Λαγκάρντ: Περαιτέρω επιβράδυνση – Απαραίτητη η αύξηση επιτοκίων

από Philippos

Περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης στο τέλος του χρόνου και τις αρχές του 2023 αναμένει η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, όπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου μετά από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που αποφάσισε νέα αύξηση των επιτοκίων.

Η ίδια επανέλαβε την πρόβλεψη της ΕΚΤ για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων το προσεχές διάστημα, καθώς «ο πληθωρισμός παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα στην Ευρωζώνη, φτάνοντας το 9,9% για τον Σεπτέμβριο». Όπως είπε χαρακτηριστικά, η ΕΚΤ θα αυξάνει τα επιτόκια μέχρι το επίπεδο που θα διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να αυξάνει τα επιτόκια για αρκετές συνεδριάσεις ακόμα και να φτάσει πέρα από το όριο του «ουδέτερου επιτοκίου». «Ενδεχομένως να χρειαστεί να πάμε πέρα από την κανονικοποίηση των επιτοκίων, το τελικό ύψος των επιτοκίων μπορεί να είναι παραπάνω από το ουδέτερο επίπεδο», ανέφερε.

Αναφερόμενη στις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, είπε ότι αναμένεται να έχει υποχωρήσει σημαντικά το γ’ τρίμηνο και αναμένεται πως αυτή η τάση θα συνεχιστεί στο δ’ τρίμηνο του 2022 και στις αρχές του 2023.

Σχετικά με τις τροποποιήσεις στους όρους της τρίτης σειράς στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTROs), η κ. Λαγκάρντ ανέφερε πως οι αλλαγές στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ πρέπει να αποτυπώνονται στον δανεισμό των τραπεζών.

Όπως είπε η κ. Λαγκάρντ, τα τραπεζικά κόστη έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω της ανόδου των επιτοκίων δανεισμού. «Οι τράπεζες ανησυχούν περισσότερο για την επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών» ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι ο τραπεζικός δανεισμός στις επιχειρήσεις παραμένει ισχυρός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα