Την ερχόμενη εβδομάδα, προς το τέλος της, αναμένεται να υπάρχει η πρώτη εικόνα του πώς κινήθηκε η διασπορά του κορωνοϊού τις γιορτές. Εάν, δηλαδή, παρουσιαστεί αύξηση κρουσμάτων τότε θα σημαίνει ότι παρουσιάστηκε χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων προστασίας τα Χριστούγεννα.

Αντίστοιχα, εάν οι συγκεντρώσεις σε σπίτια σήμερα το βράδυ, Παραμονή Πρωτοχρονιάς, καθώς και αύριο, 1η ημέρα του 2021, αποτελέσουν πηγές έξαρσης της επιδημίας θα αποτυπωθεί από τις 15 Ιανουαρίου και μετά. Δεν θα προκαλέσει, λοιπόν, έκπληξη οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας να περιμένουν να δουν την επίδραση των εορτών ώστε να συζητήσουν για πιθανό σταδιακό άνοιγμα της Οικονομίας. Κάτι που σημαίνει ότι, εκτός των σχολείων για τα οποία ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαβουλεύσεις και την ερχόμενη Δευτέρα, 4 του μήνα, αναμένονται εισηγήσεις, το lockdown να παραταθεί για τους υπόλοιπους κλάδους.

“Θα ήθελα να τονίσω ότι η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι μετά τις γιορτές τα κρούσματα στις χώρες ανεβαίνουν και η διασπορά στην κοινότητα αυξάνεται. Θέλω να εκφράσω την ανησυχία μου και να ζητήσω να είμαστε όλοι πολύ, πολύ προσεκτικοί”, τόνισε ο υπουργός Υγείας, κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο κίνδυνος που παραμονεύει από την πανδημία είναι πολύ μεγάλος τους επόμενους δύο έως τρεις μήνες, περίοδο κατά την οποία είναι σε έξαρση γρίπη και άλλες ιώσεις. Προς επίρρωση του παραπάνω, ο κ. Κικίλιας έφερε ως παράδειγμα τα συστήματα Υγείας της Γερμανίας και της Αγγλίας που βρίσκονται αντιμέτωπα με πρωτόγνωρες και τραγικές συνθήκες.

“Σε καμία των περιπτώσεων το ευτυχές γεγονός της έναρξης των εμβολιασμών στη χώρα μας, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως σήμα χαλαρότητας και μη εφαρμογής των μέτρων”, τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Το γεγονός ότι η μία μετά την άλλη περιοχές μπαίνουν στο σχήμα του “σκληρού” lockdown, με απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, αποδεικνύει ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι ακόμη ιδιαίτερα μεγάλο στην κοινότητα και πολύ γρήγορα η σταδιακή υποχώρηση της επιδημίας μπορεί να μετατραπεί ξανά σε εκθετική αύξηση.

Από σήμερα στις 6 το πρωί έως και τουλάχιστον το Σάββατο 9-1, τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα ισχύουν και για το νησί της Καλύμνου που παρουσιάζει μεγάλη επιβάρυνση προβληματίζοντας ιδιαίτερα τις υγειονομικές και επιστημονικές αρχές. Καταγράφει 40,74 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού και χθες εντοπίστηκαν στο νησί επιπλέον 12 κρούσματα.

Υπενθυμίζεται ότι το παραπάνω μοντέλο μέτρων έχει ήδη επιβληθεί σε τρεις δήμους της δυτικής Αττικής, στην Κοζάνη, στις Θεσπιές Βοιωτίας και στο χωριό Κέλλη του δήμου Αμύνταιου Φλώρινας.

Αρκετά πιθανό είναι εξίσου αυστηρά περιοριστικά μέτρα να ακολουθήσουν και σε άλλες περιοχές, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα, καθώς και στα νησιά Θάσος και Λέσβος, μιας και ανήκουν στη δεκάδα των “κόκκινων” περιοχών όπως αναφέρθηκαν στη χθεσινή ενημέρωση. Οι υπόλοιπες είναι η Κάλυμνος, η Κοζάνη, το Κιλκίς, η δυτική Αττική, ο Εβρος, η Φλώρινα, η Ξάνθη και η Ροδόπη.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η πορεία της επιδημίας στη χώρα μας δεν είναι καθόλου καθησυχαστική παρά το γεγονός ότι συνεχίζεται η υποχώρηση του επιδημικού κύματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό θετικότητας για την εβδομάδα 21 – 27 Δεκεμβρίου ήταν στο 2,90%, σταθερά κάτω από το 4% που έχει τεθεί ως όριο από το ECDC, προσφέροντας μια ανάσα ανακούφισης, όχι όμως και εφησυχασμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα