Λίντα Ζερβάκη: Επικρίσεις στην Ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφο επειδή πήρε λεφτά για συνέντευξη στον Σολτς

από fimotro

Η αριστερή εφημερίδα Tageszeitung (TAZ) αναφέρεται στη Λίντα Ζερβάκη, δημοσιογράφο και παρουσιάστρια ελληνικής καταγωγής, η οποία τον περασμένο Ιούνιο είχε συντονίσει στο Βερολίνο τη Διάσκεψη Republica για την Ψηφιακή Οικονομία, ένα από τα μεγαλύτερα events του είδους στην Ευρώπη. Όπως έγινε γνωστό πολύ αργότερα, η δημοφιλής παρουσιάστρια είχε δεχθεί πρόσκληση από την καγκελαρία για να συντονίσει τη συγκεκριμένη εκδήλωση, η οποία περιελάμβανε και μία σύντομη συνέντευξη με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Παράλληλα έλαβε «αποζημίωση» 1.130,50 ευρώ για την κάλυψη των εξόδων της τη συγκεκριμένη ημέρα.

Δεν ήταν κάτι παράνομο. Ήταν όμως θεμιτό; Συνάδει πλήρως με τις αρχές δεοντολογίας του επαγγέλματος; Για την TAZ υπάρχει θέμα: «Στην Republica, η παρουσιάστρια του Pro7 Λίντα Ζερβάκη δεν ήταν μία ανεξάρτητη δημοσιογράφος, αλλά προσελήφθη από την καγκελαρία χωρίς να υπάρχει διαφάνεια ως προς αυτό. Προφανώς οι άνθρωποι του Σολτς φοβήθηκαν, μήπως δεχόταν ερωτήσεις με κριτική διάθεση. Μόλις πριν από έναν μήνα έγινε γνωστή αυτή η δημοσιοσχεσίτικη ενέργεια, μετά από έρευνα της TAZ. Η Λίντα Ζερβάκη δεν θέλει να μιλήσει με την TAZ. Ο μάνατζέρ της, Άνσα Ζάιντενστουκερ δεν έδωσε απάντηση στις περισσότερες ερωτήσεις και μόνο σε ένα ζήτημα επέμεινε ιδιαίτερα, καθώς ήρθε αντιμέτωπος με τα αποτελέσματα της έρευνας: ότι η Ζερβάκη δεν είχε λάβει αμοιβή για την παρουσίαση της Republica».

Απλή «αποζημίωση» ή κάτι παραπάνω;

Η Λίντα Ζερβάκη είχε κινηθεί νομικά για να αποτρέψει σχετικά δημοσιεύματα της TAZ, αλλά τελικά απέσυρε την αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει. Ο δικηγόρος της επισημαίνει ότι η ίδια δεν επιθυμεί τη δημοσιότητα, προκειμένου «να μην εξασθενήσει η διαπραγματευτική θέση της για την παρουσίαση άλλων events, για παράδειγμα εταιρικών εκδηλώσεων». Όμως η εφημερίδα επιμένει ότι η «αποζημίωση» των 1.130,50 ευρώ «είναι ένα μάλλον υψηλό ποσό που υπερβαίνει ακόμη και τις αμοιβές για παρεμφερείς εκδηλώσεις (παρουσιάσεις)». Επιπλέον, αναφέρει ο αρθρογράφος της TAZ, «το Pro7, το κανάλι της Ζερβάκη, είχε πληρώσει τα έξοδα μετάβασης στη Διάσκεψη. Η ίδια ταξίδεψε το πρωί με το τρένο από το Μόναχο στο Βερολίνο και επέστρεψε το βράδυ, παρέμεινε μόλις έξι ώρες στην πρωτεύουσα και δεν διανυκτέρευσε εκεί. Αυτό προκύπτει από τα εισιτήρια του τρένου και τις πληροφορίες δρομολογίων που είχε αποστείλει στο δικαστήριο ο δικηγόρος της. Το κανάλι της, το Pro 7, ανακοίνωσε ότι δεν βλέπει κανένα πρόβλημα με τη συνέντευξη (του καγκελάριου), καθώς η ίδια δεν έλαβε αμοιβή».

Ο εκπρόσωπος του καναλιού δίνει όμως και μία άλλη εξήγηση για το ύψος της αποζημίωσης: «Με την αποζημίωση των 1,130 ευρώ εμείς δεν μπορούμε να πληρώσουμε ούτε το styling και το μακιγιάζ για μία παρουσίαση. Ούτε για την κυρία Ζερβάκη, ούτε για κανέναν άλλο παρουσιαστή ή παρουσιάστρια».

Για τους μη γνωρίζοντες: Η Λίντα Ζερβάκη μεγάλωσε στο Αμβούργο και είναι από τα πιο αγαπημένα πρόσωπα στη γερμανική τηλεόραση. Ήταν η πρώτη αλλοδαπή παρουσιάστρια
στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης (ARD). Μετά από λίγα χρόνια αποχώρησε για να αναλάβει εκπομπή στο ιδιωτικό κανάλι Pro 7.

Πηγή: DW – Γιάννης Παπαδημητρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα