20 Απριλίου 2024 / 1:19 μμ
20 Απριλίου 2024 / 1:19 μμ

Κύπρος-εκλογές: Το προφίλ της Πρώτης Κυρίας, Φιλίππας Καρσερά

από fimotro

Η σύζυγος τού νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατάγεται από τη Λεμεσό και εργάζεται για περισσότερα από 20 χρόνια ως διπλωμάτης. Η 46χρονη Φιλίππα Καρσερά έχει πτυχίο Πολιτικών Επιστημών, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακό (Master of Arts) στις Πολιτικές Σπουδές από το Kings College στο Λονδίνο. Μπήκε στη διπλωματική υπηρεσία σε ηλικία μόλις 22 χρονών χωρίς να έχει, όπως λέει, καμία πρότερη σχέση με τον κόσμο των διπλωματών.

Με τον Νίκο Χριστοδουλίδη γνωρίστηκαν την πρώτη μέρα στη δουλειά. «Μπήκαμε μαζί νεαροί ακόλουθοι στη διπλωματική υπηρεσία το 1999. Τον γνώρισα την πρώτη μέρα δουλειάς! Τον θυμάμαι από τότε πόση όρεξη είχε να κάνει πράγματα. Σπούδαζε ταυτόχρονα, μελετούσε και έγραφε το διδακτορικό του, είχαμε κοινά ενδιαφέροντα και ανησυχίες. Δέσαμε εύκολα». Δύο χρόνια μετά τέλεσαν τον γάμο τους. «Ο Νίκος είναι αυτό που φαίνεται. Αεικίνητος, εργασιομανής, ευσυνείδητος, σχολαστικός, με υψηλό αίσθημα χρέους. Είναι μετριόφρων, ευαίσθητος, με πολλή αγάπη για τον συνάνθρωπο. Εκ πεποιθήσεως μη δογματικός και επικριτικός. Αρνείται να σχολιάσει αρνητικά τον οποιοδήποτε και είναι καλός ακροατής».

Η ίδια διένυσε μια εντυπωσιακή επαγγελματική πορεία, από την Υπάτη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βρετανία, στην Πρεσβεία της Αθήνας και στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στις Βρυξέλλες, τέθηκε επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ διετέλεσε και σύμβουλος του Προέδρου για ευρωπαϊκά θέματα. Στα 40 της κι ενώ είχε ήδη τέσσερα παιδιά, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές της. Μπήκε στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου κι αποφοίτησε πριν από δύο χρόνια. «Η προσωπική εξέλιξη είναι πολύ σημαντική, σε ό,τι κάνεις, με ό,τι κι αν καταπιάνεσαι», είχε πει τότε σε συνέντευξή της. «Θαυμάζω τους ανθρώπους που δεν επαναπαύονται, μελετούν και εξελίσσονται συνεχώς και έχουν όραμα. Η εξέλιξη είναι πρόοδος.

Η στασιμότητα οδηγεί στην παρακμή». Όσοι την γνωρίζουν περιγράφουν έναν άνθρωπο αυθόρμητο που λέει πάντα αυτό που σκέφτεται, εξωστρεφή και πολύ κοινωνικό. Με τον Νίκο Χριστοδουλίδη ήθελαν εξ αρχής να δημιουργήσουν μεγάλη οικογένεια -η ίδια έχει δύο αδερφές και ο σύζυγός της είναι το τέταρτο παιδί της δικής του οικογένειας- και απέκτησαν τέσσερις κόρες.

Η 19χρονη Ιωάννα, ακολούθησε τα χνάρια της μητέρας της και σπουδάζει διεθνείς σχέσεις στη Γαλλία, η Αικατερίνη, η Δέσποινα και η Φοίβη, είναι ακόμη μαθήτριες. Σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας υπήρξε ενεργή σε κάθε πτυχή, με αυτό να σχολιάζεται αρνητικά από όσους θα την ήθελαν να διατηρεί έναν «διακοσμητικό» ρόλο ακολουθώντας τα στερεότυπα, κάτι που σίγουρα δεν είναι στον χαρακτήρα της.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας σε παλαιότερη συνέντευξή του για όλα αυτά που τον δένουν με τη σύζυγό του, είχε πει: «Το πιο βασικό είναι η αμεσότητα στην επικοινωνία. Αυτό που χωρίς λόγια νιώθει ο ένας τον άλλο. Είμαστε διαφορετικοί χαρακτήρες με κοινές όμως αξίες και συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλο. Αυτό νομίζω είναι το πιο δυνατό κομμάτι της σχέσης μας. Περάσαμε και περιόδους που ζούσαμε σε διαφορετικές πόλεις και χώρες. Δεν ήταν εύκολο. Συναισθηματικά αλλά και πρακτικά. Η Φιλίππα δούλεψε δύο χρόνια στην πρεσβεία μας στην Αθήνα όταν εγώ ήμουν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, μετά ήμασταν και οι δύο στις Βρυξέλλες κι όταν επέστρεψα με τον Κασουλίδη την άφησα στις Βρυξέλλες με τρία μικρά παιδιά και μια πολύ απαιτητική δουλειά. Δεν ήταν εύκολες καταστάσεις. Πάντα όμως στήριζε, όχι χωρίς κόστος, τις επιλογές μου, και ξέροντάς με καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον, γνωρίζει τι με γεμίζει αλλά και σε τι είμαι ή δεν είμαι καλός. Είναι πολύ αυστηρός κριτής και αυτό με βοηθά».

Οικογένεια υψηλών τόνων

Πέρα από την οικογένειά της, η Φιλίππα Καρσερά έχει στενές σχέσεις με τις δύο αδερφές της Άννα και Κρίστια, τις ξαδέρφες, τις κουμπάρες, τις φίλες και τους γονείς της στη Λεμεσό, μια ιδιαίτερα μεγάλη και υψηλών τόνων οικογένεια, όπως λέει η ίδια. «Μεγάλωσα με πολλή αγάπη, σε σπίτια ανοικτά, με αδέλφια, ξαδέλφια, γονείς που δούλευαν πολύ αλλά και ταξίδευαν, διασκέδαζαν, μαγείρευαν, τραγουδούσαν. Ένα μείγμα Λεμεσιανών και Βαρωσιωτών αντιλαμβάνεσθε ότι πρόκειται για οικογένεια υψηλών τόνων. Είχα την ευλογία να μεγαλώσω με όμορφους παππούδες και γιαγιάδες. Ιερέας ο ένας μου παππούς, ο Παπαφίλιππος Καρσεράς, υμνογράφος, λάτρης των πτηνών και των ζώων και όλων των κατατρεγμένων. Ο άλλος παππούς, ο Βαλιάντης, ήταν ένας πλακατζής, πρώην ψωμάς, Βαρωσιώτης, καλοφαγάς που δεν μας χάλαγε χατίρι και ας είχε γίνει πρόσφυγας. Το μικρό σπίτι στο συνοικισμό μάς χώραγε όλους. Γιαγιάδες πολύ δυναμικές όπως και η μητέρα μου. Δεν θα μπορούσα να έχω ομορφότερη οικογένεια, είμαι τυχερή και ευλογημένη».

«Θα συνεχίσω να είμαι αυτό που είμαι»

Από σήμερα, η Φιλίππα Καρσερά καλείται να προσδιορίσει το ρόλο της δίπλα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς όσοι την γνωρίζουν πιστεύουν ότι θα διαδραματίσει σημαντικό και ενεργό ρόλο. Όταν προεκλογικά ρωτήθηκε για τον ρόλο τής Πρώτης Κυρίας, είχε πει «θα συνεχίσω να είμαι αυτό που είμαι». Και εξήγησε: «Είμαι ένας άνθρωπος, που λέει την άποψή του λίγο αφιλτράριστα και έχω πολύ υψηλό αίσθημα του δικαίου. Δεν μπορώ την αδικία, δεν μπορώ οι άνθρωποι, που είναι καλοί, να μην προχωρούν ή να βλέπω αυτήν την ανισορροπία που είδα στον προεκλογικό τού Νίκου, ταξιδεύοντας σε όλη την Κύπρο. Πρέπει να βγαίνουμε από τη φούσκα μας. (…) Εύχομαι να μπορέσω να τον στηρίξω, ώστε να φέρει την κοινωνική αλλαγή, να φέρει κοινωνική συνοχή, την ενσυναίσθηση και ισορροπία στην Κύπρο. Καλύτερες μέρες για όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως πού μένει ο καθένας ή τι έχει ψηφίσει ο πατέρας του στο παρελθόν. Και αν θέλετε, επειδή είναι και επίκαιρο, περισσότερη δημοκρατία, σεβασμό, ελευθερία. Αυτές τις αρχές δεν πρέπει να τις διαπραγματευόμαστε».

Πηγή; philenews.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα