Λοβέρδος: Σήμερα υπάρχει ένα πανίσχυρο κόμμα, η ΝΔ, συν επτά κόμματα

από fimotro

Στο νέο ελληνικό πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί μετά από τις τελευταίες εθνικές εκλογές αναφέρθηκε με άρθρο του σήμερα, Τρίτη, στην εφημερίδα τα «Νέα» ο Ανδρέας Λοβέρδος, καθηγητής Πανεπιστημίου, δικηγόρος και πρώην υπουργός, το οποίο τιτλοφόρησε ως εξής: «Ένα κόμμα εξουσίας συν επτά μικρά». Μάλιστα, έκανε και σχετική ανάρτηση στο Twitter, κάνοντας λόγο για «δύο τετελεσμένα και ένα ερωτηματικό για το ελληνικό πολιτικό σκηνικό του ενός πανίσχυρου κόμματος συν επτά μικρών και μη κυβερνητικών κομμάτων. Άρθρο μου στα σημερινά “Νέα”».

Ο κ. Λοβέρδος αναλύει στην αρχή του άρθρου του την πρωτοφανή εικόνα που έχει διαμορφωθεί σήμερα στην ελληνική πολιτική σκηνή, με τη Νέα Δημοκρατία να έχει επικρατήσει και να κρατάει τα ηνία της εξουσίας, ενώ ταυτόχρονα είναι αντιμέτωπη με μία αδύναμη, όπως φαίνεται, αντιπολίτευση, καθώς τονίζει ότι πρόκειται για επτά μικρά κόμματα και μάλιστα μη κυβερνητικά.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, «αυτό που βιώνουμε στη χώρα για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά είναι η επικράτηση του ενός κόμματος εξουσίας, έναντι επτά μικρών και μη κυβερνητικών», έχοντας τονίσει, επίσης, νωρίτερα πως «η ιστορία του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος έχει διδάξει ότι σε κανέναν δεν επιτρέπεται να ισχυρισθεί, πως έχει δει όλα τα κυβερνητικά σχήματα που είναι πιθανόν να αναδειχθούν στο πολιτικό σκηνικό μιας κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».

«Η έκπληξη που ενδέχεται να προκύψει από την έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας είναι ένα ανοικτό ενδεχόμενο. Οι εκλογές του Ιουνίου του 2023 αποτελούν μία ακόμη απόδειξη της παραπάνω διαπίστωσης», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Λοβέρδος απάντησε και στο επιχείρημα πως δεν είναι πρωτοφανές το σημερινό πολιτικό σκηνικό: «Κάποιοι μου υποδεικνύουν να λάβω υπόψιν το 54% της ΝΔ στις εκλογές του 1974. Τους απαντώ πως δεν έχουν δίκιο, διότι τότε η Ένωση Κέντρου είχε πάρει 25% και το ΠΑΣΟΚ 13% υπό την ηγεσία μάλιστα του Ανδρέα Παπανδρέου, που σε λίγα χρόνια έγινε πρωθυπουργός».

«Οτιδήποτε καινοφανές πολιτικά μένει να δοκιμαστεί, για να φανεί εάν συμφέρει ή όχι τον τόπο. Στην παρούσα περίπτωση αυτό το απολύτως πρωτότυπο σχήμα στο ελληνικό πολιτικό φάσμα δημιουργεί δύο τετελεσμένα και ένα ερωτηματικό. Συνηθίζω να λέω ότι είμαι πολιτικός θέσεων. Ανατρέχοντας στις πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις μου σχετικά με το ζήτημα των συσχετισμών του ελληνικού πολιτικού σκηνικού, αυτό ευτυχώς επιβεβαιώνεται», συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα