19 Απριλίου 2024 / 11:35 μμ
19 Απριλίου 2024 / 11:35 μμ

Λαγκάρντ: Με ευελιξία και ταχύτερο ρυθμό οι αγορές των ομολόγων

από fimotro

Την εμπιστοσύνη της στα μέτρα πολιτικής που έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και την σύγκλιση του πληθωρισμού προς τους στόχους της (κάτω, αλλά κοντά στο 2% μεσοπρόθεσμα), επανέλαβε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

Και αυτό παρά τη μεγάλη αβεβαιότητα στις οικονομικές προοπτικές και τους κινδύνους από τους επίμονα υψηλούς ρυθμούς μολύνσεων του κορονοϊού που οδηγούν στην επέκταση και αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού για την ανάσχεση της πανδημίας, πλήττοντας εκ νέου την οικονομική δραστηριότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο η πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι οι αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP (το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας) θα διενεργούνται το επόμενο τρίμηνο με ρυθμό σημαντικό υψηλότερο από ό,τι τους πρώτους μήνες του έτους.

Απέκλεισε δε κάθε συζήτηση για μείωση του προγράμματος, σημειώνοντας ότι είναι πολύ πρώιμο να εξεταστεί κάτι τέτοιο.

Επανέλαβε εξάλλου ότι “θα διενεργούμε τις αγορές μας με ευελιξία σύμφωνα με τις συνθήκες στην αγορά”, επισημαίνοντας ότι αυτή τη ευελιξία των αγορών “ως προς τον χρόνο, τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού και τις χώρες θα συνεχίσει να στηρίζει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής”.

Σημείωσε ταυτόχρονα ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα μέχρι η κεντρική τράπεζα να διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς τους στόχους της τράπεζας.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει άφθονη ρευστότητα μέσω των πράξεων αναχρηματοδότησης που διενεργεί, σημειώνοντας ότι η τελευταία πράξη στην τρίτη σειρά στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO III) κατέγραψε υψηλό ρυθμό απορρόφησης των κεφαλαίων.

“Η χρηματοδότηση από την TLTRO III παίζει κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη του τραπεζικού δανεισμού προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά”, ανέφερε.

Συρρίκνωση του ΑΕΠ και το α’ τρίμηνο

Η πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι με βάση τα εισερχόμενα στοιχεία, η οικονομική δραστηριότητα ενδεχομένως να συρρικνώθηκε και το πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ η επιστροφή στην ανάπτυξη αναμένεται για το δεύτερο τρίμηνο.

Ο μεταποιητικός κλάδος συνεχίζει να ανακάμπτει, βρίσκοντας στήριξη στην ισχυρή παγκόσμια ζήτηση, ενώ στον αντίποδα, η δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών συνεχίζει να περιορίζεται από τα μέτρα που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις στην κινητικότητα και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, αν και φαίνεται ότι αυτό φτάνει στο τέλος του.

Παράλληλα, τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης συνεχίζουν να στηρίζουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ωστόσο οι καταναλωτές παραμένουν επιφυλακτικοί εν μέσω της πανδημίας.

Οι επιχειρηματικές επενδύσεις, στο μεταξύ, έχουν δείξει ανθεκτικότητα παρά την αποδυνάμωση των εταιρικών ισολογισμών και την αυξημένη αβεβαιότητα στο οικονομικό outlook.

Για το επόμενα διάστημα η ΕΚΤ περιμένει η πρόοδος από τις συνεχιζόμενες εκστρατείες εμβολιασμού να οδηγήσει σε σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, ανοίγοντας τον δρόμο για πιο ισχυρή οικονομική δραστηριότητα στη διάρκεια του 2021.

Δημοσιονομική στήριξη

Η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε παράλληλα ότι η στήριξη από τις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να συνεχιστεί, ιδίως για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που είναι πιο ευάλωτα.

Τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί ως απάντηση στην έκτακτη κατάσταση λόγω πανδημίας θα πρέπει, όσο το δυνατόν περισσότερο, να παραμείνουν στοχευμένα και με προσωρινό χαρακτήρα, ανέφερε.

Κάλεσε τέλος και πάλι τα κράτη μέλη να επιταχύνουν τις διαδικασίες στο πακέτο Next Generation EU – το πακέτο των 750 δισ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών από την πανδημία – υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να “τεθεί σε εφαρμογή χωρίς καθυστέρηση”.

Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε “τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν την έγκαιρη κύρωση της απόφασης σχετικά με τους ίδιους πόρους, να οριστικοποιήσουν άμεσα τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητάς τους και να διοχετεύσουν τα κεφάλαια σε παραγωγικές δημόσιες δαπάνες, συνοδευόμενες από διαρθρωτικές πολιτικές που ενισχύουν την παραγωγικότητα.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα