23 Απριλίου 2024 / 10:46 μμ
23 Απριλίου 2024 / 10:46 μμ

Κορονοϊός: Πάνω από 230.000 νεκροί παγκοσμίως

από fimotro

“Αναπόφευκτο το β’ κύμα” λέει ο ΠΟΥ

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού που εξακολουθεί να επελαύνει ασταμάτητα, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 230.309 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν πρωτοεμφανίστηκε ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 στην Κίνα. Εν τω μεταξύ, πρώτη στη λίστα των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο είναι οι ΗΠΑ με πάνω από 63.000 νεκρούς, ενώ ο ΠΟΥ προειδοποιεί πως δεν γίνεται να αποφύγουμε δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον απολογισμό που συντάσσει το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε επίσημες πηγές, μέχρι το βράδυ της Πέμπτης είχαν καταγραφεί περισσότερα από 3.218.410 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 195 χώρες και εδάφη. Ο αριθμός αυτός των διαγνωσμένων μολύνσεων, ωστόσο, αντανακλά μόνο ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού λοιμώξεων, με μεγάλο αριθμό χωρών να εξετάζουν μόνο τα κρούσματα που απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη. Τουλάχιστον 922.900 από αυτούς τους ασθενείς έχουν πλέον αναρρώσει.

Από την Τετάρτη έως την Πέμπτη, αναφέρθηκαν 5.867 νέοι θάνατοι και 79.155 νέα κρούσματα. Οι χώρες όπου καταγράφηκαν οι περισσότεροι θάνατοι μέσα στο τελευταίο 24ωρο είναι οι ΗΠΑ, η Βρετανία (614) και η Βραζιλία.

Οι ΗΠΑ, όπου ο πρώτος ασθενής απεβίωσε στα τέλη Φεβρουαρίου, είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο, τόσο σε αριθμό κρουσμάτων όσο και θανάτων. Μετά τις ΗΠΑ, ακολουθούν η Ιταλία (27.967 θάνατοι σε σύνολο 205.463 κρουσμάτων), η Βρετανία(26.711 θάνατοι, 171.253 κρούσματα), η Ισπανία (24.543 θάνατοι, 213.435 κρούσματα) και η Γαλλία (24.376 θάνατοι, 167.178 κρούσματα). Από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, το Βέλγιο είναι αυτό που μετρά τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών σε σύγκριση με τον πληθυσμό του, έχοντας 66 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους και ακολουθούν η Ισπανία (52), η Ιταλία (46), η Βρετανία (39) και η Γαλλία (37).

Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο) απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία, έχει επισήμως 82.874 κρούσματα (12 νέα) και 4.633 θανάτους (κανέναν τα τελευταία δύο 24ωρα). Οι ασθενείς που ανέρρωσαν φτάνουν τους 77.642.

ΗΠΑ: Πάνω από 2.000 νεκροί για 3η συνεχόμενη μέρα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να μετρούν εκατοντάδες νεκρούς κάθε ημέρα, ενώ ήδη παρουσιάστηκε σχέδιο για τη σταδιακή άρση στην απαγόρευση κυκλοφορίας.

Το τελευταίο 24ωρο, οι ΗΠΑ κατέγραψαν πάνω από 2.000 νεκρούς εξαιτίας του νέου κορωνοϊού, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Πιο συγκεκριμένα, οι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας Covid-19 ανήλθαν τις τελευταίες 24 ώρες σε 2.201.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από τον νέο κορωνοϊό στις ΗΠΑ, έχει φτάσει στους 63.856.

Δείτε τον πίνακα με την καμπύλη των θανάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες:

Μειώθηκαν κρούσματα και νεκροί στην Ιταλία

Μείωση παρατηρήθηκε στην ημερήσια καταγραφή κρουσμάτων και νεκρών εξαιτίας του κορωνοϊού στην Ιταλία, ενώ όλο και λιγότερες είναι οι εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας και στα νοσοκομεία.

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στη γειτονική χώρα είναι 205.463. Οι νεκροί έφτασαν τους 27.967. Παράλληλα, 75.945 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 203.591 και είχαν χάσει την ζωή τους 27.682 άνθρωποι ενώ 71.252 είχαν θεραπευθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 285 άνθρωποι και καταγράφηκαν 1.872 νέα κρούσματα. 4.693 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

1.694 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 18.149 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 81.708 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο παρουσιάζει μείωση, με 214 λιγότερες μολύνσεις. Παράλληλα, σημειώνεται μείωση του αριθμού των νεκρών. Έχασαν την ζωή τους 38 λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με την χθεσινή ημέρα. Οι δε ιαθέντες παρουσιάζουν σήμερα αύξηση ρεκόρ, με 2.382 ανθρώπους που έγιναν αρνητικοί στον ιό. Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για εικοστή έβδομη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

334 νέοι θάνατοι στη Γαλλία

Ο νέος κορωνοϊός προκάλεσε 339 επιπλέον θανάτους στη Γαλλία τις τελευταίες 24 ώρες, αυξάνοντας το σύνολο σε 24.376 θύματα από την 1η Μαρτίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Ζερόμ Σαλμόν, γενικός διευθυντής Υγείας.

Οι νοσηλείες σε μονάδες εντατικής θεραπείας συνεχίζουν να μειώνεται (188 ασθενείς λιγότεροι) σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα, φέρνοντας τον συνολικό σχετικό αριθμό σε 4.019. Μια κορύφωση είχε συμβεί στις 9 Απριλίου με σχεδόν 7.200 ασθενείς σε ΜΕΘ.

Μέχρι σήμερα, 26.283 ασθενείς νοσηλεύονται για μόλυνση από την Covid-19. Ωστόσο, σχεδόν 50.000 ασθενείς (49.476) πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο αναρρώνοντας, μετά την έναρξη της πανδημίας, τόνισε ο Σαλμόν.

ΠΟΥ: Δεν γίνεται να αποφύγουμε ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού είναι αναπόφευκτο επειδή η πλειοψηφία του κόσμου δεν έχει ανοσία, δηλώνει σε συνέντευξη της στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Ρωσία Μελίτα Βοϊνόβιτς.

«Πρόκειται για έναν απολύτως νέο ιό και ανοσία στον ιό αυτό έχει αποκτήσει ένα πολύ μικρό τμήμα του πληθυσμού. Γι’ αυτό λοιπόν, έως ότου υπάρξει ειδική προστασία, το εμβόλιο, δεν μπορούμε να λέμε ότι είμαστε σε θέση να αποτρέψουμε ένα δεύτερο κύμα», δήλωσε η Βοϊνόβιτς.

Σύμφωνα με την ίδια, είναι αναγκαίο να αξιοποιηθεί η εμπειρία από το πρώτο κύμα της πανδημίας ώστε να μην επιτραπεί κατά την διάρκεια του δεύτερου κύματος να υπάρξει μια απότομη έξαρση της διασποράς του ιού.

«Αναμένουμε ότι το σύστημα υγείας και το σύστημα υγειονομικής και επιδημιολογικής εποπτείας θα μπορέσουν να λειτουργήσουν μαζί ώστε να εντοπίζονται οι μικρές εστίες και να γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών όσων έχουν προσβληθεί από τον ιό», πρόσθεσε η ίδια.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνει η ίδια στη ανάγκη τήρησης του περιορισμού των επαφών καθώς, όπως λέει, αν αξιοποιηθούν οι γνώσεις που έχουν αποκτηθεί, «θα μπορέσουμε να συγκρατήσουμε το επίπεδο των κρουσμάτων σε χαμηλά επίπεδα έως ότου μάθουμε πως δημιουργείται η ανοσία».

Η Μελίτα Βοϊνόβιτς , αναφερόμενη στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται δοκιμαστικά σήμερα, είπε ότι δεν έχουν σημαντικό αποτέλεσμα στην θεραπεία ασθενών με κορωνοϊό, αλλά βοηθούν σε ξεχωριστές περιπτώσεις.

Η εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Ρωσία διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα του ΠΟΥ με την ονομασία «Αλληλεγγύη» είναι ένα πρόγραμμα που ασχολείται με την αναζήτηση ενός τέτοιου φαρμάκου, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επιτυχώς στην αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού, επισημαίνοντας ότι στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν περισσότερες από 100 χώρες.

Η επιδημία του νέου κορωνοϊού, που φαίνεται ότι βρίσκεται σε υποχώρηση στην δυτική Ευρώπη, αλλά οξύνεται στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, δεν πρέπει να οδηγήσει σε αναζωπύρωση άλλων ασθενειών εξαιτίας της έλλειψης πρόσβασης στον εμβολιασμό, προειδοποιεί η διεύθυνση για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Οι υπηρεσίες εμβολιασμού είναι ζωτικής σημασίας. Εάν έχουν διακοπεί, πρέπει να ληφθούν μέτρα το συντομότερο δυνατόν για την επαναλειτουργία τους», δήλωσε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε κατά την διάρκεια online συνέντευξης Τύπου από την Κοπεγχάγη.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε οι επιπτώσεις της Covid-19 να επεκταθούν με την αγνόηση άλλων ζωτικής σημασίας προστατευτικών της υγείας μέτρων», προειδοποίησε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί κυρίως για την ιλαρά, η οποία έχει προσβάλει 6.000 άτομα κατά τους πρώτους μήνες του έτους.

«Ο εμβολιασμός δεν ήταν ποτέ τόσο σημαντικός», δήλωσε από την πλευρά του ο Σοντάρτα Ντάτα, εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ αρμόδιος για τα εμβόλια. «Η ιλαρά και άλλες λοιμώδεις νόσοι είναι απολύτως παρούσες ανάμεσά μας. Η στιγμή για να τις προλάβουμε είναι τώρα». «Για να γίνει αυτό, πρέπει να επιτρέψουμε στο σύστημα υγείας να λειτουργήσει παράλληλα με τη φροντίδα για τους ασθενείς του νέου κορωνοϊού». «Τα συστήματα υγείας παροχής παράλληλων υπηρεσιών μπορούν να επιδείξουν την αναγκαία ευελιξία και επιμονή για την αντιμετώπιση των επαναλαμβανόμενων κυμάτων λοιμώξεων με τον κορωνοϊό και την αυξανόμενη ζήτηση για την παροχή άλλων υπηρεσιών υγείας», επέμεινε ο Χανς Κλούγκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα