Κορονοϊός–μέτρα: Τι θα γίνει με πιστοποιητικό εμβολιασμού και μάσκες

από fimotro

Συνεδριάζει η Ειδική Επιτροπή και εισηγείται αποφάσεις

Σήμερα ανοίγουν τη συζήτηση οι ειδικοί για το χρονοδιάγραμμα άρσης πιστοποιητικών, μασκών και τεστ, σε μια κρίσιμη συνεδρίαση καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα για ακόμη μια φορά στέκονται εμπόδιο στις προωθούμενες ελευθερίες.

Ο σκοπός είναι να απελευθερώνονται σταδιακά μέτρα από τα μέσα Απριλίου, εφόσον βέβαια “επιτραπεί” από τους πανδημικούς δείκτες και δεν έχουν επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό οι λεγόμενοι “σκληροί”, δηλαδή νοσηλείες, διασωληνώσεις, θάνατοι. Τα νούμερα των τελευταίων ημερών, πάντως, έχουν προβληματίσει τους επιστήμονες οι οποίοι θα έχουν μπροστά τους ένα δύσκολο … σταυρόλεξο: Να διαμορφώσουν τον οδικό χάρτη χωρίς να προκληθεί μεγάλη έξαρση της πανδημίας.

Τρεις είναι οι πυλώνες του σχεδιασμού που επιχειρείται, που περιλαμβάνει όσα μέτρα έχουν ήδη μείνει καθώς οι περισσότεροι περιορισμοί έχουν αρθεί.

  • Αναστολή της υποχρέωσης επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού για πρόσβαση σε διάφορους χώρους: Οπως έχει τονίσει και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, το πιστοποιητικό δεν καταργείται, εξετάζεται ωστόσο να μη γίνεται χρήση του τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν επιδιώκεται όλη η κοινωνική και οικονομική ζωή να είναι περισσότερο … ελεύθερες. Οπως προκύπτει από πληροφορίες, η πρώτη φάση του μέτρου θα αφορά στην κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους εξωτερικούς χώρους.
  • Οι μάσκες: Με δεδομένο ότι σε πολλές άλλες χώρες η χρήση της μάσκας έχει … χαλαρώσει, θα συζητηθεί εάν και πότε μπορεί να γίνει κάτι παρόμοιο και στην Ελλάδα. Η πρόθεση είναι να είναι υποχρεωτική η μάσκα σε χώρους όπως οι δομές υγείας, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σουπερμάρκετ αλλά να αποτελεί σύσταση για άλλους εσωτερικούς χώρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποχρεωτικότητα της χρήσης της μάσκας έχει αρθεί για τους εξωτερικούς χώρους, βέβαια οι ειδικοί συνεχίζουν να τονίζουν τη σημασία της μάσκας ειδικά περιόδους όπως η τωρινή, με έξαρση της πανδημίας.
  • Τα τεστ: Ηδη έχει γίνει η αρχή με μείωση των self tests στα σχολεία από δύο σε ένα. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό μετά τις διακοπές του Πάσχα να σταματήσουν τα self tests για μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, ενώ παράλληλα θα επιχειρηθεί η μείωση των τεστ σε ασυμπτωματικούς πολίτες. Στόχος είναι να γίνονται περισσότερο στοχευμένοι διαγνωστικοί έλεγχοι και κυρίως σε άτομα που έχουν συμπτώματα. Στο επίκεντρο του σχεδιασμού θα βρεθούν κάποια στιγμή και τα πρωτόκολλα απομόνωσης. Αξίζει να σημειωθεί η πρόσφατη η απόφαση της Ισπανίας για μερική άρση της καραντίνας, για άτομα ασυμπτωματικά ή με ελαφριά συμπτώματα.

Οι ημερομηνίες κλειδιά για να ξεκινήσει η απελευθέρωση των μέτρων είναι είτε η Μεγάλη Δευτέρα είτε οι πρώτες ημέρες του Μαΐου. Τα επιδημιολογικά δεδομένα και η εξάπλωση της υποπαραλλαγής Ομικρον 2 του πανδημικού ιού είναι αυτά που θα καθορίσουν τις εξελίξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα