20 Απριλίου 2024 / 6:02 πμ
20 Απριλίου 2024 / 6:02 πμ

Κορονοϊός: Πάνω από 6.000 οι θάνατοι παγκοσμίως

από fimotro

159.844 κρούσματα έχουν καταγραφεί σε όλο τον πλανήτη

Ο αριθμός των θανάτων, που συνδέονται με τον νέο κορονοϊό, ξεπέρασε παγκοσμίως τους 6.000, μετά την ανακοίνωση από την Ισπανία 105 νέων θανάτων σε διάστημα 24 ωρών, σύμφωνα με τον απολογισμό που κατήρτισε το Γαλλικό Πρακτορείο, βασιζόμενο στις επίσημες πηγές, σήμερα στις 15.30 ώρα Ελλάδας.

Συνολικά, 6.036 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον νέο κορονοϊό και 159.844 κρούσματα έχουν καταγραφεί παγκοσμίως.

Η Κίνα παραμένει η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών (3.199), όμως στην Ευρώπη καταγράφεται ραγδαία εξάπλωση του ιού, με 1.907 θανάτους, εκ των οποίων 1.441 στην Ιταλία και 288 στην Ισπανία, τις δύο πλέον πληγείσες χώρες της ηπείρου.

Την ίδια ώρα αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων και των θυμάτων, ενώ όλο και περισσότερες χώρες επιβάλουν το κλείσιμο καταστημάτων- πλην σούπερ μάρκετ, φαρμακείων και βενζινάδικων- σε μια προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας

Γερμανία: Διευρύνονται τα μέτρα περιορισμού των κοινωνικών δραστηριοτήτων

Σε περίπου 3.800 ανήλθαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο στην Γερμανία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, το οποίο ανακοίνωσε ακόμη ότι οι ασθενείς που υπέκυψαν από επιπλοκές παραμένουν οκτώ, απολογισμός αμετάβλητος από την προηγουμένη. Στο μεταξύ διευρύνονται συνεχώς τα μέτρα περιορισμού των κοινωνικών δραστηριοτήτων, με στόχο την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού.

Τα περισσότερα κρούσματα (1.154) εξακολουθούν να συγκεντρώνονται στην Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, κυρίως στην περιοχή Χάινσμπεργκ. Ακολουθούν η Βαυαρία και η Βάδη – Βυρτεμβέργη, ενώ πλέον όλα τα κρατίδια είναι αντιμέτωπα με κρούσματα της επιδημίας. Τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα αφορούν βουλευτές του Κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP): τους Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, Χάγκεν Ράινχολντ και Τόμας Σατελμπέργκερ. Ένα κρούσμα έχει εντοπιστεί στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων, χωρίς ωστόσο να έχει κατονομαστεί.

Στους δρόμους της Γερμανίας, είναι ήδη οφθαλμοφανής η νέα κατάσταση, καθώς η κυκλοφορία έχει περιοριστεί αισθητά. Από την Δευτέρα μάλιστα, με τα σχολεία σχεδόν σε όλη τη χώρα κλειστά, όπως και τα καφέ, τα εστιατόρια, τα κλαμπ, τα γυμναστήρια, τα μουσεία, τους κινηματογράφους και τους συναυλιακούς χώρους, αναμένεται η κίνηση των πολιτών να περιοριστεί περαιτέρω. Το υπουργείο Υγείας χαρακτήρισε πάντως σήμερα “fake news” τις πληροφορίες που ήθελαν την κυβέρνηση να σχεδιάζει ακόμη δραστικότερα μέτρα.

Η Γερουσία του Βερολίνου ανακοίνωσε αργά το βράδυ ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε εκδήλωση – δημόσια ή ιδιωτική – με περισσότερους από 50 συμμετέχοντες, με αποτέλεσμα οι Εκκλησίες είτε να κλείσουν είτε να λειτουργήσουν με μικρό αριθμό ποιμνίου, καταγράφοντας μάλιστα τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των εκκλησιαζομένων.

Κάποιες εξαιρέσεις εφαρμόζονται σε ό,τι αφορά τα εστιατόρια, τα οποία μπορούν να παραμείνουν ανοικτά εφόσον τα τραπέζια απέχουν τουλάχιστον 1,5 μέτρο μεταξύ τους. Στην Κολωνία ταυτόχρονα απαγορεύονται πλέον όλες οι συναθροίσεις, κοινωνικού, θρησκευτικού, πολιτικού ή άλλου χαρακτήρα, ανεξαρτήτως αριθμού συμμετεχόντων, τουλάχιστον έως τη 10η Απριλίου. Σημειωτέον ότι το Πάσχα της Δυτικής Εκκλησίας είναι φέτος τη 12η Απριλίου.

Στη Βαυαρία θα διεξαχθούν σήμερα κανονικά οι δημοτικές εκλογές, με περίπου 10 εκατομμύρια ψηφοφόρους να καλούνται στις κάλπες. Στο Αμβούργο πάντως αναβλήθηκαν για δύο εβδομάδες οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και Πρασίνων για τον σχηματισμό της τοπικής κυβέρνησης, ενώ και το FDP ανακοίνωσε ότι αναβάλλει το Συνέδριό του, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για το τέλος Μαΐου.

Η Νεολαία της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην προσπάθεια για αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, ανακοίνωσε χθες ότι κινητοποιεί 1.000 μέλη της, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν ηλικιωμένους και άλλα ευάλωτα άτομα. Ανάλογη πρωτοβουλία αναλαμβάνει η Νεολαία του SPD, καθώς και πολλοί τοπικοί σύλλογοι.

Μονακό: Κλείνουν τα καταστήματα

Η κυβέρνηση του Μονακό ανακοίνωσε ότι κλείνει από τα μεσάνυκτα του Σαββάτου όλα “τα μέρη που δέχονται κοινό και δεν είναι απαραίτητα για τη ζωή της χώρας” μέχρι νεοτέρας εξαιτίας της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κορονοϊού στις γύρω χώρες.

“Θα παραμείνουν ανοικτά τα καταστήματα και οι αγορές τροφίμων, τα φαρμακεία, τα είδη καπνιστού και Τύπου, τα βενζινάδικα και οι τράπεζες”, αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Όλα τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα, κυρίως τα εστιατόρια, τα καζίνο, τα καφέ, οι αίθουσες εκδηλώσεων, οι κινηματογράφοι κτλ θα πρέπει να κλείσουν. Ανοικτοί μπορούν να παραμείνουν οι χώροι λατρείας.

Η κυβέρνηση του Μονακό κάλεσε “κάθε έναν και κάθε μία να σεβαστεί τα μέτρα αυτά”.

Πρώτο κρούσμα στη Δημοκρατία του Κονγκό

Οι αρχές της Δημοκρατίας του Κονγκό, χώρας στον δυτικό τομέα της κεντρικής Αφρικής γνωστής και ως Κονγκό-Μπραζαβίλ, ανακοίνωσαν χθες Σάββατο ότι εντόπισαν το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού στην επικράτειά της, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για 50χρονο ταξιδιώτη που αφίχθη την 1η Μαρτίου.

Ο ασθενής βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση· η σύζυγος και η κόρη του τέθηκαν σε απομόνωση, διευκρίνισε η κυβέρνηση.

Σερβία: Κλείνει τα σύνορα σε Ευρωπαίους πολίτες

Η κυβέρνηση της Σερβίας αποφάσισε να επεκτείνει την λίστα των χωρών από τις οποίες απαγορεύεται η είσοδος ξένων υπηκόων. Μεταξύ των χωρών αυτών βρίσκεται και η Ελλάδα. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν εφτά χώρες προστίθενται στο κατάλογο των χωρών για τις οποίες ισχύει απαγόρευση εισόδου για να αποτραπεί η διάδοση του κορονοϊού.

Οι νέες αυτές χώρες είναι: Η Αυστρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ρουμανία και η Σλοβενία. Πριν από τέσσερις ημέρες είχε απαγορευτεί η είσοδος των ξένων που προέρχονται από την Ιταλία, το Ιράν, την Νότια Κορέα την Ελβετία και κάποιες επαρχίες της Κίνας.

Η απαγόρευση αυτή δεν ισχύει για τους χειριστές των διερχόμενων φορτηγών οι οποίοι ωστόσο υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν την χώρα μέσα σε διάστημα 12 ωρών. Επίσης από την απαγόρευση εισόδου εξαιρούνται τα πληρώματα των ποταμόπλοιων όπως και οι χειριστές και το πλήρωμα των σιδηροδρομικών αμαξοστοιχιών που διασχίζουν την Σερβία. Η εξαίρεση ισχύει και για τους διπλωματικούς υπαλλήλους, τους εκπροσώπους υπουργείων και τα μέλη ανθρωπιστικών αποστολών.

Η κυβέρνηση της Σερβίας αποφάσισε επίσης να απαγορεύσει τις εξαγωγές βασικών αγαθών όπως και ειδών υγιεινής.

Στην Σερβία, μέχρι εχθές το απόγευμα, είχαν καταγραφεί 46 κρούσματα κορονοϊού. Ένας ασθενής είναι σε κρίσιμη κατάσταση και νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο νοσοκομείο της πόλης Νόβισαντ.

Αυστραλία: Καραντίνα σε όλους όσους φτάνουν απ’ το εξωτερικό

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον ανακοίνωσε ότι οι αρχές της χώρας θα επιβάλλουν 14ήμερη καραντίνα σε όλους όσοι φθάνουν στην επικράτεια από το εξωτερικό μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής (τοπική ώρα· 15:00 ώρα Ελλάδας), στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι αρχές της Αυστραλίας πρόκειται να απαγορεύσει εξάλλου να ελλιμενίζονται κρουαζιερόπλοια, καταρχήν για τριάντα ημέρες, πρόσθεσε ο Μόρισον.

Οι υγειονομικές αρχές της Αυστραλίας έχουν καταγράψει τρεις θανάτους εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 και πάνω από 250 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Αργεντινή: Απαγόρευση εισόδου στη χώρα

Η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου ότι απαγορεύει καταρχήν για τριάντα ημέρες την είσοδο στην επικράτεια της σε μη μόνιμους κατοίκους και υπηκόους της που έχουν ταξιδέψει σε κράτη τα οποία πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού μέσα στις τελευταίες 14 ημέρες.

Η απόφαση περιέχεται σε διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Δεν διευκρινίζεται στο διάταγμα ποιες είναι οι χώρες στους ταξιδιώτες από τις οποίες απαγορεύει την είσοδο το Μπουένος Άιρες. Ωστόσο, οι αρχές της Αργεντινής έχουν προσωρινά σταματήσει να χορηγούν θεωρήσεις διαβατηρίου σε ταξιδιώτες προερχόμενους από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, τη Βρετανία και τις περισσότερες χώρες-μέλη της ΕΕ.

Στην Αργεντινή, χώρα που βίωνε οικονομική κρίση ήδη προτού αρχίσει να εξαπλώνεται η πανδημία, οι αρχές καταμετρούσαν μέχρι χθες Σάββατο 45 κρούσματα, υπερδιπλάσια από τα 21 που καταγράφονταν την Πέμπτη.

Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία κλείνουν τα σύνορά τους στους αλλοδαπούς

Η Εσθονία και η Λιθουανία ανακοίνωσαν χθες Σάββατο ότι θα κλείσουν τα σύνορά τους στους αλλοδαπούς, με κάποιες εξαιρέσεις, ενώ και η Λετονία επίσης αποφάσισε περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

“Η κυβέρνηση αποφάσισε να επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους σε όλα τα σύνορα της χώρας”, δήλωσε ο Εσθονός πρωθυπουργός Γιούρι Ράρας.

Βάσει των ελέγχων αυτών απαγορεύεται η είσοδος στο έδαφος της Εσθονίας σε όλους τους αλλοδαπούς. Θα επιτρέπεται μόνο στους Εσθονούς, σε όσους διαθέτουν άδεια παραμονής και στους αλλοδαπούς ένα μέλος της οικογένειας των οποίων ζει στην Εσθονία, οι οποίοι και πάλι θα πρέπει να παραμένουν σε απομόνωση για δύο εβδομάδες.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την Τρίτη.

Η Εσθονία, μία χώρα της Βαλτικής με 1,3 εκατομμύρια κατοίκους, έχει καταγράψει 115 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού SARS-CoV-2.

Οι αλλοδαποί θα μπορούν να διασχίζουν την Εσθονία για να επιστρέψουν στη χώρα τους με την προϋπόθεση ότι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα μόλυνσης από την covid-19. Το ίδιο θα ισχύει και για τις διεθνείς μεταφορές.

Η κυβέρνηση της Εσθονίας είχε ήδη αποφασίσει να κλείσει τα σχολεία, τα μουσεία, τους κινηματογράφους, τα κέντρα διασκέδασης και άθλησης και είχε απαγορεύσει όλες τις δημόσιες συναθροίσεις ως την 1η Μαΐου.

Στη Λιθουανία ο πρωθυπουργός Σάουλιους Σκβερνέλις ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα σε όλους τους αλλοδαπούς από σήμερα στις 12:00 ώρα Ελλάδας, με εξαίρεση όσους διαθέτουν άδεια παραμονής, τους εργαζόμενους σε διπλωματικές αποστολές και τους στρατιωτικούς του ΝΑΤΟ.

Από τα μέτρα δεν θα επηρεαστεί η μεταφορά προϊόντων, πρόσθεσε ο Σκβερνέλις.

“Στόχος μας είναι να περιορίσουμε όσο είναι δυνατό την εξάπλωση του ιού στο εσωτερικό της χώρας και να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις”, εξήγησε ο Λιθουανός πρωθυπουργός.

Η χώρα των 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων είχε καταγράψει ως χθες το Σάββατο εννέα κρούσματα του νέου κορονοϊού. Το Βίλνιους είχε αποφασίσει ήδη από την Παρασκευή να κλείσει όλα τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς και τα πανεπιστήμια και να απαγορεύσει τις μεγάλες δημόσιες συναθροίσεις.

Από αύριο Δευτέρα όλα τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα περισσότερα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, όμως θα μπορέσει να συνεχιστεί η διανομή φαγητού κατ’ οίκον. Τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία θα μείνουν ανοικτά.

Εξάλλου η κυβέρνηση της Λιθουανίας θα παρουσιάσει αύριο ένα σχέδιο στήριξης της οικονομίας, “τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου ευρώ”.

Η Λετονία, όπου έχουν καταγραφεί 26 κρούσματα της covid-19 σε σύνολο 1,9 εκατομμυρίου κατοίκων αναμένεται να αναστείλει από αύριο Δευτέρα όλες τις διεθνείς πτήσεις καθώς και τις οδικές, σιδηροδρομικές και θαλάσσιες μεταφορές.

“Τα σύνορα θα παραμείνουν ανοικτά για τα τουριστικά οχήματα καθώς και για τις διεθνείς μεταφορές εμπορευμάτων”, επεσήμανε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Λετονός υπουργός Μεταφορών Σάλις Λινκάιτς.

Πρώτο κρούσμα στο Ουζμπεκιστάν

Ένας πολιτης του Ουζμπεκιστάν βρέθηκε θετικός στον νέο κορονοϊό αφού επέστρεψε στη χώρα του από τη Γαλλία, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας σήμερα.

Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα του ιού SARS-CoV-2 στη χώρα αυτή της κεντρικής Ασίας με πληθυσμό 34 εκατομμυρίων κατοίκων.

To υπουργείο Υγείας του Ουζμπεκιστάν επεσήμανε ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπεί η εξάπλωση της επιδημίας.

Εξάλλου η κρατική αεροπορική εταιρεία της χώρας ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει ή περιορίζει κάποιες πτήσεις προς πόλεις της δυτικής Ευρώπης, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής ως το τέλος Απριλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα