24 Απριλίου 2024 / 6:28 πμ
24 Απριλίου 2024 / 6:28 πμ

Κρίσιμη η κατάσταση στα νοσοκομεία Αττικής

από fimotro

Τεστ αντοχής για το ΕΣΥ αυτή την εβδομάδα

Την πιο κρίσιμη περίοδο της πανδημίας διανύουν τα νοσοκομεία της Αττικής, με τους γιατρούς και το προσωπικό να επισημαίνουν ότι ούτε στο πρώτο ούτε στο δεύτερο κύμα έζησαν αυτήν την «εμπόλεμη» κατάσταση.

Στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ ξεπερνά το 90% με χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείο Σωτηρία όπου γύρω στις 8 το βράδυ της Κυριακής μόνο μία από τις συνολικά 84 κλίνες ΜΕΘ ήταν διαθέσιμη. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις απλές κλίνες, καθώς τα διαθέσιμα κρεβάτια ήταν μόλις πέντε.

Η εξάπλωση των μεταλλάξεων προκαλεί ραγδαία αύξηση κρουσμάτων. Στην Αττική, μάλιστα, εντοπίστηκαν δύο κρούσματα με δύο διαφορετικά στελέχη κορωνοϊού που φέρουν μία μετάλλαξη κοινή στο νοτιοαφρικανικό και στο βραζιλιάνικο στέλεχος. Σε όλο τον κόσμο έχουν εντοπιστεί μόλις 100 με 200 τέτοιες περιπτώσεις, ενώ είναι πιθανόν να ανιχνευθούν ακόμα περισσότερες και στη χώρα μας.

«Αυτή η μετάλλαξη έχει συνδεθεί με μειωμένη ευαισθησία στα αντισώματα είτε προκύπτουν από εμβολιασμό, είτε από αναρρώσαντες ασθενείς. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν έχει συνδεθεί με αυξημένη μεταδοτικότητα», εξηγεί ο Δημήτρης Θάνος, πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών.

Νεότεροι στις εντατικές, επιδείνωση από την τρίτη ημέρα

Ολοένα και νεότερους ασθενείς, αρκετοί εκ των οποίων χρειάζονται εισαγωγή σε Εντατική και διασωλήνωση, διαπιστώνουν οι γιατροί. Οπως επισημαίνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο πνευμονολόγος του νοσοκομείου «Αττικόν», καθηγητής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης, παρατηρείται αυξημένη επίπτωση μεταξύ 40 και 65 ετών, με πιο συνηθισμένη την ηλικία περί τα 55 έτη. «Οταν ρωτάω “πώς πιστεύετε ότι κολλήσατε”, ακούω ή από τη δουλειά τους ή από επισκέψεις σε άλλα σπίτια», αναφέρει.

Μία ακόμη αρχόμενη τάση του τρίτου κύματος είναι η μικρότερη επίπτωση της Covid-19 στους ηλικιωμένους, που δεν φαίνεται ακόμη ξεκάθαρα ότι οφείλεται στον εμβολιασμό. «Πάντως, έχουμε και ηλικιωμένους εμβολιασμένους και με τις δύο δόσεις που κολλάνε και είναι ασυμπτωματικοί. Και για να φτάσουν στο νοσοκομείο σημαίνει ότι προέρχονται από δομή, οίκο ευγηρίας», εξηγεί ο κ. Λουκίδης.

Οπως σε όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία της Αττικής έτσι και στο «Αττικόν» οι τελευταίες ημέρες είναι δύσκολες. «Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 35 εισαγωγές Covid στην πνευμονολογική κλινική», επισημαίνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας και προσθέτει: «Εχουμε τέσσερα τμήματα Covid. Σε κανένα από τα προηγούμενα δύο κύματα δεν είχαμε αναπτύξει τόσα».

Ακόμη ένα κάπως… ανεξήγητο για τους γιατρούς χαρακτηριστικό του πανδημικού κύματος που περνά τώρα η Ελλάδα είναι οι διαφοροποιήσεις στην κλινική εικόνα των ασθενών. «Βλέπουμε ότι ενώ στράβωνε η νόσος στο σπίτι την 5η ή 7η ημέρα και έρχονταν νοσοκομείο, τώρα πολλοί είναι άσχημα και έρχονται από την 3η. Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα πού οφείλεται», αναφέρει ο κ. Λουκίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα