Λιβύη: Έτσι προσπάθησαν να παγιδεύσουν τον Δένδια στην Τρίπολη

από fimotro

Σκληρή απάντηση από την Αθήνα και το ΥΠΕΞ

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης να στήσει παγίδα στον Νίκο Δένδια με στόχο ένα φωτογραφικό καρέ του ίδιου με την υπουργό Εξωτερικών, Νάιλα Μανγκούς που θα «επιβεβαιώνει» έμμεσα την αποδοχή του συμφώνου από τον υπουργό Εξωτερικών.

Η προσπάθεια της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης και το «φάουλ πλέι» έγινε αντιληπτή από τον υπουργό Εξωτερικών και γι’ αυτό ελήφθη η απόφαση το αεροπλάνο που είχε προσγειωθεί στην Τρίπολη να μην ανοίξει καν την πόρτα του αλλά αντίθετα να απογειωθεί για τη Βεγγάζη. Η πρόκληση, όμως, δεν σταμάτησε εκεί καθώς η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης προσπάθησε να κάνει και «καψώνι» στην ελληνική αποστολή εμποδίζοντας το αεροσκάφος με τον Νίκο Δένδια να αναχωρήσει για Βεγγάζη και τελικά αυτό χρειάστηκε να ταξιδέψει μέσω του FIR Μάλτας προκειμένου να φτάσει στην ανατολική Λιβύη.

Η εκτίμηση που υπάρχει στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είναι ότι οι λιβυκές αρχές προχώρησαν στην κίνηση αυτή καθώς θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να εκβιάσουν την κατάσταση.

Οι ενέργειες, πάντως, της υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και στο εσωτερικό της χώρας με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης – του ενός εκ των δύο εκλεγμένων οργάνων στη χώρα – Μοχάμεντ Μένφι, να εμφανίζεται δυσαρεστημένος.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα δημοσιεύματα ο Μένφι «είχε ζητήσει από την Νάιλα Μανγκούς να μην πάει στο αεροδρόμιο της Τρίπολης καθώς είχε στείλει δικούς του ανθρώπους να υποδεχθούν τον Νίκο Δένδια και εκείνη δεν το τήρησε».

Το λιβυκό ΥΠΕΞ, πάντως, δεν φάνηκε να πτοείται από τις αντιδράσεις καθώς όχι μόνο εμφανίστηκε να ζητάει τα ρέστα κατηγορώντας τον Έλληνα ΥΠΕΞ για τη στάση του και να αποδοκιμάζει τις ενέργειές του αλλά, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, έχει προχωρήσει και στην ανάκληση του επιτετραμμένου της Λιβύης στην Αθήνα για διαβουλεύσεις.

Διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη: Η απάντηση της Ελλάδας

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας με ανακοίνωσή του ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για ακύρωση της επίσκεψης Δένδια στην Τρίπολη για να συναντήσει τον Μοχάμεντ Μένφι ελήφθη «καθώς το λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ».

Λιβύη: Μέσω Μάλτας στη Βεγγάζη για να παραδοθούν 30.000 εμβόλια για τον κορονοϊό

Ο Νίκος Δένδιας, συνέχισε κανονικά την επίσκεψή του στην ανατολική Λιβύη και συγκεκριμένα στη Βεγγάζη όπου και παρέδωσε 30.000 εμβόλια για τον κορονοϊό.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει τον λιβυκό λαό στις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας COVID-19, δωρίζοντας επιπλέον εμβόλια, σε συνέχεια δωρεάς 200.000 εμβολίων τον Αύγουστο του 2021.

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να δωρίσει ακόμα περισσότερα εμβόλια, όσα μπορεί να απορροφήσει η Λιβύη», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Είναι μια κίνηση για το κοινό καλό και ένα αγαθό στο οποίο όλοι οι πολίτες στον κόσμο πρέπει να έχουν πρόσβαση». Επεσήμανε, τέλος, ότι η πραγματικότητα στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης είναι πολύ καλύτερη από αυτή που είχε συναντήσει στην πρώτη του επίσκεψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα