Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Τη στιγμή που μιλάμε η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί, να κλιμακώνει και να προκαλεί, τόνισε ο Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση με τον Γερμανό υπ. Εξωτερικών, Χάικο Μάας. «Αντι για αποκλιμάκωση παρακολουθούμε νέες προκλήσεις και τη διατύπωση άκριτου επεκτατισμού. Παρατηρούμε τη συνεχιζόμενη αποσταθεροποίηση της περιοχής και απολύτως καταδικαστέες προκλήσεις σε βάρος δυο κρατών μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου, τόνισε.

Η επιμονή στην παραβατικότητα δεν οδηγεί πουθενά. Το διακύβευμα στην Ανατολική Μεσόγειο υπερβαίνει διμερείς διαφορές, αφορά την Ευρωπαϊκή Ενωση και την ασφάλεια της Μεσογείου. Αφορά την αξιοπιστία της ΕΕ και γι’ αυτό δεν χωρούν διπλά στάνταρντ, συνέχισε ο ΥΠΕΞ.

Όπως είπε απαιτείται απαρέγκλιτος σεβασμός στο κράτος δικαίου. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο χρειάζεται ρωμαλέα υπεράσπιση, είτε η πρόκληση προέρχεται από την Τουρκία, είτε την Λευκορωσία. Προσβλέπουμε στην Σύνοδο των ΥΠΕΞ την παρουσίαση λίστας κυρώσεων που θα καθιστούν σαφές ότι αν συνεχιστεί η παραβατικότητα θα υπάρξουν συνέπειες,

«Χωρίς μεγαλοστομίες, χωρίς αλαζονεία, χωρίς απειλές η Ελλάδα θα υπερασπίσει εν ονόματι του δικαίου τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Δεν έχει την επιλογή του άλλως πράττειν».

«Πολλοί συνιστούν διάλογο. Εχουμε αποδείξει ότι είμαστε έτοιμοι, αλλά δεν υπάρχει διάλογος υπό το καθεστώς απειλών. Δεν νοείται διάλογος όσο παραβιάζονται δικαιώματά», τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Από την πλευρά του, ο Χάικο Μάας είπε ότι η κλιμάκωση δημιουργεί στη Γερμανία και τους Ευρωπαϊους μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό. «Η Γερμανία στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας με αίσθημα αλληλεγγύης. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι δείγμα αποκλιμάκωσης και βούληση για διάλογο».

Χαρακτήρισε παιχνίδι με τη φωτιά ότι συμβαίνει, μια σπίθα μπορεί να φέρει τη ζημιά, συνέχισε. Όπως είπε είναι αδιανόητη η εικόνα που καταγράφεται μεταξύ δυο συμμάχων. Εκτίμησε ότι απαιτείται άμεσος διάλογοςμεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

«Όταν κάνω λόγο για συνομιλίες, μιλώ για συνομιλίες με σοβαρότητα και με βάση το διεθνές δίκαιο». Αυτές όμως μπορούν να γίνουν μόνο σε περιβάλλον «ησυχίας», τόνισε και παραδέχτηκε ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν σε καθεστώς εντάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα