24 Απριλίου 2024 / 2:40 πμ
24 Απριλίου 2024 / 2:40 πμ

Κορωνοϊός: Μικρός ο κίνδυνος μετάδοσης από χαρτονομίσματα του ευρώ

από fimotro

Δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μόλυνσης από τον κορωνοϊό από χαρτονομίσματα του ευρώ σε σχέση με άλλες επιφάνειες με τις οποίες ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διενήργησε έρευνες με αρκετά ευρωπαϊκά εργαστήρια, από τις οποίες προκύπτει ότι «οι κορονοϊοί μπορούν να επιβιώσουν σε μια επιφάνεια από ανοξείδωτο χάλυβα (για παράδειγμα το πόμολο της πόρτας) δεκαπλάσιες έως εκατονταπλάσιες φορές από ό,τι στα χαρτονομίσματα από βαμβακερές ίνες», γράφει ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε σε αρκετές ευρωπαϊκές εφημερίδες, ανάμεσά τους η γαλλική Les Echos.

«Άλλες αναλύσεις δείχνουν ότι οι ιοί μεταδίδονται πιο δύσκολα μέσα από πορώδεις επιφάνειες όπως αυτές των χαρτονομισμάτων μας παρά σε λείες επιφάνειες όπως το πλαστικό», προσθέτει ο κεντρικός τραπεζίτης.

Το συμπέρασμά του είναι ότι «τα χαρτονομίσματα δεν θέτουν συνεπώς μείζονες κινδύνους μόλυνσης σε σύγκριση με άλλες επιφάνειες τις οποίες αγγίζουμε καθημερινά». Ωστόσο, το άρθρο δεν εξετάζει το θέμα του κινδύνου μόλυνσης που συνδέεται με τη χρήση των νομισμάτων, τα οποία κατασκευάζονται με την ανάμιξη αρκετών μετάλλων, όπως ο χάλυβας και ο ψευδάργυρος.

Στην Κίνα, η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι χρησιμοποιεί τις υπεριώδεις ακτίνες για να απολυμαίνει τα χαρτονομίσματα από κάθε κορονοϊό.

«Η ΕΚΤ διερευνά επίσης “νέους τρόπους” για την έκδοση ενός “ψηφιακού ευρώ” που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους ενδιάμεσους ή ακόμα και απευθείας από τους καταναλωτές στις κινητές τους συσκευές όταν πληρώνουν τα καθημερινά τους έξοδα», προσθέτει ο Πανέτα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα