Οι φορείς του κορωνοϊού που ήταν ασυμπτωματικοί αποτελούσαν το 86% των ανθρώπων που είχαν διαγνωστεί θετικοί στη Βρετανία, κατά τη διάρκεια του lockdown, κατέδειξε νέα μελέτη.

Αυτό σημαίνει πως η ισχύουσα πολιτική της διεξαγωγής εξετάσεων σε ανθρώπους με συμπτώματα ενδεχομένως έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται πολλά κρούσματα. Στην Αγγλία, οι πολίτες ενθαρρύνονται να υποβληθούν σε εξετάσεις για Covid-19 μονάχα εάν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα, όπως επίμονο βήχα, πυρετό ή απώλεια γεύσης ή όσφρησης, ενώ οι επαφές των θετικών κρουσμάτων καλούνται να αυτοαπομονωθούν. Όμως, οι επιδημιολόγοι στο University College London βρήκαν ότι μια τέτοια προσέγγιση ίσως να χάνει τη συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων, περιπλέκοντας τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να αντιμετωπίσει ένα δεύτερο κύμα του ιού.Βρετανία-κορωνοϊός: Αλαλούμ με το σύστημα καταγραφής κρουσμάτων -12.593 νέες μολύνσεις τη Δευτέρα

Οι επιστήμονες του UCL χρησιμοποίησαν την Έρευνα του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής για τις μολύνσεις, η οποία παρακολουθεί τον επιπολασμό στην κοινότητα και όχι μόνο εκείνους που κάνουν τεστ, διότι έχουν συμπτώματα.

Η πιλοτική μελέτη πήρε δείγματα από 36.061 ανθρώπους που διαμένουν στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε εξετάσεις το διάστημα μεταξύ 26ης Απριλίου και 27ης Ιουνίου.

Εκ των 115 που είχαν θετικό αποτέλεσμα, μονάχα οι 16 είχαν αναφέρει συμπτώματα, ενώ 99 δεν είχαν αναφέρει κανένα συγκεκριμένο σύμπτωμα την ημέρα που έκαναν το τεστ. Επιπλέον, 142 άνθρωποι που είχαν παρουσιάσει συμπτώματα την ημέρα της εξέτασης δεν είχαν θετικό αποτέλεσμα για την Covid-19, υπερέχοντας κατά πολύ αριθμητικά εκείνων που είχαν θετικό αποτέλεσμα.

«Ισως πρέπει να αλλάξουν οι στρατηγικές εξέτασης στο μέλλον»

«Το γεγονός ότι τόσο πολλοί άνθρωποι, που είχαν θετικό αποτέλεσμα, ήταν ασυμπτωματικοί την ημέρα που βγήκε θετικό το αποτέλεσμα του τεστ τους υποδηλώνει ότι χρειάζεται να αλλάξουν οι στρατηγικές εξέτασης στο μέλλον», λέει η Ιρέν Πέτερσεν του τμήματος Επιδημιολογίας και Ιατρικής Φροντίδας του UCL.

«Η εκτενέστερη διεξαγωγή εξετάσεων θα βοηθήσει στο να εντοπίσουμε τη «σιωπηρή» μετάδοση και ενδεχομένως να αποτρέψουμε μελλοντικά ξεσπάσματα». Οι συγγραφείς σημειώνουν πως άλλες έρευνες έχουν δώσει διαφορετικά αποτελέσματα, όπως μία στην Κίνα με μόλις 5% των κρουσμάτων να είναι ασυμπτωματικά και μία στην Ισλανδία να αναφέρει πως 43 κρούσματα εκ των 100 να μην έχουν εκδηλώσει συμπτώματα. Πρόσθεσαν πως η δειγματοληψία σε κάθε έρευνα είναι πιθανόν παράγοντας για τα ευρήματά της.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα