Λα Πάλμα: Εντυπωσιακή δορυφορική εικόνα δείχνει το ποτάμι της λάβας

από fimotro

Μια εξαιρετικά εντυπωσιακή εικόνα που τραβήχτηκε χθες 30 Σεπτεμβρίου από τον δορυφόρο Copernicus Sentinel-2 και αποτυπώνει τη ροή λάβας του ηφαίστειου που εκρήγνυται για 12η συνεχή ημέρα στο ισπανικό νησί της Λα Πάλμα, έδωσε πριν από λίγο στην δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.

Η δορυφορική εικόνα δείχνει τον καταρράκτη της λάβας να χύνεται στον Ατλαντικό Ωκεανό, επεκτείνοντας το μέγεθος της ακτογραμμής του νησιού, με το «δέλτα λάβας» να έχει καλύψει ήδη περίπου 20 εκτάρια.

Το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέγια, άρχισε στις 19 Σεπτεμβρίου να εκτοξεύει σωρούς τέφρας και λάβας στον αέρα. Η λάβα κυλούσε πάνω από το βουνό και μέσα από χωριά καταβροχθίζοντας τα πάντα στο πέρασμά της. Μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου, η ροή λάβας μήκους 6 χιλιομέτρων είχε φτάσει στον ωκεανό στη δυτική ακτή του νησιού. Εκεί καταγράφηκαν σύννεφα λευκού ατμού στα σημεία, όπου η καυτή λάβα έμπαινε στο νερό στην περιοχή Πλάγια Νουέβα.

Όπως διευκρίνισε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, η εντυπωσιακή εικόνα από τον δορυφόρο Sentinel-2 έχει υποστεί επεξεργασία σε πραγματικό χρώμα, χρησιμοποιώντας το υπέρυθρο κανάλι μικρού κύματος για να τονίσει τη ροή της λάβας.

Η αποστολή Sentinel-2 βασίζεται σε δύο πανομοιότυπους δορυφόρους, καθένας από τους οποίους φέρει ένα πρωτοποριακό πολυφασματικό απεικονιστή υψηλής ευκρίνειας με 13 φασματικές ζώνες για την παρακολούθηση των αλλαγών στη γη και τη βλάστηση της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα