ταμείου και της Αγροτικής Ανάπτυξης.
– Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την κεφαλαιακή ενίσχυση υγιών επιχειρήσεων, κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις και ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της ευρωπαϊκής οικονομίας. Μπορεί να τεθεί σε λειτουργία από το 2020 και θα έχει προϋπολογισμό 31 δισ. ευρώ, με στόχο να στηρίξει συνολική χρηματοδότηση 300 δισ. ευρώ μέσω μόχλευσης.
– Ο τρίτος πυλώνας περιλαμβάνει ένα νέο πρόγραμμα για την ενίσχυση της ασφάλειας της υγείας, την έρευνα, την ανθρωπιστική βοήθεια προς τρίτες χώρες και ίσως νέα προγράμματα που θα δημιουργηθούν στην πορεία του χρόνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα