Lockdown: Τα μέτρα στήριξης της Οικονομίας

από fimotro

Αφορούν επιχειρήσεις, εργαζόμενους και ανέργους και είναι ύψους 3,3 δισ. ευρώ

Μετά τις ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσίασε τα μέτρα οικονομικής στήριξης ύψους 3,3 δισ. ευρώ.

«Μέχρι σήμερα» σημείωσε ο κ.Σταϊκούρας, «η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα . Αυτό οφείλεται στο ότι πήραμε έγκαιρα, συνεκτικά, στοχευμένα και δυναμικά μέτρα, μέτρα πολιτικής, για τη στήριξη της δημόσιας υγείας, της απασχόλησης, της ρευστότητας των επιχειρήσεων και της κοινωνικής συνοχής. Εφαρμόσαμε δημοσιονομικά και μη δημοσιονομικά μέτρα, ύψους περίπου 24 δισ. ευρώ, στα οποία τώρα θα προστεθούν τα 3,3 δισ. Ευρώ, που ανακοινώνουμε σήμερα».

Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμα στα ταμειακά αποθέματα της χώρας, ύψους περίπου 37,5 δισ. ευρώ, για τα οποία είπε ότι ενισχύθηκαν σημαντικά το τελευταίο χρόνο, με άλλα 16 δισ. Ευρώ από τον δανεισμό της χώρας με ευνοϊκούς όρους. Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Μεταξύ άλλων ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στον νέο πτωχευτικό νόμο, στο σχέδιο «Ηρακλής» για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, στην ενσωμάτωση -στην εθνική νομοθεσία- της οδηγίας για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», στις εξελίξεις ως προς τις επενδύσεις στην ΕΛΒΟ και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αλλά και στο ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τα λιμάνια της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης και της Ηγουμενίτσας.

«Έχουμε φυσικά πλήρη συναίσθηση του γεγονότος ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα. Δουλεύουμε μεθοδικά για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και ν’ αξιοποιήσουμε, συνετά πάντα, τη δημοσιονομική χαλαρότητα που θα συνεχίσει να υπάρχει τουλάχιστον για το 2021» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης -περίπου 19 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και άλλα 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια ώς το 2026- επισήμανε ότι πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, που θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να κατευθυνθεί προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει φιλόδοξα σχέδια για την περίοδο που βρίσκεται μπροστά.

Τα μέτρα:

  • Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται σύμφωνα με τη διερυμένη λίστα δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή εργασίας. Μπορούν να πάρουν το επίδομα ειδικού σκοπού. Καλύπτονται από τον προϋπολογισμό και οι ασφαλιστικές εισφορές. Κόστος μέτρου 675 εκατομμύρια ευρώ για το μήνα Νοέμβριο. Σήμερα εκτός επέκτασης του μέτρου ανακοινώνουμε πολιτική επιλογή οικονομικής ενίσχυσης εργαζομένων. Όποιος τίθεται αναστολή θα λάβει 800 ευρώ. Η εφάπαξ αυτή ενίσχυση είναι επιπλέον της κάλυψης του δώρου Χριστουγέννων όπως έχει εξαγγελθεί. Το κόστος υπολογίζεται στα 215 εκ. Ευρώ.
  • Για τις επιχειρήσεις παρέχεται η δυνατότητα αναστολής του ΦΠΑ πληρωτέου το μήνα Νοέμβριο. Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις από τον Μάιο του 2021 και έπειτα. Κόστος 230 εκ. Ευρώ.
  • Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους που περιλαμβάνει και το λιανεμπόριο. Αναστολή πληρωμής δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών. Μετατίθεται στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης. Κόστος 66 εκ. Ευρώ. Για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις ισχύουν μέτρα που πρόσφατα ψηφίσαμε.
  • Για όσους η σύμβαση τίθενται σε αναστολή μπροούν να αναστείλουν δόσεις ρυθμισμένων οφειλών τον μήνα Νοέμβριο. Αποπληρωμή στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης. 27 εκατ. Ευρώ.
  • Επεκτείνονται τα επιδόματα ανεργίας που έληξνα και λήγουν μέχρι τον Δεκέμβριο. Κόστος 308 εκατ. Ευρώ.
  • Νέα εφάπαξ οικονομική ενίσχυσης 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους. Αφορά 130.000 συμπατριώτες που απέκτησαν την ιδιότητα μετά τον Μάρτιο του 2020.
  • Όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια εργασία εργαζομένων και την φοιτητική εργασία των τέκνων τους. Για τους ιδιοκτήτες το 1/2 της ζημίας τους δεν θα συμψηφίζεται με τις υποχρεώσεις τους, αλλά θα καταβάλετε άμεσα στους δικαιούχους. Το κόστος 30 εκ. Ευρώ.
  • Διευρύνεται η λίστα επιχειρήσεων για την επιστροφή προκαταβολής. Δικαιούνται να συμμετάσχουν στο χρηματοδοτικό σχήμα, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου. Λαμβάνουν κατ’ ελάχιστο 2000 ευρώ. Ισχύουν η μη επιστροφή του 50% της ενίσχυσης, και η συμμετοχή ατομικών επιχειρήσεων. Κόστος 1 δις.
  • «Επεξεργαζόμαστε νέο σχέδιο για παράταση πληρωμής επιταγών. Το κόστος των νέων μέτρων ανέρχεται σε 3,3 δις ευρώ» ανέφερε ο υπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα