Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Για τις προκλήσεις της Άγκυρας, το κυβερνητικό σχέδιο για το προσφυγικό, τις κλειστές δομές και την αποσυμφόρηση του Αιγαίου, μίλησε ο Έλληνας Υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα The Spiegel.

«Η νέα μας φιλοσοφία μπορεί να συνοψιστεί σε δύο λέξεις: δημοκρατική αυστηρότητα» τόνισε μεταξύ άλλων, ενώ σημείωσε ότι «από την Ελλάδα, δεν θα υπάρξουν εφεξής σκληρές εικόνες».

«Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την προσφυγική ροή και θέλει να χτίσει κλειστούς προσφυγικούς καταυλισμούς», γράφει το περιοδικό παραθέτοντας τη συνέντευξη του Γ. Κουμουτσάκου.

Παράλληλα, κληθείς να σχολιάσει πώς εξηγεί το γεγονός πως η κατάσταση στα νησιά είναι χειρότερη από ποτέ, ο Υπουργός τόνισε πως προβληματίστηκε με την κατακόρυφη αύξηση των προσφυγικών ροών ειδικά από την στιγμή που η νέα κυβέρνηση ανέλάβε τα καθήκοντά της, καθώς όπως τόνισε τα στοιχεία «δείχνουν» πως από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 οι προσφυγικές ροές έχουν αυξηθεί κατά 240%.

Απάντηση σε Ερντογάν και Τουρκία

«… Η πολιτική της Τουρκίας έχει αλλάξει: η Άγκυρα έχει απειλήσει επανειλημμένα την Ευρώπη να ανοίξει τις πύλες των προσφύγων. Αυτός είναι ένας παράγοντας έλξης. Πρόσφυγες, μετανάστες και λαθρέμποροι το βλέπουν μια ευκαιρία» σχολίασε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ενώ αναφερόμενος στις απειλές Ερντογάν ότι θα ανοίξει τις πύλες για τους πρόσφυγες, δήλωσε ότι:

«Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κάνει παρόμοιες δηλώσεις στο παρελθόν, αλλά ποτέ δεν ήταν τόσο επίμονος. Δεν είναι μόνο το περιεχόμενο, αλλά και η συχνότητα των απειλών που μας ανησυχούν. Ειδικά, σε μια εποχή που οι σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας δεν είναι οι καλύτερες. Δεν θα δραματοποιήσω ούτε θα υποτιμήσω τον κίνδυνο. Αλλά η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστούν για όλα τα σενάρια».

Άσυλο και επαναπατρισμοί

«Αλλάξαμε τον νόμο περί ασύλου, προκειμένου να επιταχύνουμε τις αποφάσεις και να διαχωρίσουμε όσους δικαιούνται διεθνή προστασία από εκείνους που πρέπει να φύγουν. Στοχεύουμε σε χιλιάδες επαναπατρισμούς τους προσεχείς μήνες. Ενισχύουμε επίσης την προστασία των συνόρων μας. Αυτό έχει ύψιστη προτεραιότητα. Η νέα μας φιλοσοφία συνδυάζει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την προστασία των πολιτών και την ασφάλεια των χωρών. Μπορεί να συνοψιστεί σε δύο λέξεις: δημοκρατική αυστηρότητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα