16 Απριλίου 2024 / 5:59 μμ
16 Απριλίου 2024 / 5:59 μμ

Κραυγή αγωνίας από τους ειδικούς: Η χαλάρωση θα φέρει νέο κύμα από μεταλλάξεις

από fimotro

Ανυποχώρητη παραμένει η πανδημία στην Ευρώπη, παρά την έναρξη των εμβολιασμών, δημιουργώντας πρωτοφανείς προκλήσεις για τις κυβερνήσεις, η πλειονότητα των οποίων έχει επιβάλει αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να καταγράφει οριακή μείωση τις τελευταίες εβδομάδες -κάποιες χώρες είναι σε «χαλαρό» λοκντάουν από τον Νοέμβριο-, όμως η επιδημιολογική κατάσταση συνεχίζει να είναι σοβαρή στη «γηραιά ήπειρο», σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC).

Οι νέες, μεταδοτικότερες μεταλλάξεις και η πιθανή μικρότερη αποτελεσματικότητα των εμβολίων ίσως οδηγήσουν τους επόμενους μήνες σε σημαντική αύξηση νέων περιστατικών και θανάτων που σχετίζονται με την Covid-19. Προειδοποιεί, δε, πως παρά τους εμβολιασμούς και την εποχικότητα, καθώς πλησιάζει η άνοιξη, «η πρόωρη άρση των μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία αύξηση των κρουσμάτων, σοβαρών περιστατικών και θανάτων».

Σήμα συναγερμού εξέπεμψε χθες ο Μάσιμο Γκάλι, αρχίατρος ενός εκ των μεγαλύτερων νοσοκομείων του ιταλικού Βορρά. «Οι θάλαμοί μας είναι γεμάτοι με ασθενείς από μεταλλάξεις του κορονοϊού. Σε ό,τι αφορά ολόκληρη την Ιταλία, είναι εύλογο να προβλέψουμε πως σύντομα θα έχουμε σοβαρότερο πρόβλημα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ηδη στη Γερμανία έχει ξεκινήσει η πολιτική «γκρίνια» για χαλάρωση των μέτρων το Πάσχα. Αν και η κυβέρνηση έχει σχεδόν αποκλείσει το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας πριν από τον Μάιο, πολιτικοί ζητούν να επανέλθει η κανονικότητα στις φετινές πασχαλινές διακοπές. «Στη Γερμανία βλέπω την πιθανότητα να μπορέσουμε να κάνουμε εγχώριο τουρισμό μέχρι το Πάσχα (4 Απριλίου). Και το πιο σημαντικό είναι κατά την άποψή μου ότι απέχουμε ακόμα από το Πάσχα επτά εβδομάδες. Είναι μετά βεβαιότητος λάθος να ακυρώσουμε τις (πασχαλινές) διακοπές μας», δήλωσε χθες ο Ντάνιελ Γκίουντερ, Χριστιανοδημοκράτης (CDU) πρωθυπουργός του Σλέσβιχ-Χολστάιν. Διαφορετική άποψη είχε ο πρωθυπουργός της Σαξονίας, Μίχαελ Κρέμτσμερ, που «δεν βλέπει καμία πιθανότητα για ταξίδια το φετινό Πάσχα». Στο μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, δήλωσε πως πρόκειται να παραταθούν για ακόμη 14 ημέρες οι περιορισμοί εισόδου στη Γερμανία, λόγω της ανησυχίας από τη μεταδοτικότερη μετάλλαξη.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δέχεται πιέσεις ακόμη και από βουλευτές του κόμματός του για χαλάρωση κάποιων περιοριστικών μέτρων, ενώ το χρονοδιάγραμμα θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας. Ο Τζόνσον δήλωσε πως δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή δεδομένα για την επίδραση των εμβολιασμών στη μείωση της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα – έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 15 εκατομμύρια δόσεις. Ο ίδιος επισήμανε ότι, παρ’ όλο που το πρόγραμμα προχωράει ικανοποιητικά και υπάρχουν ενδιαφέροντα στοιχεία από το Ισραήλ, πρέπει οι πολίτες να είναι προσεκτικοί.

Σε παράταση των περιοριστικών μέτρων για τουλάχιστον ως τις 4 Απριλίου προσανατολίζεται η Αυστρία, ωστόσο νέες διαβουλεύσεις μεταξύ της καγκελαρίας και των κρατιδίων θα υπάρξουν την 1η Μαρτίου. Επιπλέον, από την αρχή του επόμενου μήνα θα διατίθενται στα φαρμακεία «τεστ καθιστικού», που πρόκειται για εργαλεία αυτοεξέτασης στο σπίτι για τη νόσο Covid-19. Ο κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθευτεί πέντε τεστ το μήνα. Δωρεάν τεστ αντιγόνου για όλους τους πολίτες θα προσφέρει η Γερμανία από την 1η Μαρτίου, ενώ το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως θα κυκλοφορήσουν το επόμενο διάστημα και τα τεστ κατ’ οίκον εξέτασης.

Στο μεταξύ, δικαστήριο της Ολλανδίας διέταξε την κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας (9.00-4.30) την οποία επέβαλε προκειμένου να καταπολεμήσει τον κορονοϊό, καθώς στερείται νομικής βάσης. Η δικαστική απόφαση επιφέρει πλήγμα για την κυβέρνηση, καθώς έχει πει κατ’ επανάληψη ότι το μέτρο χρειαζόταν προκειμένου να αποτραπεί μια αύξηση των νέων μολύνσεων λόγω πιο μεταδοτικών νέων στελεχών του ιού. Η απαγόρευση κυκλοφορίας, η πρώτη στην Ολλανδία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προκάλεσε πολυήμερες ταραχές από διαδηλωτές κατά του λοκντάουν, όταν εισήχθη στις 23 Ιανουαρίου.

Ο κορονοϊός σκοτώνει, δεν είναι γρίπη

Ο κίνδυνος να πεθάνει κάποιος από Covid-19 είναι περίπου 3,5 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τον κίνδυνο θανάτου από εποχική γρίπη, σύμφωνα με νέα καναδική μελέτη που βασίστηκε σε στοιχεία από το πρώτο επιδημικό κύμα (άνοιξη και καλοκαίρι 2020). Αυτή η εκτίμηση είναι παρόμοια με άλλες μελέτες από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, επιβεβαιώνοντας πως ο κορονοϊός δεν είναι «μια απλή γρίπη», όπως ορισμένοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Αμολ Βέρμα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο καναδικό ιατρικό περιοδικό «Canadian Medical Association Journal» (CMAJ), σύγκριναν στοιχεία από νοσηλείες σε επτά νοσοκομεία του Οντάριο είτε λόγω Covid-19 (1.027 ασθενείς με μέση ηλικία τα 65 έτη) είτε λόγω γρίπης (783 με μέση ηλικία τα 68 έτη). Η εντός νοσοκομείου θνησιμότητα της πρώτης ομάδας του κορονοϊού ήταν σχεδόν 20%, ενώ της γρίπης 6%. Η πιθανότητα εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ήταν 26,4% και 18%, αντίστοιχα, ενώ η μέση διάρκεια νοσηλείας ήταν 8,7 και 4,8 ημέρες, αντίστοιχα.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα