Κορονοϊός: Τους 2,2 εκατ. θα φτάσουν οι θάνατοι στην Ευρώπη τον Μάρτιο

από fimotro

Άλλοι 700.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν από κορονοϊό μέχρι τον Μάρτιο στην Ευρώπη και σε μέρη της Ασίας, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι αναφερόμενοι θάνατοι έχουν αυξηθεί σε σχεδόν 4.200 την ημέρα, διπλάσιος από τον αριθμό που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο, ανέφερε η υπηρεσία, ενώ οι συνολικοί θάνατοι στην περιοχή, από το ξέσπασμα της πανδημίας και έπειτα, έχουν ήδη ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε για την συνεπακόλουθη  «υψηλή ή ακραία πίεση» σε μονάδες εντατικής θεραπείας σε 49 χώρες έως τον Μάρτιο, καθώς η Ευρώπη μάχεται με αυξανόμενα κρούσματα.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες τάσεις, ο συνολικός αριθμός θανάτων στην περιοχή θα ξεπεράσει τα 2,2 εκατομμύρια έως την 1η Μαρτίου, ανέφερε.

Η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στην εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Delta, η οποία κυριαρχεί πλέον σε ολόκληρη την περιοχή, είπε ο ΠΟΥ, τροφοδοτούμενη από την εκτεταμένη χαλάρωση των προληπτικών μέτρων, όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων ασφαλείας, ήδη από το καλοκαίρι.

Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε εσωτερικούς χώρους, ενώ χειμωνιάζει και καθώς μεγάλος αριθμός δεν έχει εμβολιαστεί και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά των σοβαρών μορφών της νόσου μειώνεται, «πολλοί άνθρωποι παραμένουν ευάλωτοι στον ιό».

Ο Δρ Hans Kluge, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη , είπε ότι είναι απαραίτητο οι χώρες να υιοθετήσουν μια προσέγγιση «εμβόλιο+». «Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες πρέπει να  λαμβάνουν τις τυπικές δόσεις του εμβολίου, αλλά και την αναμνηστική δόση, εάν προσφέρεται γι’ αυτούς στην περιοχή τους», είπε, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της ενσωμάτωσης άλλων προληπτικών μέτρων στις καθημερινές μας συνήθειες, ξανά.

Σε συνδυασμό με τα εμβόλια, είπε ο Kluge, η χρήση μάσκας, το πλύσιμο των χεριών, ο αερισμός των εσωτερικών χώρων, η τήρηση αποστάσεων ασφαλείας, ακόμα και το φτέρνισμα στον αγκώνα είναι «απλοί, αποτελεσματικοί τρόποι για να αποκτήσουμε ξανά τον έλεγχο του ιού».

Πρόσθεσε: «Όλοι μας έχουμε την ευκαιρία και την ευθύνη να βοηθήσουμε στην αποφυγή περιττών τραγωδιών και απωλειών ζωών και να περιορίσουμε την  αναστάτωση στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο», αποφεύγοντας «την έσχατη λύση των lockdown και του κλεισίματος των σχολείων».

Ο ΠΟΥ είπε ότι περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί στην ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ και  ότι το 53,5% των ανθρώπων έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα εμβολιασμού τους, αλλά πρόσθεσε ότι το ποσοστό «κρύβει μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών», με μερικούς πληθυσμούς  εμβολιασμένους σε ποσοστό μικρότερο του 10%, αλλά και άλλους που έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%.

Ωστόσο, καθώς η προστασία των εμβολίων έναντι λοιμώξεων και ήπιων ασθενειών μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, ο ΠΟΥ τονίζει ότι οι αναμνηστικές δόσεις «πρέπει να δίνονται για την προστασία των πιο ευάλωτων, συμπεριλαμβανομένων των ανοσοκατεσταλμένων, κατά προτεραιότητα», καθώς και για τους άνω των 60 ετών, αλλά  και τους εργαζομένους  στον τομέα της υγείας, ως προληπτικό μέτρο.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι μόνο το 48% των ανθρώπων σε όλη την περιοχή φορούν μάσκα όταν φεύγουν από το σπίτι, είπε ο Kluge, εκτιμώντας ότι η χρήση μάσκας κατά 95% θα μπορούσε να αποτρέψει περισσότερους από 160.000 θανάτους, που διαφορετικά θα μπορούσαν να σημειωθούν πριν από την 1η Μαρτίου.

«Σήμερα, η κατάσταση του Covid-19 σε όλη την Ευρώπη και την κεντρική Ασία είναι πολύ σοβαρή», είπε ο Kluge. «Έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα, αλλά όλοι μας – κυβερνήσεις, υγειονομικές αρχές, άτομα – μπορούμε να αναλάβουμε αποφασιστικά μέτρα για να σταθεροποιήσουμε την πανδημία».

ΠΗΓΕΣ: BBC, The Guardian

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα