28 Μαρτίου 2024 / 7:01 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 7:01 μμ

Live η 2η συζήτηση στη Βουλή για την Αναθεώρηση

από fimotro

Σε εξέλιξη βρίσκεται, στην Ολομέλεια της Βουλής, η δεύτερη και κρισιμότερη ψηφοφορία για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Η μέχρι στιγμής πορεία της Αναθεώρησης έχει προκαλέσει σημαντική φθορά στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με το αρνητικό κλίμα να έχει ενταθεί και την καταψήφιση της ρύθμισης για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό και την οριακή ψήφιση της «εμβληματικής» για την Αριστερά πρότασης για την θρησκευτική ουδετερότητα να μοιάζουν με ιδεολογική ήττα.

Υπενθυμίζεται πως η πρόταση για άμεση εκλογή του Προέδρου καταψηφίστηκε από πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι προτάσεις για καθιέρωση θρησκευτικής ουδετερότητας στο Κράτος και για υποχρεωτικότητα του πολιτικού όρκου δεν στηρίχθηκαν από δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και από τέσσερις ανεξάρτητους. Την ίδια ώρα, η πρόταση της ΝΔ για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στηρίχθηκε από τους Γιάννη Μιχελογιαννάκη και Γιώργο Δημαρά.

Σε κάθε περίπτωση, η Συνταγματική Αναθεώρηση προκαλεί πολυάριθμα προβλήματα στην κυβέρνηση που καλείται είτε να τα αποδεχθεί είτε να καταφύγει σε ακραίες μεθοδεύσεις για να τα ακυρώσει.

Είναι πολύ πιθανό, πάντως, η τύχη της Αναθεώρησης να καθοριστεί από τους συσχετισμούς δυνάμεων της επόμενης Βουλής. Εάν δηλαδή στην επόμενη βουλή η ΝΔ σε συνεργασία με άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης συγκεντρώνει 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ενδεχομένως να «κάψει» τις συνταγματικές προτάσεις που θα της εισάγει η παρούσα- προτείνουσα και να θέσει την διαδικασία της αναθεώρησης από την αρχή προκειμένου να συμπεριλάβει στην αναθεώρηση και το άρθρο 16 για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων.

Ο χάρτης των Συνταγματικών Αλλαγών

Αν το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας επαναληφθεί και σήμερα τότε:

– Οι διατάξεις που θα λάβουν από 151 έως 179 ψήφους και στην επόμενη Βουλή θα χρειαστούν τουλάχιστον 180 είναι:

– Άρθρο 3 παρ. 1, 2,3 για την κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους.

– Άρθρο 5 παρ. 2 για την κατοχύρωση της απόλυτης προστασίας, ζωής, τιμής και ελευθερίας χωρίς διάκριση φύλου, ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.

– Άρθρο 13 παρ. 5 κατοχύρωση του πολιτικού όρκου

– Άρθρο 21 παρ. 1,3 για την αναγνώριση κρατικής εγγύησης ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους, κοινωνικού δικαιώματος στην υγεία και δημόσιου ελέγχου των βασικών κοινωνικών αγαθών, όπως το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια

– Άρθρο 22 παρ. 1 για αναγνώριση ίσης αμοιβής για ίσης αξίας εργασία ανεξάρτητα από την ηλικία, κατοχύρωσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων και απαγόρευσης ανταπεργιών

– Άρθρο 25 παρ. 3 προς την κατεύθυνση εισαγωγής της αρχής της επιείκειας στο πεδίο των θεμελιωδών δικαιωμάτων και κατάργηση της ισχύουσας διάταξης περί καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος.

– Άρθρο 28 παρ. 2 προς την κατεύθυνση της υποχρέωσης κύρωσης με δημοψήφισμα διεθνών συνθηκών που προβλέπουν μεταβίβαση κυριαρχικών αρμοδιοτήτων του κράτους.

– Άρθρο 37 παρ. 2 για την καθιέρωση υποχρεωτικής βουλευτικής ιδιότητας για τον Πρωθυπουργό.

– Άρθρο 38 παρ. 1, 2 για την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας και ορισμού αναπληρωτή Πρωθυπουργού σε περίπτωση αδυναμίας επιτέλεσης των πρωθυπουργικών καθηκόντων από τον Πρωθυπουργό για λόγους υγείας

– Άρθρο 44 παρ. 2 προς την κατεύθυνση καθιέρωσης δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία.

– Άρθρο 54 παρ. 1, 4 προς την κατεύθυνση καθιέρωσης πιο αναλογικού εκλογικού συστήματος και ορισμού από ενιαίο ψηφοδέλτιο έως πέντε (5) βουλευτών απόδημου Ελληνισμού.

– Άρθρο 56 προς καθιέρωση προσωρινού κωλύματος εκλογιμότητας μετά από τρεις (3) βουλευτικές περιόδους.

– Άρθρο 73 προς την κατεύθυνση καθιέρωσης της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλία

– Άρθρο 102 παρ. 2 προς την κατεύθυνση καθιέρωσης αναλογικού εκλογικού συστήματος στις εκλογές για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και θέσπισης τοπικών λαϊκών συνελεύσεων, δημοψηφισμάτων και λαϊκών πρωτοβουλιών και αναγνώρισης δυνατότητας απονομής εκλογικού δικαιώματος σε αλλοδαπούς με μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα.

– Οι διατάξεις που θα λάβουν τουλάχιστον 180 και στην επόμενη Βουλή θα αρκούν 151 για να αναθεωρηθούν είναι:

– Άρθρο 32 παρ. 4, 5 για αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή, εφόσον έχουν προηγηθεί διαδοχικές ψηφοφορίες εντός εξαμήνου από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας (σ.σ. από την στιγμή που καταψηφίστηκε η αναθεώρηση του αρ 30, αυτομάτως ακυρώνεται η εκλογή ΠτΔ από το λαό)

– Άρθρο 62 για περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας αποκλειστικά στα αδικήματα που σχετίζονται με τη βουλευτική ιδιότητα εντός ή εκτός Βουλής.

– Άρθρο 68 παρ. 2 για τα δικαιώματα κοινοβουλευτικών μειοψηφιών και συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών με θετική ψήφο τουλάχιστον 120 βουλευτών

– Άρθρο 86 παρ. 3 για περιορισμό των προνομιακών ρυθμίσεων περί ποινικής ευθύνης Υπουργών, ιδίως μέσω της κατάργησης της αποσβεστικής προθεσμίας και της κατάργησης της δυνατότητας αναστολής της δίωξης, της προδικασίας ή της κύριας διαδικασίας.

– Άρθρο 96 παρ. 5 εξομοίωση στρατιωτικών δικαστών με τακτικούς

– Άρθρο 101Α για τον περιορισμό ίδρυσης ανεξάρτητων αρχών, της διευκόλυνσης του τρόπου επιλογής των μελών τους και της ενίσχυσης του κοινοβουλευτικού ελέγχου τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα