Νέο γκάλοπ: Ο Λοβέρδος κερδίζει στον α’ γύρο, ο Ανδρουλάκης στον β’

από fimotro

Οριακές διαφορές στο ΚΙΝΑΛ δείχνει και η μέτρηση της Marc (κάρτες)

Σε απόλυτο ντέρµπι, µε πολλές όµως µεταβλητές που δεν επιτρέπουν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις, εξελίσσεται η µάχη ηγεσίας στο Κίνηµα Αλλαγής, όπως φανερώνει η έρευνα της εταιρείας Marc για το «ΘΕΜΑ».

∆ύο εβδοµάδες πριν από την αναµέτρηση της 5ης ∆εκεµβρίου, φαίνεται να επιβεβαιώνονται κάποιες γενικές τάσεις, αλλά η απροσδιοριστία της αριθµητικής και ποιοτικής σύνθεσης του εκλογικού σώµατος που θα προσέλθει τελικά στις εσωκοµµατικές κάλπες επιτρέπει µόνο κάποια πολύ προσεκτικά συµπεράσµατα. Ενα από αυτά είναι ότι η υποψηφιότητα του κ. Ανδρέα Λοβέρδου παραµένει ισχυρή και φαβορί για να περάσει στον β’ γύρο, µε κύριο αντίπαλό του τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη, την ώρα που ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, παρότι έχει ήδη ένα µήνα στην κούρσα, δείχνει να θέλει ακόµα µεγάλη προσπάθεια για να ανατρέψει αυτά τα δεδοµένα.

Ενα δεύτερο, µάλλον αρκετά ασφαλές συµπέρασµα είναι ότι όσο µεγαλώνει το εκλογικό σώµα και στις κάλπες προσέρχονται άνθρωποι πέραν των σκληρών µηχανισµών και της εναποµείνασας εκλογικής βάσης του ΚΙΝ.ΑΛ., ο κ. Λοβέρδος έχει αυξηµένη απήχηση, µε τον κ. Ανδρουλάκη να ευνοείται από ένα πιο µικρό κοινό και µε τον κ. Παπανδρέου να απευθύνεται κάπου στη µέση. Ενα τρίτο συµπέρασµα επίσης που µπορεί να εξαχθεί από την έρευνα της Marc είναι ότι όσο περνά ο καιρός, οι τρεις άλλοι υποψήφιοι, ήτοι οι κύριοι Χάρης Καστανίδης, Παύλος Γερουλάνος και Παύλος Χρηστίδης, βλέπουν την επιρροή τους να είναι ευάλωτη στην όξυνση που προκαλεί η αντιπαράθεση των τριών κυρίαρχων του παιχνιδιού.

Πάντως, και στη δηµοσκόπηση της Marc το Κίνηµα Αλλαγής δείχνει ανοδική τάση στην πρόθεση ψήφου, καθώς από το 6,3% του Οκτωβρίου και το 8,2% πριν από µόλις µία εβδοµάδα, τώρα φτάνει στο 9%, κερδίζοντας και από τον ΣΥΡΙΖΑ (το 4,7% των ψηφοφόρων του) και από τη Ν.∆. (το 3,8% της εκλογικής της βάσης το 2019). Στην ερώτηση «Θα µπορούσατε να ψηφίσετε ΚΙΝ.ΑΛ.;» απαντά θετικά το 41,2% του εκλογικού σώµατος, δείγµα ότι ο χώρος µπορεί να αναπτύξει δυναµική και ότι διαθέτει µεγάλη εκλογική δεξαµενή.

Η εταιρεία ερεύνησε τις τάσεις για την εκλογική αναµέτρηση της 5ης και της 12ης ∆εκεµβρίου σε τρία δυνητικά εκλογικά σώµατα. Το πρώτο αποτελείται απ’ όσους στο γενικό εκλογικό σώµα απάντησαν ότι «θα ψηφίσουν σίγουρα» (8,2%) και «µάλλον σίγουρα» (6%). Πρόκειται για ένα εκλογικό σώµα που µε αναγωγή στη συµµετοχή των εκλογών του 2019 κυµαίνεται περίπου σε 800.000 ανθρώπους. Το δεύτερο εκλογικό σώµα περιλαµβάνει µόνο την πρώτη κατηγορία, όσους δηλαδή δήλωσαν ότι «θα ψηφίσουν σίγουρα», ήτοι 460.000 ανθρώπους.

Το τρίτο εκλογικό σώµα που µέτρησε η εταιρεία αφορά όσους δηλώνουν ότι ψήφισαν ή προτίθενται να ψηφίσουν ΚΙΝ.ΑΛ. στις επόµενες εθνικές εκλογές και λένε τώρα ότι «σίγουρα» θα προσέλθουν στις εσωκοµµατικές κάλπες για να επιλέξουν τον νέο αρχηγό – υπολογίζονται στους 270.000. Στο «µεγάλο κοινό», µε ό,τι αυτό σηµαίνει και ως πολιτικό εύρηµα, ο κ. Λοβέρδος έχει καθαρό προβάδισµα µε 37,9%, έναντι 26,8% του κ. Ανδρουλάκη και 19,1% του κ. Παπανδρέου.

Στο µεσαίο (εκλογικό σώµα: περίπου 460.000), ο κ. Λοβέρδος διατηρεί επίσης ένα σαφές προβάδισµα στο 33,6%, µε τον κ. Ανδρουλάκη να κινείται πάνω κάτω στα ίδια, έχοντας 27,8%, ενώ ο κ. Παπανδρέου κάνει άλµα στο 25,7%. Οταν το εκλογικό σώµα υπολογίζεται µόνο µε εκείνους που ψηφίζουν ή θα ψηφίσουν ΚΙΝ.ΑΛ. στις εθνικές εκλογές (270.000 περίπου), ο κ. Ανδρουλάκης αποκτά βραχεία κεφαλή µε 31,7% έναντι 31,1% του κ. Λοβέρδου, ενώ ο κ. Παπανδρέου παραµένει στα ίδια, καταγράφοντας 25,2%.

Σύµφωνα µε εκτιµήσεις έµπειρων κοµµατικών παραγόντων αλλά και αναλυτών, το τελικό εκλογικό σώµα που θα παρουσιαστεί στις 5 ∆εκεµβρίου θα έχει βάση την τρίτη κατηγορία, αλλά µε αξιοσηµείωτες ή και καθοριστικές «δόσεις» από τις άλλες δύο οµάδες πιθανών συµµετεχόντων στην εκλογική διαδικασία. Οπερ σηµαίνει ότι οι προβλέψεις είναι παρακινδυνευµένες, πέραν της τωρινής εκτίµησης ότι ο κ. Λοβέρδος και ο κ. Ανδρουλάκης διατηρούν ένα προβάδισµα έναντι του πρώην πρωθυπουργού για την είσοδο στον δεύτερο γύρο.

Σηµειωτέον ότι και στα τρία δυνητικά εκλογικά σώµατα οι άλλοι τρεις υποψήφιοι (Καστανίδης, Χρηστίδης, Γερουλάνος) συγκεντρώνουν συνολικά από 6,3% στο πιο στενό κοµµατικό έως 10,8% στο πολύ ευρύ εκλογικό σώµα. Οι µάχες του δεύτερου γύρου Το στοιχείο της µεταβλητότητας του εκλογικού σώµατος γίνεται ακόµα πιο έντονο στον δεύτερο γύρο, καθώς εκεί ακόµα περισσότερο δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί πόσοι και ποιοι από εκείνους που θα ψηφίσουν στις 5 ∆εκεµ βρίου θα προσέλθουν και στις 12 του µήνα. Ωστόσο φαίνεται ότι ορισµένες τάσεις παγιώνονται, αφού τα ευρήµατα είναι αρκετά ενδεικτικά. Και στην ουσία, οδηγούν σε δύο άνετες επικρατήσεις και ένα ντέρµπι. Πρακτικά, ο κ. Παπανδρέου φαίνεται να υστερεί πολύ και να χάνει τη µάχη, είτε βρεθεί απέναντι στον κ. Λοβέρδο είτε αναµετρηθεί µε τον κ. Ανδρουλάκη.

Οι καταγραφές της έρευνας µάλιστα αφορούν όλα τα δυνητικά εκλογικά σώµατα. Στο «µεγάλο κοινό», για παράδειγµα, ο κ. Λοβέρδος σηµειώνει διπλάσιο ποσοστό από εκείνο του κ. Παπανδρέου, στο «µεσαίο εκλογικό σώµα», αλλά και στο «πιο στενό», αυτό που περιορίζεται κυρίως στους σηµερινούς ψηφοφόρους του ΚΙΝ.ΑΛ., διατηρεί µια απόσταση άνω των 20 ποσοστιαίων µονάδων. Το ίδιο και πιο άνετη προδιαγράφεται η επικράτηση του κ. Ανδρουλάκη στο ενδεχόµενο να έχει απέναντί του στις 12 ∆εκεµβρίου τον κ. Παπανδρέου.

Σε αυτό το σενάριο οι διαφορές µεγαλώνουν υπέρ του ευρωβουλευτή στην πρώτη και τρίτη κατηγορία, ενώ τους χωρίζουν περίπου 20 µονάδες στη δεύτερη εκλογική οµάδα. Προφανώς, οι αντισυσπειρώσεις που φαίνεται να προκαλεί η υποψηφιότητα του κ. Παπανδρέου, η έλλειψη συµµαχιών του πρώην πρωθυπουργού και η υψηλή δηµοτικότητα που απολαµβάνουν οι κύριοι Ανδρουλάκης και Λοβέρδος δεν αφήνουν περιθώρια στον επανακάµψαντα στις αρχηγικές βλέψεις άλλοτε αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να διεκδικήσει κάτι στον β’ γύρο. Το ντέρµπι αφορά το σενάριο να βρεθούν στην επαναληπτική αναµέτρηση οι κύριοι Λοβέρδος και Ανδρουλάκης.

Η «γεωµετρία» των τάσεων στα δυνητικά εκλογικά σώµατα είναι άκρως ενδεικτική. Οταν πάµε στο µεγάλο εκλογικό σώµα, στην «ευρύτερη κοινωνία» που λέει ότι θα ψηφίσει στις εσωκοµµατικές εκλογές ο κ. Λοβέρδος προηγείται µε σχεδόν 6 µονάδες: 49,3% έναντι 43,5%! Οταν πάµε στο «µεσαίο εκλογικό σώµα», η ισορροπία αποκτά χαρακτηριστικά τρόµου: 45,6% ο ευρωβουλευτής, 45,5% ο βουλευτής και πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ. Κι όταν πάµε στο πιο «στενό εκλογικό σώµα», ο κ. Ανδρουλάκης αποκτά προβάδισµα 5 µονάδων, έχοντας 47,4% έναντι 42,5% του κ. Λοβέρδου. Το εύρηµα αυτό δείχνει ότι όλα θα εξαρτηθούν από τον αριθµό και τη σύνθεση του εκλογικού σώµατος.

Πόσοι θα πάνε τελικά, αλλά και από ποιες κατηγορίες ψηφοφόρων, αφού το ΚΙΝ.ΑΛ. έτσι κι αλλιώς απευθύνεται πλέον σε ένα ευρύτερο ακροατήριο. Πάντως, σύµφωνα µε τη Marc, έχει αλλάξει και η παράσταση νίκης. Ο κ. Λοβέρδος θεωρείται από το 37,8% όσων δηλώνουν από το συνολικό εκλογικό σώµα ότι θα ψηφίσουν σίγουρα, ως ο επικρατέστερος αυτής της µάχης. Ο κ. Παπανδρέου ακολουθεί µε 29,7%, µε τον κ. Ανδρουλάκη να έχει 17,4% στη σχετική µέτρηση. Οι δηµοτικότητες των υποψηφίων Ενδιαφέροντα είναι τα ευρήµατα της Marc για τη δηµοφιλία των έξι επίδοξων αρχηγών του Κινήµατος Αλλαγής. Η µέτρηση έγινε στο κοινό που δηλώνει ότι ψηφίζει ή προτίθεται να ψηφίσει ΚΙΝ.ΑΛ. στις εθνικές εκλογές και θέλουν να πάνε σίγουρα στις εσωκοµµατικές κάλπες.

Ο κ. Ανδρουλάκης έχει τις περισσότερες θετικές γνώµες (84,5%) και τις λιγότερες αρνητικές (11,3%), µε τον κ. Λοβέρδο να ακολουθεί (71% και 26% αντίστοιχα) και τον κ. Παπανδρέου να βρίσκεται στην τελευταία θέση µε 50,5% θετικές και 46,6% αρνητικές. Στην τρίτη θέση είναι ο κ. Γερουλάνος και ακολουθούν ο κ. Χρηστίδης στην τέταρτη και ο κ. Καστανίδης στην πέµπτη θέση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα