Λιγότερο από το 0,5% των Ελλήνων έχει νοσήσει

από fimotro

Σημαντικές ανακοινώσεις με στατιστικά για τον κορονοϊό από τον Σ. Τσιόδρα

Χαμηλή είναι η ανοσία που έχει αναπτύξει ο ελληνικός πληθυσμός έναντι του νέου κορονοϊού. Βάσει των διαθέσιμων επιστημονικών δεδομένων εκτιμάται ότι μόνο το 0,5% των Ελλήνων έχει νοσήσει, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα του κορονοϊού, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, την Πέμπτη (15/5/2020).

«Η ιδιαίτερα ήπια πορεία του ιού στη χώρα μας δεν συνοδεύεται από σημαντικά ποσοστά ανοσίας. Στην Πατρίδα μας εκτιμάται, με τα έως τώρα δεδομένα, πως μικρός αριθμός ατόμων έχουν νοσήσει. Ίσως και λιγότερο και από το 0,5% του πληθυσμού», ανέφερε ο καθηγητής.

Παράλληλα, σημείωσε ότι προκειμένου να πιστοποιηθεί αυτή η πορεία, απαιτούνται περισσότερα δεδομένα. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία διεξαγωγής τεσσάρων μελετών, οι οποίες θα καταγράψουν στον ελληνικό πληθυσμό την ανάπτυξη αντισωμάτων.

Οι 4 μελέτες

1.Πληθυσμιακή μελέτη αντισωμάτων με συγκεκριμένα επιδημιολογικά κριτήρια, προκειμένου να εκφραστεί το ποσοστό των ανθρώπων που πέρασαν τη νόσο και ανέπτυξαν αντισώματα. Η γεωγραφική ποικιλομορφία στη χώρα μας ενδέχεται να δείξει διαφοροποιήσεις σε ορισμένες περιοχές.

2.Οροεπιδημιολογική μελέτη σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και του υπουργείου Υγείας. Ελέγχεται ένας σημαντικός αριθμός δειγμάτων (τουλάχιστον 10.000) από αιμοδότες. «Σύντομα θα έχουμε μια πρώτη εικόνα για την ανοσία από έναν σημαντικό υγιή πληθυσμό, όπως οι αιμοδότες. Η ομάδα αυτή καλύπτει ένα ηλικιακό εύρος από 18-65 έτη, που αποτελεί και το 70% των περιπτώσεων της νόσου», επεσήμανε ο κος Τσιόδρας.

3.Επαναλαμβανόμενη οροεπιδημιολογική μελέτη από εναπομείναντες ορούς. Η συλλογή δειγμάτων έχει ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου, συντονίζεται από την Ιατρική Σχολή της Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και άλλα πανεπιστήμια. Το αρχείο αποτελείται ήδη από 5000 δείγματα, τα οποία θα αναλυθούν από την επόμενη εβδομάδα.

4.Ξεκινά την επόμενη εβδομάδα στην περιφέρεια Κρήτης οροεπιδημιολογική μελέτη για τον κορονοϊό. Πρόκειται για πρόταση μιας ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία υποστηρίζεται από την Περιφέρεια και τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, των ιατρικών συλλόγων και άλλων κοινωνικών φορέων του νησιού.

«Ελπίζουμε σύντομα να έχουμε αποτελέσματα και να σας τα ανακοινώσουμε τις επόμενες ημέρες ή και εβδομάδες», κατέληξε ο κος Τσιόδρας, τονίζοντας ότι πρέπει να συνεχίσουμε ως υπεύθυνοι πολίτες, με υπερβολική προσοχή στα μέτρα, να έχουμε τον έλεγχο του ιού στα χέρια μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα