Κυβέρνηση: Διαπραγματεύεται με την Κομισιόν επιπλέον 500 εκ. ευρώ για παροχές

από Lefteris

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Κομισιόν για την εξασφάλιση επιπλέον δημοσιονομικού χώρου για παροχές της τάξης των 400 έως και 500 εκ. ευρώ για το 2025 καθώς τα δημοσιονομικά περιθώρια για το 2025 είναι ασφυκτικά. Η ευτυχής κατάληξη αυτών των διαπραγματεύσεων τα επόμενα 24ωρα θα επηρεάσει μέρος των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού το προσεχές Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την πρόταση της Ε.Ε.. οι δαπάνες του 2025 μπορούν να αυξηθούν κατά 3 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2024, και για αυτό το λόγο γίνεται προσπάθεια να αυξηθούν έστω και την τελευταία στιγμή περισσότερο ώστε να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις σε κοινωνικές ομάδες που το έχουν ανάγκη.

Τα περιθώρια είναι ασφυκτικά καθώς για το 2025 θα διατεθούν περίπου 850 εκατ. ευρώ στις αμυντικές δαπάνες – κυρίως λόγω παραλαβής των Belharra, θα διατεθεί 1 δισ. ευρώ τακτικών δαπανών – κυρίως για υγεία και παιδεία, το 1 δισ. ευρώ αγγίζουν οι αυξήσεις για τις συντάξεις, κάτι που σημαίνει πως ήδη καλύπτονται τα 3 δισ. ευρώ τα οποία επιτρέπει η Ένωση.

Τι θα γίνει με airbnb και στέγη

Για το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει όπως έχει γράψει το CNN Greece διεύρυνση των ορίων του προγράμματος για την ένταξη περισσότερων πολιτών. Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο πρόγραμμα, με ορίζοντα διετίας θα αφορά τον τραπεζικό δανεισμό 20.000 δικαιούχων ηλικίας 30-49 ετών, με διευρυμένα τα εισοδηματικά κριτήρια (έως 40.000 ευρώ). Ιδιαίτερη η πρόβλεψη για τους πολύτεκνους με τα επιτόκια δανεισμού για την αγορά στέγης να είναι μηδενικά.

Για το airbnb τα μέτρα θα είναι περιορισμένα και στοχευμένα. Περίπου 100.000 ακίνητα στην Ελλάδα διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης κάτι που υπολογίζεται από την Κυβέρνηση πως αντιστοιχεί στο 1% των σπιτιών που νοικιάζονται. Από τα 100.000 τα πιο πολλά δεν τα διαχειρίζονται εταιρείες και μάλιστα μισθώνονται μέχρι 90 ημέρες το χρόνο. Μακροσκοπικά, η Κυβέρνηση θεωρεί πως το airbnb δεν δημιουργεί πρόβλημα πέρα από συγκεκριμένες περιοχές, όπως είναι τα νησιά, το κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Εκεί, τοπικά, θα εστιαστούν οι παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού με βασικό σενάριο την θέσπιση μέγιστου αριθμού ενοικιάσεων στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατά τη διάρκεια του έτους.

 

Από την Κυβέρνηση υπενθυμίζεται και το μέτρο της κοινωνικής αντιπαροχή το οποίο αφορά την ανέγερση περισσότερων από 2.500 κατοικιών για πολίτες ηλικίας έως 39 ετών. Σε αυτό το πλαίσιο σημαντική αναμένεται να είναι και η ενίσχυση των πολύτεκνων οικογενειών από το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή».

Μεγάλος στόχος είναι να τονωθεί ακόμα περισσότερο η πολιτική της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, υπογράμμισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προσθέτοντας πως οι πολίτες θα ακούσουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μια ανάλυση με αρκετά δεδομένα και στοιχεία τις προσεχείς ημέρες.

Πάνω από 500.000 πολίτες βρήκαν δουλειά τα τελευταία 5 χρόνια

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από την Κυβέρνηση στα νέα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για την εργασία.

Όπως τονίζεται μισό εκατομμύριο περισσότεροι είναι οι εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα τον Ιούλιο του 2024 σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019, εμφανίζεται δηλαδή αύξηση της τάξης του 21,6%.

Επιπλέον, οι θέσεις πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 31,3%. Συγκεκριμένα οι εργαζόμενες μισθωτές γυναίκες αυξήθηκαν κατά 24,6%, δηλαδή 263.000 περισσότερες μέσα σε πέντε χρόνια και οι εργαζόμενοι νέοι έως 24 ετών αυξήθηκαν κατά 28,9%, δηλαδή, 72.614 περισσότεροι.

Το 54,3% των πολιτών αμείβεται με έως 1.000 ευρώ το μήνα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν όμως τα στοιχεία για τους μισθούς στη χώρα. Το ποσοστό των εργαζομένων μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα που λαμβάνει μισθό άνω των €1.000 έχει αυξηθεί κατά 49% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019, ήταν 30,7% και έχει πάει 45,7%.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μισθό από 1000 έως 1500 ευρώ αυξήθηκαν κατά 11,9% και εκείνοι που αμείβονται με μισθό πάνω από 1500 ευρώ αυξήθηκαν κατά 3,1%.

Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μισθό έως 1000 ευρώ αποτελούν το 54,3% των εργαζομένων σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουλίου του 2024, ενώ τον ίδιο μήνα του 2019 μισθό έως 1000 ευρώ λάμβανε το 69,3% των εργαζομένων, πράγμα που σημαίνει ότι το ποσοστό αυτό μειώθηκε κατά 15%.

Σύμφωνα με την Κυβέρνηση η πρόοδος αυτή καταδεικνύει αφενός ότι οι πολιτικές της στην αγορά εργασίας την τελευταία πενταετία αποδίδουν και αφετέρου ότι μεθοδικά γίνονται βήματα για να φτάσει η χώρα πιο κοντά στον στόχο που είναι η σύγκλιση με την Ευρώπη, τόσο σε επίπεδο αύξησης των θέσεων απασχόλησης, όσο και αμοιβών των εργαζομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved – Μητρώο online media: 12508

Όροι χρήσης | Ποιοι είμαστε – Design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα