Κόβονται χιλιάδες δανειολήπτες – Χαμηλώνουν τα όρια

από fimotro

Επί της ουσίας το πλαίσιο δεν αποτελεί μονομερή ενέργεια

Κατατέθηκε χθες το πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας. Το συγκεκριμένο πλαίσιο που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση κατ΄ ουσία δεν αποτελεί μονομερή ενέργεια παρ΄ ότι προσομοιάζει με μονομερή ενέργεια.
Υπάρχει διάθεση από τους δανειστές να βρεθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα ώστε να εγκριθεί ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας, παρ΄ ότι πολλά σημεία του νέου νόμου έχουν πολλά κενά και παραπέμπουν σε παρεμβάσεις που θα…γίνουν στο μέλλον.
Στον νέο νόμο υπάρχουν πολλές ατέλειες αλλά και ορισμένα θετικά σημεία, οι ατέλειες ωστόσο πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα για να μην δημιουργήσουν προβλήματα στην ορθή εφαρμογή της προστασίας πρώτης κατοικίας.
Οι θεσμοί δεν διαφωνούν με τον νέο νόμο, δεν διαφωνούν με τα κριτήρια επιλεξιμότητας αλλά τους άλλους δευτερεύοντες νόμους που συνδέονται με την προστασία της πρώτης κατοικίας.
To θέμα δεν είναι να ψηφιστεί από την ελληνική βουλή αλλά το σημαντικότερο να πάρει το πράσινο φως από ΕΚΤ, Βρυξέλλες και θεσμούς συνολικά.
Εν τω μεταξύ στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς και στις 5 Απριλίου 2019 στο Eurogroup να εκταμιεύσει τα ANFAs τα 940 εκατ από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες.

Τι περιλαμβάνει το πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας;
1) Η εμπορική αξία ακινήτου φυσικού προσώπου 130.000 ευρώ
2) Η αντικειμενική αξία ακινήτου 250.000 ευρώ.
3) Η αντικειμενική αξία των ακινήτων που αποτελούν εγγύηση για επιχειρηματικά δάνεια θα είναι ύψους έως 175.000 ευρώ.
4) Το μέγιστο των καταθέσεων του οφειλέτη δεν θα υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.
5) Το ποσό των 80.000 ευρώ (από αρχική πρόταση 50.000 ευρώ), θα είναι η αξία των ακινήτων πέραν της α’ κατοικίας για οφειλή δανείου πάνω από 20.000 ευρώ.
6) Οικογενειακό εισόδημα 12.500 ευρώ και επιπλέον 8.500 ευρώ για τον ή την σύζυγο και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά συνολικά 15.000 ευρώ.
Συνολικό εισόδημα ελάχιστο 12.500 ευρώ και μέγιστο 36.000 ευρώ οικογένεια με τρία παιδιά.
7) Η ημερομηνία που θα ληφθεί υπόψη για την επιλογή προστασίας πρώτης κατοικίας θα είναι έως 28 Φεβρουαρίου 2019
8) Οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται έως 31 Δεκεμβρίου 2019
9) Ο χρόνος έναρξης συμμετοχής στην διαδικασία έχει οριστεί η 30η Απριλίου 2019.
10) Το οριζόμενο επιτόκιο έχει οριστεί euribor 3 μηνών + 2% δηλαδή 1,69% σε παρούσες τιμές.
11) Εάν ο δανειολήπτης που έχει ενταχθεί στο καθεστώς προστασίας πρώτης κατοικίας δεν πληρώσει 3 συναπτές δόσεις η τράπεζα μπορεί με συνοπτικές διαδικασίες να κατάσχει το ακίνητο που είναι πρώτη κατοικία.
12) Η κυβέρνηση σχεδιάζει πλάνο αφερεγγυότητας με αυτοτελείς διατάξεις
13) Η διάρκεια της ρύθμισης θα είναι έως 25 έτη και δεν θα μπορεί ο δανειολήπτης να υπερβαίνει το 80ο έτος της ηλικίας του.
14) Το δημόσιο συμμετέχει με συνεισφορά στις δόσεις μεταξύ άλλων για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο αθέτησης.
Οι τράπεζες εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τα έσοδα τους έως 150 εκατ έκαστη ή έως 600 εκατ ετησίως συνολικά
15) Εάν το δημόσιο δεν καταβάλλει την συμμετοχή του στις δόσεις δεν θα μπορεί να καθυστερήσει άνω των 9 μηνών.
16) Θα δημιουργηθεί ειδικός ακατάσχετος λογαριασμός κυριότητας του οφειλέτη στον οποίο το δημόσιο θα καταβάλλει την αναλογούσα συμμετοχή του στην μηνιαία δόση.
17) Οποιαδήποτε μεταβολή στην οικονομική κατάσταση του οφειλέτη επηρεάζει το ποσό συνεισφοράς όχι την δόση.
18) Στην αίτηση ο δανειολήπτης πέραν των κλασσικών στοιχείων, ονοματεπώνυμο, ταυτότητα, ΑΦΜ θα πρέπει να αναφέρονται εισοδήματα, κατάλογος πιστωτών τραπεζών, κατάλογος πλήρης περιουσιακών στοιχείων, φορολογική ενημερότητα κ.α.
19) Θα δημιουργηθεί πλατφόρμα όπου θα είναι προσβάσιμη στο κοινό και θα έχει κριτήρια επιλεξιμότητας.
20) Από την υποβολή της αίτησης κάθε τράπεζα θα έχει χρονικό διάστημα ένα μήνα για να απαντήσει και εάν κρίνει κάποιο δανειολήπτη μη επιλέξιμο είναι υποχρεωμένη να αναφέρει τους λόγους της απόρριψης του αιτήματος.
21) Καθυστέρηση του Δημοσίου να καταβάλλει την εγκριθείσα συνεισφορά μπορεί να οδηγήσει σε έκπτωση του αιτούντα, μόνο εφόσον το συνολικό ύψος του ποσού σε καθυστέρηση υπερβαίνει αθροιστικά την αξία 9 μηνιαίων δόσεων.
22) Από την στιγμή που ένας δανειολήπτης έχει κριθεί επιλέξιμος ώστε να ενταχθεί στον μηχανισμό προστασίας πρώτης κατοικίας παύουν οι πλειστηριασμοί.
23) Περί τα 9,8 με 10 δισ. ευρώ από αρχική εκτίμηση 11 δισ. ευρώ δανείων θα είναι η περίμετρος που θα ενταχθούν στον νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα