Μητσοτάκης για Τουρκία: Στη Σύνοδο Κορυφής η Ευρώπη έκανε ένα βήμα

από fimotro

Το ευρωπαϊκό συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας διευρύνοντας τη λίστα κατά των προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο, υποστήριξε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Συμπλήρωσε δε ότι η ΕΕ έδωσε εντολή στον Ζ. Μπορέλ να υποβάλουν έως τον Μάρτιο γραπτή έκθεση που θα αφορά όλο το φάσμα των ευρω-τουρκικών σχέσεων (πολιτικές οικονομικές, εμπορικές-τελωνειακή ένωση) που θα περιλαμβάνει όλα τα εργαλεία και επέκταση του πεδίου των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Η καταδίκη για τις προκλήσεις της Αγκυρας υπήρξε απολύτως σαφής, δήλωσε, επικαλούμενος το κείμενο συμπερασμάτων που ζητά «συνέπεια και συνέχεια» στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης, μετά την αποχώρηση του Oruc Reis, προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.

«Αν έπρεπε να συνοψίσω σε μια πρόταση ότι έγινε σε αυτό το Συμβούλιο θα σας έλεγα ότι η Ευρώπη έκανε ένα βήμα. Συνήθως κάνει ένα βήμα τη φορά. Εκανε ένα βήμα που αποτελεί την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα προειδοποίηση προς την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά».

Για την Ελλάδα, συνέχισε, οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Η απειλή των κυρώσεων σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις είναι το καλύτερο εργαλείο που έχουμε για να την πείσουμε να αλλάξει συμπεριφορά», συνέχισε. «Δεν θέλουμε η Τουρκία να είναι ένας προκλητικός γείτονας. Αν επιμένει να συνεχίσει υπάρχουν πια κυρώσεις. Ηδη αποφασίστηκαν οι πρώτες και στον ορίζοντα προφανώς θα υπάρχει ένα πιο ουσιαστικό πλαίσιο κυρώσεων με πιο μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο».

«Η Τουρκία καλείται να αλλάξει συμπεριφορά. Η Ευρώπη με τους δικούς της ρυθμούς και με την προσπάθεια που απαιτείται για ομοφωνία είναι ενωμένη και στηρίζει Ελλάδα και Κύπρο».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι υπήρξε συμφωνία σε ότι αφορά τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς μπαίνουμε στη νέα χρονιά με οριστικοποιημένο τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Εκτίμησε δε ότι το 2021 αναμένεται να εκταμιευτούν οι πρώτοι πόροι από τη χώρα μας.

Σημείωσε επίσης ότι μετά από μια 10ωρη διαπραγμάτευση κάμφθηκαν οι αντιδράσεις κάποιων χωρών και υπήρξε συμφωνία για μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 55% μέχρι το 2030.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα