29 Μαρτίου 2024 / 2:41 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 2:41 μμ

Λάθος του ΣΥΡΙΖΑ να πει “όχι” στον εισαγγελέα Βουρλιώτη

από fimotro

Εγκρίθηκε ο διορισμός προέδρου και αν. προέδρου της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Με μεγάλη πλειοψηφία, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενέκρινε την πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, για τον διορισμό στις θέσεις του προέδρου και αναπληρωτή προέδρου, της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Χαράλαμπου Βουρλιώτη και Παναγιώτη Καραγιάννη. Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης ενώ παρόν δήλωσαν ΚΚΕ και ΜεΡΑ25.

Κατά τάχθηκε μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον εισηγητή του Θεόφιλο Ξανθόπουλο να διευκρινίζει ότι η ψήφος του κόμματος του, «δεν έχει σχέση με το λαμπρό βιογραφικό των δύο προτεινομένων επί τιμή ανώτατων δικαστικών λειτουργών αλλά με τη διαφωνία του στην θεσμική αλλαγή του τρόπου επιλογής τους που είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του υπουργού Δικαιοσύνης».

«Λιτότητα, περιεκτικότητα και σαφήνεια, με αυτές τις τρεις συγκλίσεις πορεύτηκα όλα αυτά τα χρόνια στις δημόσιες θέσεις που υπηρέτησα προερχόμενος από φτωχή οικογένεια και χωρίς να έχω κανένα στήριγμα. Η προσωπική λειτουργική μου ανεξαρτησία, ήταν το χαρακτηριστικό μου στο δικαστικό σώμα στα 45 χρόνια που το υπηρέτησα και με αυτό θα υπηρετήσω χωρίς αμφιβολία και τον θεσμό της Ανεξάρτητης Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βουρλιώτης, απευθυνόμενος στα μέλη της Επιτροπής.

Σημειώνεται ότι ο κ. Βουρλιώτης, υπηρέτησε επί 45 συνεχόμενα χρόνια το δικαστικό σώμα και ως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου υπέγραψε το παραπεμπτικό πόρισμα για τη καταδίκη της «Χρυσής Αυγής» ως εγκληματική οργάνωση, ενώ είχε χειριστεί την υπόθεση Βγενόπουλου και της Μανωλάδας.

«Δεν είμαι ούτε σερίφης ούτε εξομολογητής να δίνω συγχωροχάρτια. Πορεύτηκα με γνώμονα μου πάντα τη λογική. Ούτε θα εξαφανίσω ούτε θα καταστρέψω ανθρώπους. Όμως, όσοι παρανόμησαν κατά του κράτους θα υποστούν τις νομικές συνέπειες. Δεν θα γίνω υπαίτιος καταστροφών ανθρώπων, αλλά και δεν υπάρχει περίπτωση να με πλησιάσει κάποιος για λόγους σκοπιμότητας. Πέρασα δύσκολες στιγμές αλλά ποτέ δεν δέχτηκα να μου υπαγορεύσουν την άποψη μου, είτε με πρόταση είτε με ανοχή σε κάποιες πράξεις. Με τις ίδιες αυτές αρχές θα πορευτώ και για οποιοδήποτε λόγο, αντικειμενικό ή άλλο δεν μπορέσω να ασκήσω το καθήκον μου, θα απομακρυνθώ μόνος μου από τη θέση αυτή», επεσήμανε με έμφαση, ο κ. Βουρλιώτης.

Κλείνοντας, αιτιολόγησε την πρόταση του να αναλάβει αναπληρωτής του ο κ. Καραγιάννης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Τον γνωρίζω από τα γυμνασιακά μου χρόνια, μαζί πορευτήκαμε, θα έχω δίπλα μου έναν άνθρωπο εμπιστοσύνης και το κυριότερο, έναν άνθρωπο που θα αποφύγει τις κακές δημόσιες σχέσεις». Από την πλευρά του, ο κ. Καραγιάννης, διαβεβαίωσε τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών ότι, θα συνεχίσει να υπηρετεί τις τρεις βασικές αρχές του που είναι, «εχεμύθεια, αντικειμενικότητα και αμεροληψία».

« Είχα ομαλή πορεία υπηρετώντας 40 χρόνια το δικαστικό σώμα ως εισαγγελικός λειτουργός. Χειρίστηκα σημαντικές υποθέσεις, μερικές από αυτές αφορούσαν και το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», τηρώντας πάντα, θέλω να πιστεύω, αυτές τις τρεις αρχές. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου κατά τρόπο που να μπορώ να εξυπηρετήσω τους σκοπούς του νόμου ώστε, κανείς να μην διατυπώσει κανένα παράπονο ή να υπάρξει λόγος αμφισβήτησης της ακεραιότητας μου αλλά και της εύρυθμης λειτουργίας της Αρχής, σε ότι αφορά το πρόσωπο μου», κατέληξε ο κ. Καραγιάννης.

Νωρίτερα, αιτιολογώντας ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, την επιλογή του για τη στελέχωση της ανεξάρτητης αρχής από τους δύο πρώην δικαστικούς στις θέσεις του προέδρου και του αναπληρωτή προέδρου, τόνισε ότι κριτήριο του ήταν «η αποτελεσματικότητα τους και ο αψεγάδιαστος τρόπος που άσκησαν τα καθήκοντα τους όλα τα χρόνια που υπηρέτησαν το δικαστικό σώμα».

«Διένυσαν μια λαμπρή διαδρομή στο χώρο της δικαιοσύνης με απόλυτη επάρκεια και αντικειμενική προσέγγιση σε ζητήματα που απασχόλησαν έντονα την ελληνική κοινωνία. Οι δύο επί τιμή δικαστικοί λειτουργοί, είμαστε βέβαιοι ότι μπορούν να κρατήσουν ψηλά τον ρόλο και το έργο της Ανεξάρτητης Αρχής για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος», υπογράμμισε ο κ. Τσιάρας και κατέληξε: «Στόχος μας είναι μέσα από το ρόλο της Αρχής, να λειτουργεί η δικαιοσύνη, να υπάρχει διαφάνεια και να διαμορφώνει έναν πυλώνα ασφάλειας και δικαιοσύνης στους πολίτες».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, επεσήμανε ότι «οι δύο δικαστικοί έχουν δώσει δείγμα γραφής με βαθύ αποτύπωμα στη χώρα». «Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε αντίθετοι στα πρόσωπα και στα επιστημονικά κριτήρια της επιλογής τους, πάντα όμως υπάρχει η πολιτική διάσταση που επικαλύπτει τα λαμπρά βιογραφικά τους, διότι ο υπουργός Δικαιοσύνης διεύρυνε το πλαίσιο επιλογής προσώπων που μπορούν να στελεχώνουν την ανεξάρτητη αρχή. Είχαμε αντιδράσει επί της διαδικασίας με την επιλογή επί τιμή δικαστών. Η διαφωνία μας είναι θεσμική δεν μπορεί η επιλογή να είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του υπουργού, για αυτό ψηφίζουμε κατά», διευκρίνισε ο κ. Ξανθόπουλος.

Ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης, δήλωσε ότι και το κόμμα του και ο ίδιος προσωπικά υπερψηφίζει την πρόταση, γιατί όπως εξήγησε, «η σφοδρή αντίθεση του κόμματος του που εκφράστηκε στην διάταξη για τον τρόπο επιλογής εξακολουθεί να υπάρχει, όμως θα ήταν δυσανάλογα άδικη για τους δύο προτεινόμενους δικαστικούς λειτουργούς η μη θετική ψήφος στο πρόσωπο τους».

«Διατηρώντας όλες τις σφοδρές ενστάσεις σε θεσμικό επίπεδο ,για την νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης να αλλάξει τον τρόπο επιλογής των ανεξάρτητων αρχών, δηλώνω ότι και το κόμμα μου και εγώ προσωπικά ψηφίζουμε θετικά για τα δύο πρόσωπα, γνωρίζοντας τις αρετές τους και το εξαιρετικό ήθος που επέδειξαν σε συγκεκριμένες μεγάλες υποθέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καστανίδης.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματος του να δηλώνει «παρόν», διευκρινίζοντας ότι η ψήφος του δεν σχετίζεται με τα πρόσωπα αλλά με τις πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης.

«Το φαινόμενο της διαφθοράς δυστυχώς, δεν αντιμετωπίζεται ουσιαστικά με αποτέλεσμα αυτό να γιγαντώνεται. Με τις αναποτελεσματικές πολιτικές που εφαρμόζονται, και τους χωρίς όρια ανταγωνισμούς των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος είναι χωρίς όρια. Η ρίζα του κακού δεν αντιμετωπίζεται με όσες επιτροπές και αν συγκροτηθούν. Δηλώνουμε παρόν χωρίς η ψήφος μας να έχει καμία προσωπική αμφισβήτηση των προσώπων», σημείωσε ο κ. Δελής.

Ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, δήλωσε ότι το κόμμα του, «δίνει θετική ψήφο στα δύο πρόσωπα που συμβάλλανε καταλυτικά με τις αποφάσεις τους τόσο στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής όσο και στην υπόθεση της Μανωλάδας και του Βγενόπουλου».

«Σας έχουμε περάσει από ακτινογραφία. Στείλατε και το μήνυμα στη κυβέρνηση ότι αν σας πιέσει είστε ικανός να τα βροντήξετε και να παραιτηθείτε», πρόσθεσε ο κ. Μυλωνάκης. Τέλος, η εισηγήτρια του ΜεΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, δήλωσε «παρόν», διευκρινίζοντας ότι η ψήφος του κόμματος της, «δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα τα οποία τίμησαν το λειτούργημα τους αλλά με τις πολιτικές της κυβέρνησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα