Λαγκάρντ: Η αύξηση των επιτοκίων θα μειώσει τον πληθωρισμό

από Philippos

Η νομισματική πολιτική αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συνεπάγεται µεν βραχυπρόθεσμο κόστος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, μεσοπρόθεσμα όμως θα είναι ωφέλιμη, μειώνοντας τον υψηλό πληθωρισμό και οµαλοποιώντας την οικονομία, απάντησε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε γραπτή ερώτηση της αντιπροέδρου του ΕΚ Εύας Καϊλή.

«Η σταθερότητα των τιμών αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη βιώσιµη οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή» αναφέρει χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ευρωβουλευτού.

Ως προς τα μέτρα δηµοσιονοµικής στήριξης για τις υψηλές τιμές ενέργειας, τονίζει ότι αυτά πρέπει να είναι προσωρινά και να στηρίζουν τους πιο ευάλωτους, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος ανατροφοδότησης του πληθωρισµού.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ προτείνει επίσης στις κυβερνήσεις να παρέχουν κίνητρα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την ενίσχυση του ενεργειακού εφοδιασµού.

Σε άλλο σημείο της απάντησης της, τονίζει πως το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης βρίσκεται υπό αναθεώρηση από την ΕΚΤ, µε στόχο τη διατήρηση της δηµοσιονοµικής βιωσιµότητας στις χώρες της ευρωζώνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα