23 Απριλίου 2024 / 2:21 μμ
23 Απριλίου 2024 / 2:21 μμ

Κορωνοϊός: Σε συναγερμό οι υγειονομικές αρχές

από fimotro

Μονοδρόμος γιοα την κυβέρνηση η υποχρεωτική χρήση της μάσκας

Έντονη αν ησυχία επικρατεί σε όλη τη χώρα, καθώς η αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων κορονοϊού ακολουθεί ανησυχητικά ανοδική πορεία, με την Αττική να βρίσκεται στο «επίκεντρο» της έξαρσης. Χθες, 52 νέα περιστατικά SARS-CoV-2 δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ, από τα οποία τα 14 στην Αττική.

Η επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε περισσότερους κλειστούς χώρους ήταν μονόδρομος για την κυβέρνηση. Ετσι, από σήμερα η μάσκα είναι υποχρεωτική και για το κοινό (πλην των εργαζόμενων) σε όλα τα καταστήματα τροφίμων, σε εμπορικά καταστήματα, σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και λοιπά γραφεία εξυπηρέτησης κοινού, σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Υπενθυμίζεται ότι υποχρεωτική ήταν ήδη η μάσκα και παραμένει στα σούπερ μάρκετ, στους ανελκυστήρες, σε νοσοκομεία, ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα, όπως και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα ταξί. Ισχυρή παραμένει η σύσταση από ειδικούς και κυβέρνηση για τη χρήση της μάσκας σε όλους τους άλλους κλειστούς χώρους, αλλά και στους ανοιχτούς όπου υπάρχει συνωστισμός και δεν μπορούν να κρατηθούν αποστάσεις.

«Η αυστηροποίηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας δεν γίνεται για τιμωρητικούς λόγους. Γίνεται για το συλλογικό προληπτικά καλό. Γιατί ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας και οφείλουμε να τηρούμε σχολαστικά όλες τις οδηγίες των ειδικών, ανάμεσα στις οποίες και η χρήση μάσκας, με την οποία θα χρειαστεί να μάθουμε να ζούμε», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τακτική πλέον ενημέρωση της Τρίτης.

Στην Αττική

Στα 174 ανέρχονται τα κρούσματα κορονοϊού που έχουν καταγραφεί στην Αττική από την 1η Ιουλίου μέχρι και χθες. Ενεργά είναι η συντριπτική τους πλειονότητα, 145 στον αριθμό, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο κ. Χαρδαλιάς. Εξ αυτών, τα 36 νοσηλεύονται και 109 είναι σε κατ’ οίκον απομόνωση.

Το 72% των κρουσμάτων στην Αττική είναι σε τρεις συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες, μεταξύ των οποίων και το κέντρο, και η συντριπτική πλειονότητά τους αφορά συγκεκριμένα clusters, δηλαδή συσχετιζόμενα μεταξύ τους. Για τα 145 ενεργά κρούσματα που υπάρχουν στην Αττική, 596 άτομα έχουν τεθεί ως στενές επαφές, είτε υψηλού είτε χαμηλού κινδύνου, σε απομόνωση.

Την ίδια στιγμή, στη Θεσσαλονίκη είναι ενεργά 66 κρούσματα. Από αυτά, οκτώ είναι σε νοσηλεία και 58 είναι σε κατ’ οίκον απομόνωση. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επισήμανε τη σημασία της ιχνηλάτησης, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει κρούσμα το οποίο η Πολιτική Προστασία να μη γνωρίζει πού βρίσκεται.

Η χαλάρωση των πολιτών κρύβεται πίσω από την αναζωπύρωση της επιδημίας. Από την 1η έως και τις 26 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν από το Συντονιστικό Κέντρο Εποπτείας της Αγοράς και Αντιμετώπισης του Παρεμπορίου, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την Ελληνική Αστυνομία 27.427 έλεγχοι, καταγράφηκαν 860 παραβάσεις (ποσοστό 3,1%) -οι περισσότερες αφορούσαν στη μη χρήση της μάσκας- και επιβλήθηκαν 1.004 πρόστιμα συνολικού ύψους 284.350 ευρώ, καθώς και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 270 ημερών συνολικά.

Η χθεσινή, πάντως, ήταν από τις ημέρες με καταγραφή «ρεκόρ» στα κρούσματα με Covid-19. Στον ΕΟΔΥ δηλώθηκαν συνολικά 52 νέα περιστατικά, από τα οποία τα έντεκα είναι «εισαγόμενα». Τα 14 εντοπίστηκαν στην Αττική και η γεωγραφική κατανομή των υπόλοιπων κρουσμάτων έχει ως εξής: Εννέα στη Θεσσαλονίκη, από τέσσερα στην Καβάλα, στην Αχαΐα, στη Λέσβο, από δύο σε Μαγνησία και Ημαθία και από ένα κρούσμα στη Χαλκιδική και στην Εύβοια. Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο παιδιά χρειάστηκε να νοσηλευτούν στο Παίδων «Αγία Σοφία» και το ένα από αυτά αναμένεται σήμερα να πάρει εξιτήριο.

Οσον αφορά στα εισαγόμενα κρούσματα, και σύμφωνα με τις «υποδείξεις» του καινοτόμου αλγόριθμου EVA που χρησιμοποιείται στις πύλες εισόδου της χώρας, από την 1η έως και τις 26 Ιουλίου διεξήχθησαν συνολικά στα σημεία εισόδου 171.138 έλεγχοι σε σύνολο 1.294.798 εισερχομένων στη χώρα, και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 344. Από αυτά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, 70 είναι ακόμα ενεργά, 213 έχουν επιστρέψει στη χώρα προέλευσης και 61 είναι πλέον μη ενεργά και παραμένουν στη χώρα μας. Τέσσερις από τις πέντε πρώτες θέσεις στην προέλευση των κρουσμάτων εξακολουθούν να καταλαμβάνουν φίλες χώρες της Βαλκανικής, δηλαδή Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Αλβανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα