19 Απριλίου 2024 / 11:05 μμ
19 Απριλίου 2024 / 11:05 μμ

ΚΥΡΙΑΚΟ : ΔΕΣ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΣΟΥ ΣΤΗ ΔΕΘ ΚΑΙ ΔΙΟΡΘΩΣΕ ΤΑ ΛΑΘΗ ΣΟΥ

από fimotro

Γράφει ο Κ.Π.

([email protected])

Την προηγούμενη εβδομάδα είχα παρακολουθήσει με προσοχή την ομιλία και συνέντευξη του πρωθυπουργού Άλέξη Τσίπρα. Θα θυμούνται όσοι φίλοι μας διαβάζουν, ότι είχα ασκήσει δριμεία κριτική, για τα όσα είπε, ξεχνώντας τις προηγούμενες υποσχέσεις και τα ψέματα. Μάλιστα για να γίνω πειστικός, η κριτική συνοδεύτηκε από βίντεο με τα 20 μεγαλύτερα ψέματα και δεσμεύσεις που ο ίδιος αθέτησε. Προσωπικά, ποτέ δεν είχα εμπιστοσύνη στους πολιτικούς.

Δεν θα μπορούσα λοιπόν να μην κάνω το ίδιο και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να μην κατηγορηθώ για μεροληψία, ανεξάρτητα από τα πιστεύω και τις πολιτικές αδυναμίες. Παρακολουθώντας λοιπόν την ομιλία του στη ΔΕΘ, κράτησα μερικά στοιχεία και θα ήθελα να τα μοιραστώ μαζί σας, από έναν χώρο που έχω περάσει δεκαετίες με αρχηγούς και έχω φάει με το «κουτάλι» τέτοιες εκδηλώσεις.

Μπορεί να πικράνω κάποιους φανατικούς φίλους μου Νεοδημοκράτες, αλλά ας με συγχωρήσουν. Το είπε και ο ίδιος ο αρχηγός: Όλοι αξιολογούνται και εγώ πρώτος-«Συμφωνία Αλήθειας». Ενώ λοιπόν η ομιλία, είχε στοιχεία, αλήθειας, και ουσίας, ο τρόπος με τον οποίο εκφωνήθηκε και ο τρόπος κάλυψης, δεν πέρασαν στον Ελληνικό λαό, από τον αρχηγό.

Θα συνιστούσα λοιπόν στον πρόεδρο, και τους στενούς του συνεργάτες και συμβούλους να δουν μαζί την ομιλία από την αρχή και θα βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα κάνοντας και τις αναγκαίες διορθώσεις.

Με τον τρόπο λοιπόν που εκφωνήθηκε η ομιλία, ο πρόεδρος δεν έβγαλε τα ηγετικά του χαρίσματα, και τον πολιτικό ηγέτη που κρύβει μέσα του. Η φωνή του ήταν επίπεδη (φλάτ) χωρίς αυξομειώσεις, χρωματισμό, ένταση και κάποιο «κρεσέντο» όταν χρειαζόταν να πείσει το ακροατηριό του. Με απλά λόγια δεν είχε φορτσαρίσματα και δεν φάνηκε το τσαγανό που υπάρχει μέσα του.

Εδώ έγινε και ένα σημαντικό σκηνοθετικό λάθος. Ο πρόεδρος μιλώντας, δεν απευθυνόταν μόνο στο ακροατήριο μέσα στο Βελλίδειο, αλλά στα 10 εκατ. Έλληνες, και αυτό δεν πέρασε με την κατάχρηση εφέ και σάρωμα της κάμερας με μακρινά πλάνα την ώρα που έκανε σημαντικές εξαγγελίες.

Μια πολιτική ομιλία δεν είναι ένα θεατρικό σόου με την κάμερα να κυνηγάει όμορφα κορίτσια με γαλανά μάτια ή πολιτικά «πρόσωπα» και να χάνει την ουσία. Το να επανέρχεται συχνά με κοντινό πλάνο στη σύζυγο του προέδρου Μαρέβα, την οποία δεν γνωρίζει ακόμα ο κόσμος και άλλα πρόσωπα, δημιουργεί σύγχυση. Έτσι η Σία Κοσιώνη βρέθηκε να κάθεται κοντά στην Μισέλ Ασημακοπούλου και άλλα πολιτικά πρόσωπα. Αυτό σημαίνει κάτι;

Με τέτοια κάλυψη, προδίδεις και ανθρώπους σε μια άσχημη στιγμή(μύτη, ύπνος, χασμουρητό, να μασάει τσίχλα να τρώει κλπ). Μια πολιτική ομιλία έχει συγκεκριμένους στόχους, με βασικότερο την προβολή του πολιτικού αρχηγού που βρίσκεται στο βήμα. Αυτό λοιπόν αγαπητέ πρόεδρε δεν πέρασε, γι΄αυτό πρέπει να αναθεωρήσεις τον τρόπο εκφώνησης και κάλυψης των ομιλιών. Έχεις όλες τις δυνατότητες και τα φόντα να τα διορθώσεις.

Ένα από τα λάθη είναι και οι συχνές χωρίς λογο παύσεις, με αποτέλεσμα να χειροκροτεί το κοινό χαλαρά ή ελάχιστα χωρίς να συντρέχουν λόγοι ή «κορώνες» που ξεσηκώνουν το πλήθος(περίπου 55 φορές χειροκροτήματα άνευ ουσίας σαν να έκαναν αγγαρεία). Με απλά λόγια δεν εκφέρεις ρητορικό λόγο και δεν είσαι αυτό που λέμε «μπαλκονάτος» να ξεσηκώνεις τα πλήθη. Σε έναν ηγέτη έχει και αυτό τη σημασία του χωρίς να χρησιμοποιεί κορώνες και υποσχέσεις.

Αντίθετα στη συνέντευξη ήσουν ακτύπητος! Ετοιμόλογος, γρήγορος σαφής πειστικός, με ροή σκέψης και λόγου. Αυτό σημαίνει ότι έχεις τεράστιες ικανότητες και ηγετικά προσόντα τα οποία πρέπει να περάσουν στο λαό. Πιστεύω ότι σε ένα μελλοντικό ντιμπέιτ με τον αντιπαλό σου θα δείξει τη διαφορά πολιτικού μεγέθους και γνώσεων.

Η διευκρίνιση για την απελευθέρωση της αγοράς στα ΜΜΕ και η επαναφορά του ΕΣΡ ως ανεξάρτητη αρχή είναι μια σωστή απόφαση. Το ΕΣΡ θα θέσει τους κανόνες και η αγορά θα κάνει την αυτορυθμισή της στα ΜΜΕ, όχι με κουμπαριές και βοσκοτόπια.

Κύριε πρόεδρε, έχω και μία ένσταση, από την ομιλία για τη μείωση του ανταποδοτικού τέλους της ΕΡΤ στο μισό. Αυτό είναι μεγάλο λάθος, και πιθανόν να έχετε λανθασμένες πληροφορίες η ενημέρωση από τους συνεργάτες σας. Μια δημόσια τηλεόραση είναι πυλώνας της δημοκρατίας και αντίβαρο στην ιδιωτική τηλεόραση. Οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση θα μετατρέψει την ΕΡΤ σε περιθωριακό κανάλι, μη ανταγωνιστικό, βορά με χαμηλού επιπέδου πρόγραμμα στα κοράκια της ιδιωτικής τηλεόρασης.

Η ΕΡΤ επιτελεί κοινωνικό έργο και χρειάζεται βαθιές τομές και οργάνωση στα 3 κρατικά κανάλια, 5 εθνικά ραδιοφωνικά και 19 περιφερειακά. Τα 4 ευρώ ως ανταποδοτικό τέλος το μήνα, 48 το χρόνο, ο ΣΥΡΙΖΑ τα έκανε 3 ευρώ το μήνα και 36 το χρόνο είναι ελάχιστα. Με τη μείωση που εξαγγείλατε 50% σε 1,5 ευρώ, 18 το χρόνο, δεν μπορεί να υπάρξει δημόσια τηλεόραση. Εκτός εάν υπάρχει σχέδιο συρρίκνωσης η πώλησης αυτού του δημόσιου αγαθού!

Εάν πιστεύετε ότι με 1,5 ευρώ το μήνα λιγότερα που θα πληρώσει ο Έλληνας θα σωθεί, τότε προχωρήστε, αλλά δημόσια τηλεόραση δεν θα έχετε. Εγώ απλά, σας παραθέτω πίνακα 27 ευρωπαϊκών χωρών για να δείτε τι πληρώνουν σε ετήσια βάση Άλλες χώρες:

1. ΚΥΠΡΟΣ: Μετά από μια μεγάλη αντιπαράθεση πολιτών και κράτους στις αρχές του 2000, η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε να σταματήσει το ανταποδοτικό τέλος προς το ΡΙΚ μέσω τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.
Το κράτος χρηματοδοτεί κάθε χρόνο ένα μικρό ποσό από τον προϋπολογισμό στο ΡΙΚ και στη συνέχεια το ίδιο το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου αναζητεί άλλους πόρους για να καλύψει τα έξοδα του, όπως είναι η διαφήμιση. Αυτό είχε και ως συνέπεια το ΡΙΚ να γίνει αρκετά ανταγωνιστικό με τα ιδιωτικά κυπριακά κανάλια και να παίρνει και ένα υψηλό ποσοστό τηλεθέασης.

2. ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Το ανταποδοτικό τέλος στη Γερμανία είναι 204,35 ευρώ το χρόνο για την τηλεόραση και 66,24 ευρώ για το ραδιόφωνο.

3. ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Στο Ηνωμένο Βασίλειο το ανταποδοτικό τέλος για την έγχρωμη τηλεόραση ανέρχεται στα 164 ευρώ και στα 55 ευρώ για την ασπρόμαυρη.

4. ΣΟΥΗΔΙΑ: Στη Σουηδία το ανταποδοτικό τέλος ανέρχεται στις 2076 κορώνες ή 200 ευρώ το χρόνο

5. ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: Στη Φινλανδία το ανταποδοτικό τέλος κυμαίνεται μεταξύ €224.30 και €232.20 (ανάλογα με τις δόσεις αποπληρωμής του ποσού)

6. ΤΣΕΧΙΑ: Το ανταποδοτικό τέλος ανέρχεται στα 56,90 ευρώ

7. ΛΕΤΟΝΙΑ: Στη Λετονία δεν υπάρχει ανταποδοτικό τέλος, αλλά γίνονται συζητήσεις για τη θεσμοθέτησή του.

8. ΠΟΛΩΝΙΑ: Το ανταποδοτικό τέλος στην Πολωνία ανέρχεται στα 53 ευρώ το χρόνο .

9. ΙΣΠΑΝΙΑ: Η Ισπανική δημόσια ραδιοτηλεόραση χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος.

10. ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Το ανταποδοτικό τέλος για το ραδιόφωνο ανέρχεται στα 20,52 ευρώ

11. ΔΑΝΙΑ: Το ανταποδοτικό τέλος στη Δανία ανέρχεται στα 300 ευρώ το χρόνο για την τηλεόραση και τους υπολογιστές με πρόσβαση στο διαδίκτυο ενώ για το ραδιόφωνο 43 ευρώ

12. ΑΥΣΤΡΙΑ: Στην Αυστρία το ανταποδοτικό τέλος ποικίλει από περιοχή σε περιοχή. Ξεκινώντας από 223,32 ευρώ και φθάνοντας τα 279,72 για την τηλεόραση και από 65,52 έως 80,52 για το ραδιόφωνο.

13. ΒΕΛΓΙΟ: Το ανταποδοτικό τέλος στο Βέλγιο ανέρχεται στα 149,67 ευρώ για την τηλεόραση και στα 26,72 ευρώ για το ραδιόφωνο

14. ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Το ανταποδοτικό τέλος στην Ιρλανδία ανέρχεται στα 160 ευρώ το χρόνο.

15. ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ: Δεν υπήρξε ποτέ ανταποδοτικό τέλος γιατί το RTL ξεκίνησε ως εμπορικό κανάλι αλλά λειτουργούσε ως δημόσιο σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμά του.

16. ΜΑΛΤΑ: Το ανταποδοτικό τέλος στη Μάλτα ανέρχεται στα 34 ευρώ το χρόνο.

17. ΙΤΑΛΙΑ: Το ανταποδοτικό τέλος στην Ιταλία ανέρχεται στα 106 ευρώ το χρόνο και περιλαμβάνει όχι μόνο τις τηλεοπτικές συσκευές αλλά και τα κινητά, τους υπολογιστές με πρόσβαση στο διαδίκτυο κλπ.

18. ΓΑΛΛΙΑ: Στη Γαλλία το ανταποδοτικό τέλος ανέρχεται στα 116 ευρώ το χρόνο, για όσους δηλώσουν πως έχουν τηλεόραση, ενώ για τα overseas departments στα 74 ευρώ το χρόνο.

19. ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Η Ολλανδική τηλεόραση χρηματοδοτείται μόνο από το κράτος και τις διαφημίσεις.

20. ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Η Ουγγρική τηλεόραση χρηματοδοτείται μόνον από το κράτος μέσω της φορολογίας.

21. ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Το ανταποδοτικό τέλος στη Σλοβακία ανέρχεται στα 42 ευρώ το χρόνο.

22. ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Στη Σλοβενία το ανταποδοτικό τέλος ανέρχεται στα 132 ευρώ το χρόνο και αφορά τηλεόραση και ραδιόφωνο, ενώ για το ραδιόφωνο μόνο του 39 ευρώ

23. ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Στη Λιθουανία όπως και στη Λετονία ουδέποτε είχε θεσμοθετηθεί ανταποδοτικό τέλος γιατί οι κρατικές τηλεοράσεις χρηματοδοτούνταν από το κράτος. Τελευταία αναπτύσσεται ευρεία συζήτηση για τη θεσμοθέτηση ανταποδοτικού τέλους.

24. ΕΣΘΟΝΙΑ: ETV, η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Εσθονίας χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος. Δεν έχει ούτε ανταποδοτικό, ούτε και διαφημίσεις.

25. ΕΛΛΑΔΑ: Στην Ελλάδα από το 2006 το ανταποδοτικό τέλος ανέρχεται στα 51,60 ευρώ το χρόνο.(Σημ. Κ.Π. Σήμερα είναι 36 ευρώ το χρόνο και με τη μείωση θα γίνει 16 ευρώ)

26. ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Στη Ρουμανία το ανταποδοτικό τέλος ανέρχεται στα 12 ευρώ το χρόνο σε ό,τι αφορά στα νοικοκυριά. Οι μικρές επιχειρήσεις πληρώνουν 45 ευρώ το χρόνο και οι μεγάλες
150 ευρώ το χρόνο. Η Ρουμανική τηλεόραση χρηματοδοτείται επίσης από το κράτος και από τις διαφημίσεις

27. ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: BNT, Η βουλγαρική δημόσια ραδιοτηλεόραση χρηματοδοτείται από το κράτος που καλύπτει το 60% περίπου το προϋπολογισμού της ενώ το υπόλοιπο καλύπτεται από τις διαφημίσεις
Πηγή: euronews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα