Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα 5 εκατ. οι θάνατοι παγκοσμίως

από fimotro

Ο πλανήτης ξεπέρασε επισήμως το όριο των 5 εκατομμυρίων νεκρών από covid-19, ένας αριθμός που σίγουρα στην πραγματικότητα είναι υψηλότερος. Μετά το συμβολικό αυτό όριο, εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα για τη συνέχεια της πανδημίας, οι απαντήσεις στα οποία θα εξαρτηθούν κατά πολύ από τον εμβολιασμό.

Πόσοι νεκροί;

Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών από covid-19 σε όλο τον κόσμο είναι προφανώς μεγαλύτερος από 5 εκατομμύρια. Ο απολογισμός αυτός βασίζεται στα επίσημα στοιχεία που δίνουν στη δημοσιότητα οι χώρες. Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι με δεδομένη την υπερβάλλουσα θνητότητα που συνδέεται με την covid-19, ο πραγματικός αριθμός των νεκρών ενδέχεται να είναι δύο ή τρεις φορές μεγαλύτερος.

Βάσει μιας εκτίμησης του περιοδικού The Economist, η covid-19 έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής περίπου 17 εκατομμύρια θανάτους. «Αυτός ο απολογισμός μου φαίνεται πιο αξιόπιστος», επισημαίνει ο Αρνό Φοντανέ, επιδημιολόγος του ινστιτούτου Παστέρ και μέλος του Γαλλικού Επιστημονικού Συμβουλίου.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όποιος κι αν είναι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών από τον νέο κορωνοϊό είναι σίγουρα μικρότερος σε σχέση με άλλες επιδημίες: εκτιμάται ότι από την ισπανική γρίπη από το 1918 ως το 1919 πέθαναν 50 με 100 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ σε διάστημα 40 ετών από το AIDS έχουν πεθάνει περισσότερα από 36 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ωστόσο, η covid-19 «προκάλεσε πολλούς θανάτους σε μικρό χρονικό διάστημα», σχολιάζει ο Ζαν-Κλοντ Μανουγκερά, ιολόγος του ινστιτούτου Παστέρ. Και «αυτό θα μπορούσε να είναι πιο δραματικό αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα, αρχικά με τον περιορισμό της μετακίνησης των προσώπων και στη συνέχεια με τον εμβολιασμό», σύμφωνα με τον Φοντανέ.

Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο σταθεροποίησης;

Γενικά η εμφάνιση ενός νέου ιού γίνεται σε δύο φάσεις, εξηγεί ο καθηγητής Φοντανέ. Στην αρχή έχουμε την «εκρηκτική φάση της επιδημίας»: ο ιός εισβάλει σε έναν πληθυσμό ο οποίος δεν έχει έρθει ξανά σε επαφή μαζί του. Στη συνέχεια ακολουθεί μια φάση σταθεροποίησης διότι έχει επιτευχθεί η ανοσία αγέλης, από τότε και μετά οι επιστήμονες λένε ότι ο ιός κυκλοφορεί ενδημικά.

Με την covid-19 «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των πανδημιών που καταβάλλουμε τόση προσπάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο για να επιταχύνουμε τη μετάβαση» από τη μία φάση στην άλλη, σύμφωνα με τον Φοντανέ.

Η επιτάχυνση οφείλεται στον εμβολιασμό: «επέτρεψε στον πληθυσμό να αποκτήσει ανοσία με τεχνητό τρόπο έναντι ενός ιού που δεν γνώριζε και κατά συνέπεια να γίνει σε 18 μήνες αυτό που κανονικά διαρκεί τρία με πέντε χρόνια με πολλούς περισσότερους νεκρούς».

Για τον λόγο αυτό η συνέχεια θα εξαρτηθεί από το επίπεδο του εμβολιασμού σε κάθε χώρα και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που χρησιμοποιεί, προβλέπει ο επιδημιολόγος: «Αναμφίβολα απέχουμε μερικούς μήνες από τη στιγμή που θα υπάρξει ένα στρώμα παντού. Αυτό που είναι δύσκολο να πούμε είναι αν αυτό θα είναι αρκετά παχύ».

«Ο ιός θα εξακολουθήσει να κυκλοφορεί. Ο στόχος που έχουμε σήμερα δεν είναι η εξάλειψή του, αλλά η προστασία από τις σοβαρές μορφές του», συνεχίζει ο Φοντανέ. «Στόχος είναι η covid-19 να μην οδηγεί ούτε στο νοσοκομείο ούτε στο νεκροταφείο», δηλώνει ο Μανουγκερά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα