Κόβουν την πίστωση οι Eλληνικές επιχειρήσεις

από fimotro

Οι ελληνικές επιχειρήσεις περιόρισαν αισθητά την Αξία και τον Χρόνο Πίστωσης στους πελάτες τους, σύμφωνα με νέα έρευνα της ΙCAP

Με σκοπό την κατανόηση της πιστωτικής πολιτικής των επιχειρήσεων σήμερα και των μέτρων που εκείνες λαμβάνουν για τη διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου, η ICAP, η κορυφαία εταιρεία στον χώρο της επιχειρηματικής πληροφόρησης και των υπηρεσιών πιστωτικού κινδύνου, εκπόνησε για 4η συνεχή χρονιά εξειδικευμένη έρευνα στα στελέχη του Credit Risk στην Ελλάδα.

Τα κύρια συμπεράσματα της έρευνας «Διαχείριση του Πιστωτικού Κινδύνου των Επιχειρήσεων στην Ελλάδα» έχουν ως εξής:

• 4 στις 10 επιχειρήσεις είτε περιόρισαν το ύψος των πιστώσεών τους την τελευταία διετία, είτε μείωσαν τον χρόνο τους. Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την περσινή έρευνα (2017: 50%) και κατά 25% σε σχέση με το 2016 (67%). Tο 19% του δείγματος κινήθηκε στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση (αύξηση πιστώσεων-αύξηση χρόνου πίστωσης), ποσοστό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με την έρευνα του 2017 (10%).

• Το 35% εισπράττει τις απαιτήσεις μετά από 3 μήνες. Αντίστοιχα, το 39% των εταιρειών παρέχουν πιστώσεις που δεν ξεπερνούν τις 60 ημέρες, ενώ τo ποσοστό των εταιρειών που παρέχουν πιστώσεις που δεν ξεπερνούν τις 90 ημέρες παραμένει σχετικά σταθερό την τελευταία τριετία (2018: 73%, 2017: 77%, 2016: 75%).

• Παραπάνω από το μία στις τρεις αντιμετωπίζουν επισφάλειες μεγαλύτερες του 1% επί των συνολικών τους πωλήσεων.

• Η εξασφάλιση ρευστότητας αποτελεί το μεγαλύτερο άγχος σε σύγκριση με τα «προ κρίσης χρόνια» για 7 στους 10 Credit Controllers.

• Το 60% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι νέες τεχνολογίες στον χώρο της ανάλυσης δεδομένων θα επηρεάσουν τη διαδικασία αξιολόγησης του πιστωτικού κινδύνου μιας εταιρείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα