29 Μαρτίου 2024 / 4:34 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 4:34 πμ

Κρίσιμο τετ α τετ Μητσοτάκη-Λαγκάρντ στην ΕΚΤ

από fimotro

Είναι η πρώτη συνάντηση που γίνεται μετά και την ανάληψη των καθηκόντων της ως νέα επικεφαλής της ΕΚΤ

Μια πολύ σημαντική συνάντηση για το μέλλον της Ελληνικής οικονομίας θα πραγματοποιηθεί μεταξύ της επικεφαλής της ΕΚΤ Κρ. Λαγκάρντ και του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019 με αφορμή την αποχώρηση του Κέρ από το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Τα 3 βασικά θέματα που θα τεθούν στην συνάντηση με βάση πληροφορίες είναι
1)Η μείωση των NPEs των τραπεζών και ο ρόλος του σχεδίου Ηρακλής
2)Πορεία της ελληνικής οικονομίας
3)Η λογιστική χρήση των κερδών από τα ομόλογα ANFAs
Συγκεκριμένα:

Στην πρόσφατη συνέντευξη της η Lagarde είχε αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις.
Θα επαναλάβει ωστόσο ότι για να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα πρέπει οι οίκοι αξιολόγησης να αναβαθμίσουν την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα σενάριο που αναμένεται προς τα μέσα του 2021 και όχι το 2020.
Για τα NPEs των τραπεζών ο Ηρακλής αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός αλλά ακόμη απαιτείται δρόμος ώστε να εξυγιανθούν πλήρως οι ισολογισμοί των ελληνικών τραπεζών.
Ως προς την λογιστική απεικόνιση των ANFAs είναι πιθανό σενάριο να χρησιμοποιηθεί ως plan B στην περίπτωση που οι θεσμοί τελικώς δεν ικανοποιήσουν το ελληνικό αίτημα για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων από 3,5% σε 2%.

Υπάρχουν πηγές που υποστηρίζουν ότι η ΕΕ προσανατολίζεται όχι στην μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά σε αλλαγές που αφορούν τα κέρδη από τα ομόλογα ANFAs – ομόλογα της Ελλάδος που κατέχουν ΕΚΤ και εθνικές κεντρικές τράπεζες –
Υπάρχουν σκέψεις η ΕΕ και οι δανειστές να μην επιτρέψουν την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων δηλαδή να παραμείνει ο στόχος 3,5% έως το 2022 και από το 2023 να μειωθεί στο 2,2% όπως έχει συμφωνηθεί από το 2018 αλλά να επιτρέψουν στην Ελλάδα τα κέρδη από τα ANFAs να μην καταλήγουν στην εξυπηρέτηση του χρέους αλλά να καλύπτουν και άλλες ανάγκες του προϋπολογισμού οπότε μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να θεωρηθεί έμμεση μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων – όχι άμεση – και μόνο για μια χρονιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα